UKENS VIN: Den ligner på nebbiolo, men kommer fra et helt annet sted
Ukens vin

Den ligner på nebbiolo, men kommer fra et helt annet sted

Endelig er denne vinen med det vanskelige navnet tilgjengelig. For xinomavro er en av Hellas’ aller beste røde druer og Thymiopoulos er en veldig interessant nytolker.

 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2018 er en super utgave av denne for gresk vinkultur prominente druesorten xinomavro. Navnet betyr mørk og bitter/syrlig, men ukens vin er mye snillere enn som så. Vel har den god syrlighet og fin tannintørrhet, men den er både fruktig og innsmigrende med fin lakrissødme.

Det som gjør at xinomavro minner om nebbiolo, utover aromaene, er dens gode evne til å lagres og at den har ustabil farge som gjør at den blir lys mursteinsrød over tid. Skal du ha blindsmaking, er dette en kandidat å ta med seg, for det er lett å gå i fella.

Les om druen og området her

Det er lenge siden sist en xinomavro var på det norske markedet, det var nok med Kyr-Yianni eller Boutari, begge tradisjonsrike produsenter i Naoussa i Nord-Hellas (Makedonia), som er hjemstavnen for denne unike druen. Her er forholdene gunstige for druedyrking takket være nærheten til Vermio-fjellet som når høyder på over 2050 m.o.h..

Ukens vin kommer fra høytliggende vinmarker og siden druesorten modner sent, får druene en lang vekstsyklus som er gunstig for aromautviklingen. Den har også fått med seg 25 prosent av stilkene hvilket bidrar til struktur og ikke minst å holde alkoholen nede.

Thymiopoulos er en ny produsent i Norge som regnes som en av områdets mest interessante.

Apostolos Thymiopoulos i vinmarkene rundt vingården som ligger ved 400 m.o.h.. Foto: 

Det er takket være Apostolos Thymiopoulos som kom tilbake til familiens vingård med nye ideer etter ønologiutdannelse for rundt 10 år siden. Og det nye innebar først og fremst å tappe viner med eget navn på etiketten i stedet for å selge til de store aktørene. Men også å jobbe med måten druene ble dyrket på og ikke minst metoder i vinkjelleren. Apostolos eksperimenterer med så vel biodynami som naturvinmetoder.

De holder til i Trifolos noen kilometer fra Naoussa by, vest for Thessaloniki. Til ukens vin brukes druer fra deres yngste planter ved 400 m.o.h. og fra vinmarker ved 600 m.o.h. lenger oppover i landskapet opp mot Vermio-massivet hvor det også er flere skisentre.

Thymiopoulos’ vinmarker ligger høyere enn det generelle bildet for Naoussa PDO som er 150 til 400 m.o.h. Det sammen med et veldig skrint jordsmonn med skifer, granitt og kalkstein bidrar også til den gode friskheten i frukten.   

Apostolos’ tolkning av xinomavros har bidratt til å sette druen og området på det moderne vinkartet – nå også i Norge. Og denne vinen er deres minst påkostede, i den forstand at den kun er modnet 8 måneder i sementtanker, og ikke nødvendigvis ment for å lagres lenge.

 
 

Young Vines kan derfor sammenlignes med en langhe nebbiolo. De lager også to andre som i større grad er skrudd sammen for lengre lagring gjennom drueutvalg og fatmodning, Thymiopoulos Naoussa Alta 2016 og Thymiopoulos Terre Et Ciel Xinomavro 2017 som begge har større konsentrasjon, men også mer fruktsødme. Den første er en mer konsentrert utgave av Young Vines, siden druene kommer fra samme vinmarker, mens den siste er laget av druer fra familiens eldste parseller. Begge er veldig gode kjøp og obligatoriske kandidater til en assortert vinkjeller. 

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2019

Produsent:
Thymiopoulos Vineyards
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Hellas
Område:
Naoussa
Pris:
194,90 kr
Varenummer:
11441301
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Thymiopoulos Terre Et Ciel Xinomavro 2018

Produsent:
Thymiopoulos Vineyards
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Hellas
Område:
Naoussa
Pris:
309,00 kr
Varenummer:
11441201
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Thymiopoulos Naoussa Alta 2017

Produsent:
Thymiopoulos Vineyards
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Hellas
Område:
Naoussa
Pris:
214,90 kr
Varenummer:
11441401
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen