Ukens vin
For 120 og 137 kroner får du svært god vinkvalitet – signert en levende legende

For 120 og 137 kroner får du svært god vinkvalitet – signert en levende legende

Det er selveste Dirk Niepoort som leverer innmaten til disse vinene som alle er knallgodt priset.
Aase E. Jacobsen
27 Februar 2018 - 13:45

Trenger du en rimelig vin allerede i dag, bør du gå for Niepoort Dao Rotulo Touriga Nacional 2015, for den finnes i samtlige polutsalg (bortsett fra de ni minste). Da får du ikke bare en presentabel flaske å sette på matbordet eller ta med som gave til vertskapet, men også veldig godt innhold.

Vi snakker om en innsmigrende vin med en nærmest uimotståelig karakter, med toner av mørke bær og sjokolade, fin friskhet og god munnfølelse. Perfekt som kosevin eller til biffen.

Den finnes også i en litt annen boksutgave, Niepoort Dão Rótulo 2015, hvor portvinsdrue nummer en touriga nacional har fått følge av jaen og alfrocheiro preto. Det har gitt en litt saftigere vin, men som like fullt har noe å gjøre sammen med mat. Perfekt til en enklere kjøttgryte. Flaskeversjonen av denne finnes ikke lenger.

Lovende område

Det gjør derimot en knallgodt priset hvitvin. For 120 kroner får du med Niepoort Dão Rótulo Branco 2015 en virkelig kul hvitvin med god syrefriskhet, fin mineralkarakter og bra intensitet i frukten. Og herlige 12,5 prosent alkohol. Den har dessuten et godt lagringspotensial. For bak denne etiketten skjuler det seg en særportugisisk druemiks av encruzado, kjent for sin lagringsdyktighet, borrado das moscas (som betyr flueskit, men druen er også kjent som bical), rabo de ovelha (sauehale) og cerceal som ikke er det samme som sercial på Madeira.  Men derimot som de andre svært lokale druer.

Dirk Niepoort er en av portugisisk vinindustris fremste ambassadører - og en levende legende.

Disse vinene kommer altså fra Dirk Niepoorts satsing i Dão – området som er et av de mest lovende i Europa når man ser på forholdet mellom pris og kvalitet og ikke minst potensial.

Se alt vi har skrevet om Dão

Det er selvsagt derfor denne visjonære vinmakeren har valgt seg ut Dão etter å ha gjort rent bord i Douro.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle
Dagens rett

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle

Kylling Marengo er faktisk så gammel oppskrift som fortsatt fungerer utmerket. Den var altså en keiser verdig. Og et klassisk eksempel på "man tager, det man haver".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip
Dagens rett

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip

Julematen er i butikkene allerede. Da passer det fint å prøve noen nye kombinasjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her