UKENS VIN: Her får du en fruktig og forfriskende opplevelse av ung bordeaux og det til en like herlig pris
Ukens vin

Her får du en fruktig og forfriskende opplevelse av ung bordeaux og det til en like herlig pris

2016-årgangen har gitt virkelig deilig fruktighet i Bordeaux, og det gjør at vinene smaker fortreffelig allerede nå.

 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Og det selv på rimeligste nivå. For Ch. La Verrière Rouge 2016 kombineres årgangens fravær av nedbør med tilstrekkelig sol og kjølige netter til en herlig fruktig smak av Bordeaux’ typiske røde og mørkere frukt, som plommer, blåbær og solbær. Tanninene er myke, men med tilstrekkelig fasthet til at vinen kan følge sågar rødt kjøtt. Men også vegetarretter.

Noe som ville vært utenkelig for bordeauxvin i den rimeligere prisklasse om vi går et tiår eller flere tilbake. Vinen ville rett og slett vært for grønn i frukten til å kunne brukes til annet enn kjøttretter. Men så har mye skjedd med «vanlig bordeaux» i denne perioden.

En ting er klimaendringene – de økte temperaturene sikrer høyere modning, og mindre grønntoner. Men også på andre områder har det skjedd en positivt utvikling, særlig når det kommer til hvordan det jobbes i vinmarkene.

Gresset får gro mellom radene for å hindre erosjon og for å gi vinplantene konkurranse slik at de ikke blir for produktive. Beskjæringen er høy for å stimulere fotosyntesen maksimalt.

Den kan derfor kalles en moderne rød bordeauxvin i betydningen framtidsrettet, all den tid den er laget av bærekraftig dyrkete druer etter prinsippene i Haute Valeur Environnement, som er franske myndigheters egne sertifisering. Det innebærer at mye av innsatsen konsentreres i vinmarken, ikke bare gjennom vekstsesongen, men også i vinterperioden når plantene forbereder seg på en ny vår.

Om tradisjonene er lange for Ch. La Verriere, er selve produksjonsfasilitetene moderne.

Familien bak ukens vin er ganske typisk for det enorme landskapet som utgjør Bordeaux. Eiendommen som ligger helt nord i Gironde som er Bordeaux-fylket, på grensen til Dordogne, ble etablert på 1800-tallet. Vingården ble hardt rammet av vinluskatastrofen ved slutten av århundret. Først etter tretti år var vinmarken restituert. Fra 1960-tallet ble det gjennomført kvalitetsheving i vinmarkene og på 1980-tallet ble vinkjellerne fornyet med ståltanker.  

Alain Bessette og kona Dolores.

For tjue år siden kom dagens generasjon, Alain Bessette, inn i familiebedriften og brakte med seg nye tanker og erfaringer fra sine 10 år på andre vingårder. Han sørget for at arealet vokste betydelig fra 20 til 75 hektar, alt med samme kalk- og leirjord. Han bygde en barriques-kjeller og utvidet fasilitetene slik at de kunne håndtere den større mengden druer.

De har også bier som er bra for pollineringen. Og ikke minst kan vingården lage sin egen honning. Foto: Olena Mykhaylova
 

Som ellers i denne delen av Bordeaux er merlot hoveddrue for rødvin og sauvignon for hvitvin. De lager fem viner, to røde, to hvite og en rose. Den hvite parallellen til ukens vin, Ch. La Verrière Sauvignon Blanc 2018 er en like vellykket representant for det «nye» Bordeaux som den røde. Den er tro mot druetypens karakter, når den dyrkes og framstilles med kvalitet for øye, hvilket betyr fint blomsterpreg , god og rund moden frukt, fin konsentrasjon og friskhet. En super matvin til salater, vegetar eller rød fisk – eller når du vil ha et godt glass hvitvin.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Ch. La Verrière Rouge 2016

Produsent:
Château La Verrière
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bordeaux
Pris:
185,00 kr
Varenummer:
11188401
86 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ch. La Verrière Sauvignon Blanc 2018

Produsent:
Château La Verrière
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bordeaux
Pris:
185,00 kr
Varenummer:
11188301
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen