Ukens vin
Her får du beviset på disse vinenes holdbarhet

Her får du beviset på disse vinenes holdbarhet

Og ikke minst hvor god valuta for pengene de gir. Putt i kjelleren eller nyt nå. Det samme gjelder de røde vinene.
04 Desember 2018 - 13:45

Luis Pato Vinhas Velhas Branco 2017 er et veritabelt knallkjøp. Den byr på veldig stor munnfølelse og flott syrlighet. Den har mye å gå på og at den vil holde lenge, gir Vinhas Velhas Branco 1991 et godt bilde på. De er laget i to forskjellige tidsepoker, men mannen bak er den samme. Det finnes ikke så mye info om året 1991, men så langt jeg har fått klarhet i var det et godt år i Portugal, noe som også gjenspeiles i denne 27 år gamle vinen. Forskjellen i pris reflekterer kostnaden ved å lagre en vin i så mange år.

Gamle vinstokker, sære druesorter og kalkjord

Den eneste grunnen til at den unge utgaven er så rimelig er at den kommer fra Portugal, for selv om Luis Pato har et stort navn internasjonalt, er portugisisk (hvit)vin veldig gunstig priset. I hvert fall når vi tar hensyn til dens lagringspotensial. For det er langt fra alle rimelige hvite portugisere som tåler lang lagring, denne eller skal vi si vinene fra Luis Pato er heller unntakene.

 

For den enda rimeligere Luis Pato Maria Gomes Branco 2016 er et annet knallkjøp fra denne produsenten. Forskjellen på de to er druematerialet. Mens den første er laget av druer fra de eldste vinstokkene av typen bical, cercial og sercialinho, har den andre maria gomes som hoveddrue med tillegg av litt sercialinho. Om dette ikke høres velkjent ut, er det riktig, for Portugal har et enormt spekter av druesorter som bare dyrkes her.

I naboområdet lager en nordmann veldig gode røde og hvite viner

Bical er en druesort som hører hjemme i Bairrada. Luis Pato dyrker den i kalk- og leirjord noe som sammen med det faktum at den modner tidlig, sørger for en vin med god syre og moderat alkohol. Fram til og med 2003 kom imidlertid bicaldruene fra sandjord, så det lover ekstra godt for 2017-utgavens lagringspotensial sammenlignet med 1991. For begge utgaver ble bical blandet med like mengder cercial og sercialinho fra sandjord. To andre druer som også er nært knyttet til Bairrada.

Baga er likevel kongen

Mens cercial trolig er en naturlig krysning av malvasia fina og madeiradruen sercial, er sercialinho trolig en krysning av sercial og alvarinho som Luis Pato er alene om å satse på. Det de har til felles er at de har tykt skall og modner sent. De bidrar derfor med struktur til vinen.  

Maria gomes har også lokal tilknytning, men er likevel Portugals mest utbredte hvitvinsdrue, om enn under et annet navn, fernao pires.

Fra Luis Patos vinmarker. Foto: alvaromartino_2014

Les mer om disse vinene her

  Foto: Trond W. Andersen

Bairrada og Luis Pato er mest kjent for sine røde viner av druen baga, og utvalget av hans viner er veldig godt i Norge. Her finner du både supre hverdagsviner og viner skapt for et langt liv i kjelleren.

Det inkluderer også røde paralleller til de to jeg nevner innledningsvis. Vinhas Velhas Tinto 2000 er et supert uttrykk for hvordan Luis Pato Vinhas Velhas Tinto 2015 som nå har overtatt for den strålende 2009, kommer til å bli med tiden. Foreløpig er 2015-utgaven noe knytt i stilen, syrefrisk og fast, og ikke like opulent som en baga fra et varmere år som 2000 og 2009. Men altså et godt bevis på at baga er en vin du må vente på. Den kommer garantert til å bli mer pinotlik med alderen. Så legg den godt inn i kjelleren. 

  Foto: Trond W. Andersen

Det aller beste røde kjøpet er likevel Luis Pato Colheita Seleccionada 2015, men her blander han baga og tourgia nacional, som gir en bløtere stil, og en vin som dermed er super å drikke nå. 150 kroner er latterlig billig for en vin av denne kvaliteten. 

Her kan du lese om vingården og Bairrada

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

 

Hele familien Pato.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle
Dagens rett

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle

Kylling Marengo er faktisk så gammel oppskrift som fortsatt fungerer utmerket. Den var altså en keiser verdig. Og et klassisk eksempel på "man tager, det man haver".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 strålende viner fra Montalcino
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 21. januar

Smak 7 strålende viner fra Montalcino

Den 21. januar har du en gyllen mulighet til å lære mer om en anerkjent vinprodusent fra Montalcino og nyte 7 deilige viner. Sjekk ut vinene som serveres og meld deg på fort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her