UKENS VIN: Dette er det aller beste kjøpet til nyttårsfesten
Ukens vin

Dette er det aller beste kjøpet til nyttårsfesten

En bedre budsjettløsning enn denne cavaen som finnes i samtlige polutsalg og som overbeviser gang på gang, finnes ikke.  Og det for bare 140 kroner. Dermed kan du være raus med serveringen.

Pedregosa Reserva Clos 2015 finnes også i magnum i 10 polutsalg, så har du muligheten, går du derfor for den store flasken. Men i normalversjon er den også super. Siden jeg smakte den første gang i ny årgang, har den åpnet seg noe mer. Den fremstår som enda mer parfymert i frukten, men den gode friskheten og de fine små boblene sørger for å gi et balansert inntrykk. Og så koster den altså bare 140 kroner.

Pedregosa er en gammel kjenning i denne spalten, laget av den champagneelskende Ruben Pedregosa med familie som av den grunn lar vinen ligge mye lenger på bunnfallet enn det som en minstekravet for cava, 22 måneder mot 9 måneder.

Ruben Pedregosa.

Vel så viktig er det at de velger å dyrke druene økologisk (og noe som ikke er en selvfølge her midt i cavaland). Dette gir seg også utslag i å ta i bruk ny teknologi for å drive så miljøvennlig som mulig. I 2019 utvider de både med en ny vinkjeller midt i vinmarkene samt 22 hektar med eldre vinplanter, også den i Sant Sadurní d'Anoia, som er hovedstaden for cava. På sikt vil ekspansjonen øke kapasiteten betydelig. I dag lager Pedregosa 1,1 millioner flasker med cava.

Den nye vinkjelleren tas i bruk i 2019.

Samtidig går de tilbake til den gamle måten å beskjære plantene på, såkalt buskbeskjæring, og den lokale druen garnacha negra kommer inn i druemiksen for Pedregosa Reserva Millesime fra 2015-årgangen som fra januar blir å få i halvflaske, og som senere i 2019 kommer også for helflaske og magnum. Jeg fikk nylig en forsmak på den i form av halvflasken, og den lover usedvanlig godt.

Hester bidrar til å opprettholde biomangfoldet på vingården.
Hønene gjør også en innsats.

Men 2014-utgaven smaker fortreffelig, og finnes i 30 butikker spredt over hele landet. Også i magnum, men da kun i åtte utsalg.

Også den rimeligste Clos kommer i halvflaske over nyttår – for den som liker dette formatet. Selv forbinder jeg det mest med besteforeldregenerasjonen, som kjøpte «edle dråper» i små kvanta av gangen. Men halvflaskeformatet har mye for seg i dagens samfunn med stadig økende antall enpersonhusholdninger. Da er en halvflaske perfekt. Boblevin smaker jo aller best helt nyåpnet.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Pedregosa Reserva Clos De Blancs Brut Nature 2017

Produsent:
Castelo de Pedregosa
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Cava
Pris:
155,90 kr
Varenummer:
3563601
85 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Pedregosa Reserva Blanc de Millesime Brut Nature 2016

Produsent:
Castelo de Pedregosa
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Cava
Pris:
185,90 kr
Varenummer:
3563501
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen