UKENS VIN: DOCG-vin for 140 kroner er årets nyttårsgave
Ukens vin

DOCG-vin for 140 kroner er årets nyttårsgave

Denne dolcettoen er som skapt for så vel januarbudsjett som -meny.

  Photographer: Marte Eyde Kjuus
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Fratelli Abrigo Diano d'Alba 2018 er saftig og fruktig med veldig innsmigrende frukt, fin friskhet og god tørrhet samt et lett jordsmonnspreg. Den har med sine 12,5 prosent, også moderat alkohol sammenlignet med hva denne solglade druen gjerne oppnår når planten får optimal plassering i vinmarken og når vekstforholdene ellers er de beste.

2018 er en perfekt balansert årgang med tilstrekkelig nedbør før vekstsesongen og sol når planten behøver det. Druene til denne vinen kommer fra høyereliggende og dermed kjøligere vinmarker som gjør at alkoholen blir mer moderat.

Diano ligger i den nordøstlige delen av Barolo DOCG, og grenser til Serralunga d'Alba. Men bare drøyt 20 hektar er klassifisert som Barolo, og er derfor en av de minst betydningsfulle rent volummessig i denne kategorien. Resten fordeler seg jevnt på andre druer og betegnelser, men bare en annen DOCG, nemlig Dolcetto Diano d’Alba. Og det er nettopp dolcetto som har gitt denne delen av Barolo best ry.

Det høres kanskje sprøtt ut at en vin til 140 kroner tilhører Italias øverste vinhierarki, og ja, på en måte er det riktig. Selvsagt er ikke dette en av Italias aller beste viner, men Diano d’Alba har like fullt DOCG-status siden 2010 som én av tre for dolcetto, de to andre er Dogliani og den noe mindre kjente Ovada.

Totalt finnes det nå 74 DOCG-er i Italia, og listen inkluderer alt fra rimelige viner som denne dolcetto-en er et eksempel på, til «aristokratiet» i form av barolo, barbaresco, chianti classico m.fl. Men DOCG-statusen har mindre med pris og etterspørsel å gjøre enn med tradisjon, terroir og produksjonsbegrensninger å gjøre. Derfor kan du finne alt fra rimelige viner blant de 74 DOCG-ene til dyre viner som ikke fortjener statusen fordi produsenten ikke gjør jobben sin godt nok.  

At ukens vin er så rimelig, skyldes også at den kommer fra en liten og ikke spesielt kjent produsent, bortsett fra at de har levert en super boksvin allerede, og at vinen lages av en ung og ambisiøs vinmaker.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Fratelli Abrigo Diano d'Alba 2018 2019

Produsent:
Az. Agr. Abrigo Fratelli
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
139,90 kr
Varenummer:
11169201
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen