UKENS VIN: Her får du pinot noir fra boks som ville kostet nærmere 200 kroner flasken
Ukens vin

Her får du pinot noir fra boks som ville kostet nærmere 200 kroner flasken

Du får med andre ord mye for pengene og ikke minst en veldig deilig munnfull om du kjøper denne treliteren med pinot.

Tysk pinot noir har ettertrykkelig etablert seg med et kvalitetsstempel i nordmenns bevissthet. Etter at vi har kost oss gjennom en lang sommer med rosevin laget av tyske pinot noir-druer, er det nå høysesong for rødvin.

Og mens flere tyske pinot-trelitere har vært på markedet en stund, uten å skape de helt store vibrasjonene, er det først med Künstler Inspiration Pinot Noir 2017 at det virkelig tar av, etter min mening.

For her får du en kjøttfull myk og deilig rødvin med fyldig pinotkarakter og fin myk syrefriskhet. En vin skapt for høstlig vinkos, men også gode retter med pasta, vegetar eller lam – som også er i sesong akkurat nå.

Bli først til å bestille

Denne spalten er veldig populær, og mange bestiller vinene vi anbefaler. Dermed kan du oppleve at de er utsolgt når du bestiller. Abonnerer du på Apéritif Mat- og vinklubb får du dette tipset en dag før alle andre.

Jordsmonnet i Hochheim er ulike komposisjoner av løss, sand og kalkstein.

Bak denne vinen står en produsent som fram til nå har vært mest kjent for sine magiske rieslinger, men faktum er at Gunter Künstler også lager en lang rekke med flotte pinot noir-er eller spätburgundere som er den tyske betegnelsen. 

Det er imidlertid første gang han tester ut dette spesielle trelitersformatet som i Norge har mye høyere status enn eksempelvis i Tyskland. Så denne boksen får du bare her.

At innholdet i denne boksen hever seg over de andre, skyldes at Gunter Künstler har slått på stortromma og valgt ut druer med høy klassifisering. Det vil si Reichestal og Stein som ligger i hver sin ende av Hochheim-åssiden som er adressen for størsteparten av hans vinmarksareal. Mens Reichestal har grand cru eller grosse lage-status, er Stein erste lage (premier cru). Så vi snakker om jordsmonn med kvalitetspotensial. Det betyr på den ene siden løss over kalkleire som gir struktur og finesse (Reichestal) og på den andre sand og grus med innslag av løss som gir en myk og delikat aromatisk vin (Stein).

Gunther Kunstler i vinmarken.

Den litt dypere fargen på vinen avslører at den inneholder en liten mengde merlot - Gunter Künstler er kjent for sin Merlot som han kaller Petit Pomerol – som også peker på den store mykheten som oppnås i det mer leirholdige jordsmonnet i Hochheim. Og det er litt av denne karakteren som gjenfinnes i denne boksvinen.

Boksutgaven er bygd på Künstlers Inspiration Pinot Noir som i hans nettbutikk koster 1,60 euro mindre enn Künstler Tradition Pinot Noir 2016 som er hans rimeligste flaske-pinot på polet hvor den koster 225. I lys av dette er boksen er realt kupp. Men generelt er Künstlers pinot noir-er pent priset sammenlignet med hva du får for pengene, også på toppnivå.

Det er derfor interessant å smake de to hovedkomponentene i boksutgaven hver for seg. På den ene siden Künstler Hochheim Stein Pinot Noir 2017 og på den andre Künstler Hochheim Reichestal Spätburgunder Grosses Gewächs Trocken 2015.  For selv om de er fra to ulike årganger, representerer de sine respektive opprinnelser veldig godt. Den første myk og sødmefylt med od munnfølelse, den andre mer jordsmonnspreget og kraftig, men også med god sødme takket være 2015-årgangens rikhet. 

NB disse to siste vinene er feilregistrert fra polets side, begrepene er byttet om, derfor står det feil hos oss også. Men innholdet i flaskene er riktig. 

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Künstler Inspiration Pinot Noir

Produsent:
Künstler
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
3.000l
Land:
Tyskland
Område:
Rheingau
Pris:
479,90 kr
Varenummer:
12149506
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen