Ukens vin
Dropp prosecco til 17. mai. Disse boblene er mye bedre

Dropp prosecco til 17. mai. Disse boblene er mye bedre

Det er ingen ting som gleder meg mer enn av proseccoveksten er stoppet. Skal du feire, må du gjøre det med skikkelig boblevin. Gå for en av disse 18 som byr på mye for pengene.
Aase E. Jacobsen
16 Mai 2017 - 12:01

Prosecco er og blir for meg «ikke helt utgjæret druesaft med kullsyre». Sorry, men det er dessverre den ubehagelige sannhet. Et ultrakommersielt produkt i 99,9 prosent av tilfellene. Så når jeg leser at veksten i dette segmentet (vi snakker faktisk om halvparten av all boblevin i Norge) nå er erstattet av nedgang, kunne jeg ikke blitt gladere. Nettopp fordi det finnes så mange gode alternativer.

Så om du har lyst å oppleve hvordan god og ekte musserende vin smaker uten å måtte betale særlig mer enn for en kjip og søt fabrikkframstilt prosecco, ja da finnes det opptil flere muligheter, selv dagen før den store dagen.

På den neste sidene finner du mine anbefalinger for hva du skal velge når du står foran hyllen med boblevin

Samtlige er er å finne i veldig mange polutsalg samtidig som de er laget etter håndverksmessige metoder, i vinmark og i vinkjeller.

Med håndverksmessig fremstilling mener jeg altså modning på bunnfallet etter andregangsgjæringen i flasken (det er der boblene skal lages, ikke ved å tilsette kullsyre). Metoden kalles ofte tradisjonell eller klassisk metode, og er den cava, cremant og noen andre typer musserende vin har til felles med champagne.

Det gjelder også omkorking som er når bunnfallet fjernes og den midlertidige bruskorken erstattes med den karakteristiske «champagneskorken».

Nå er det imidlertid en økende trend i retning en forenklet vri over samme tema, nemlig petillant eller pet’nat som er boblevin med flaskegjæring, men uten omkorking. Disse kommer gjerne med bruskork, er ofte laget av økologisk eller biodynamisk dyrkete druer og har en høy hipsterfaktor. Perfekt for uhøytidelige sammenkomster som jo de fleste 17. mai-fester er.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Server noe skikkelig snadder i kveld - ferske vårruller
Dagens rett
Ferske vårruller med ytrefilet av svin

Server noe skikkelig snadder i kveld - ferske vårruller

Ferske vårruller bør stå oftere på menyen også på en mandag. Det er veldig lett å lage og ikke minst variere etter hva du har for hånden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her