Ukens vin
Dobbelt knallkjøp til viltet

Dobbelt knallkjøp til viltet

Denne deilige munnfullen koster bare 149,90 og er noe alle kan unne seg til høstlig vilt. Legger du på 10 kroner, får du enda mer karakter i glasset.
Aase E. Jacobsen
10 Oktober 2017 - 13:45
 

Tombacco Aglianico del Beneventano 2015 har veldig god mørk moden og bløt frukt som sammen med druetypens gode tanninbitt, gjør den til en super partner til gode retter med vilt, enten med saus eller i form av en gryte.

 

Aglianico er altså druen som er nært knyttet til det vulkanske jordsmonnet i Campania, nærmere bestemt i Beneventano-området, omtrent 2-3 mil øst for Vesuv. Her oppnår agliancio «kun» IGT, derfor er også prisen litt lavere enn eksempelvis Aglianico del Taburno som nå har DOCG, for ikke å snakke om Taurasi, som jo er toppområdet for og den mest lagringsdyktige versjonen av denne druen.

Vår vin er imidlertid ikke ment å spares, men derimot nytes mens den er ung og innsmigrende, men altså full av karakter.

Bak denne vinen står en produsent som har hovedkvarter i Padova, nord i landet, men som kjøpte vinmarker i sør. Tilgjengelig på polet er også Tombacco Biferno Rosso Riserva 2011 fra Molise rett på andre siden av fjellkjeden som deler Sentral-Italia på langs. Den har også litt aglianico i miksen, men her er hoveddruen montepulciano, på samme måte som i mer kjente Abruzzo. Det disse to vinene har til felles er stor bløt frukt og en lett rustikk karakter som passer så godt til vårt hjemlige vilt.

Denne er ellers en DOC-vin fra det svært så lite kjente og bittelille Biferno (23 hektar) som ligger i høylandet nær Campobasso ved opp til 500 m.o.h.. Vi befinner oss rundt 50 kilometer fra Adriaterhavet. Her er jordsmonnet steinete kalk og leire. Riserva betyr bare at vinen holder mer enn 13 prosent. Akkurat denne vinen er modnet i 500 liters eikefat i tre år, og holder sine seks år til tross, fortsatt flere år i kjelleren.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid
Dagens rett

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid

Det gjør ingenting om du beregner for mye lutefisk når restene kan bli noe så godt som denne ertesuppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her