Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Ukens vin
Her får du beviset for dette spanske områdets evne til å by på stadig nye røverkjøp

Her får du beviset for dette spanske områdets evne til å by på stadig nye røverkjøp

Ikke bare denne, men også to andre knallgode vinkjøp fra en og samme produsent og Jumilla i den sørøstlige delen av Spania.
Aase E. Jacobsen
18 Juni 2019 - 20:45
 

Time Waits For No One 2017 er nok den som kommer til å vekke mest oppmerksomhet på matbordet. I første omgang på grunn av etiketten – dødninghoder har fortsatt stor effekt på folk – men forbindes ikke lenger med samme giftadvarsel som før i tiden. Derimot en god porsjon kulhet. Og det er det produsenten ønsker å formidle «tiden venter ikke på noen, så nyt mens du kan».

Men vinen i flasken er dødsseriøs. Monastrelldruene er høstet for hånd og de er sortert både i vinmarken og i vinkjelleren. Det er ofte nødvendig for druene modner ujevnt på monastrellklasen. Hvis de umodne druene ikke fjernes vil de sette sitt (negative) preg på smaken.

Monastrelldruen er så kjøttfulll som den ser ut som, men den har ofte umodne druer på samme klase, og de bør fjernes for best mulig vin, noe som ikke alle gjør.

Den malolaktiske gjæringen samt modningen finner sted i amerikanske eikefat. Det har gitt en vin med veldig god bærfruktighet, fint krydder- og jordsmonnspreg og en lang herlig ettersmak. En vin som bare dør etter å få vist seg fram på neste grillfest, men som også gjør jobben med forseggjorte innendørsmåltider.

 

Lillebror Finca Bacara 3015 Monastrell 2016 som er laget av økologisk dyrkete druer, koster litt mindre og har en litt kortere reise gjennom vinkjelleren, bare to måneder i amerikansk eik mot 12 måneder for den andre. Det utgjør i alle fall deler av prisforskjellen. Denne rimeligste røde fra Finca Bacara dokumenterer nok en gang hvor solid den er.

Her kan du lese om sist den stod på menyen

 

Yeya Moscatel Chardonnay 2017 fra samme produsent er altså hvit, og en svært så morsom vin med god fylde og masse aromaer uten at den blir voldsom. Derimot frisk nok til å fungere til både fete, røykte og krydrete retter.

En litt uvanlig chardonnay takket være de 10 prosentene med moscatell, som konkurrerer i klassen «den perfekte sommervin for norske forhold».

Hvitviner er sjelden kost i Jumilla som er monastrellregionen nummer en i Spania. Jumilla byr nemlig på perfekte forhold for denne varmekjære druen.

Vinmarkene som gir druer til ukens viner er blant de høyeste i Jumilla.

At Finca Bacara oppnår så gode resultater med hvitvinsdruer, skyldes at vinmarkene deres ligger ved 900 m.o.h som er noe av det høyeste i hele Jumilla. Her er det større forskjell mellom dag- og nattemperaturene som er positivt for syreutviklingen. Det kalkholdige jordsmonnet bidrar også i samme retning.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Eggene er kjøpt inn og besøket er på vei. Dette er triksene du trenger for den perfekte eggerøren
+
Klubbkokken serverer
Perfekt eggerøre

Eggene er kjøpt inn og besøket er på vei. Dette er triksene du trenger for den perfekte eggerøren

Egg smør og salt er alt du trenger for suksess. Med disse enkle grepene får du saftig og fløyesmyk eggerøre som smaker himmelsk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig
Dagens rett
Ekte rømmegrøt

Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig

Men prøv ikke å lage den med lettrømme - det blir ikke det samme. Om du synes rømmegrøt er mektig, server den i veldig små porsjoner slik de gjør på Maaemo til stor begeistring hos de mange utenlandske gjestene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol
+
Test
15 bobleviner i basis mellom 114 og 190 kroner

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol

Det er fullt mulig å få tak i lekre bobler selv i budsjettklassen og selv om det er få dager igjen til den store dagen. Her er våre forslag mellom

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig
Ukens kake
Jordbærkake med vaniljekrem og pasjonscurd

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig

Jordbær, pasjon og vanilje. En slik kake går i en egen mage. Lettlaget er den dessuten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig
Dagens rett
Ekte rømmegrøt

Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig

Men prøv ikke å lage den med lettrømme - det blir ikke det samme. Om du synes rømmegrøt er mektig, server den i veldig små porsjoner slik de gjør på Maaemo til stor begeistring hos de mange utenlandske gjestene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus

Forsiden akkurat nå - 4

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her