Ukens vin
Dette er det aller beste kjøpet til nyttårsfesten

Dette er det aller beste kjøpet til nyttårsfesten

En bedre budsjettløsning enn denne cavaen som finnes i samtlige polutsalg og som overbeviser gang på gang, finnes ikke.  Og det for bare 140 kroner. Dermed kan du være raus med serveringen.
Aase E. Jacobsen
25 Desember 2018 - 14:45

Pedregosa Reserva Clos 2015 finnes også i magnum i 10 polutsalg, så har du muligheten, går du derfor for den store flasken. Men i normalversjon er den også super. Siden jeg smakte den første gang i ny årgang, har den åpnet seg noe mer. Den fremstår som enda mer parfymert i frukten, men den gode friskheten og de fine små boblene sørger for å gi et balansert inntrykk. Og så koster den altså bare 140 kroner.

Pedregosa er en gammel kjenning i denne spalten, laget av den champagneelskende Ruben Pedregosa med familie som av den grunn lar vinen ligge mye lenger på bunnfallet enn det som en minstekravet for cava, 22 måneder mot 9 måneder.

Ruben Pedregosa.

Vel så viktig er det at de velger å dyrke druene økologisk (og noe som ikke er en selvfølge her midt i cavaland). Dette gir seg også utslag i å ta i bruk ny teknologi for å drive så miljøvennlig som mulig. I 2019 utvider de både med en ny vinkjeller midt i vinmarkene samt 22 hektar med eldre vinplanter, også den i Sant Sadurní d'Anoia, som er hovedstaden for cava. På sikt vil ekspansjonen øke kapasiteten betydelig. I dag lager Pedregosa 1,1 millioner flasker med cava.

Den nye vinkjelleren tas i bruk i 2019.

Samtidig går de tilbake til den gamle måten å beskjære plantene på, såkalt buskbeskjæring, og den lokale druen garnacha negra kommer inn i druemiksen for Pedregosa Reserva Millesime fra 2015-årgangen som fra januar blir å få i halvflaske, og som senere i 2019 kommer også for helflaske og magnum. Jeg fikk nylig en forsmak på den i form av halvflasken, og den lover usedvanlig godt.

Hester bidrar til å opprettholde biomangfoldet på vingården.
Hønene gjør også en innsats.

Men 2014-utgaven smaker fortreffelig, og finnes i 30 butikker spredt over hele landet. Også i magnum, men da kun i åtte utsalg.

Også den rimeligste Clos kommer i halvflaske over nyttår – for den som liker dette formatet. Selv forbinder jeg det mest med besteforeldregenerasjonen, som kjøpte «edle dråper» i små kvanta av gangen. Men halvflaskeformatet har mye for seg i dagens samfunn med stadig økende antall enpersonhusholdninger. Da er en halvflaske perfekt. Boblevin smaker jo aller best helt nyåpnet.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her