UKENS VIN: Nå er den endelig tilbake
Ukens vin

Nå er den endelig tilbake

Valpolicella slik den skal smake – her i to forskjellige prisklasser og stiler.

Valpolicella er en vinstil som har fått hard medfart i det siste tiåret med altfor mye sødme og til dels høy alkohol, en utvikling som er forårsaket av etterspørselen etter viner av typen ripasso og appasimento. Nå virker det som om utviklingen har snudd og at vi har fått tilbake den saftige leskende forfriskende gode rødvinstilen som den en gang var, også på laveste prisnivå.

 

Domini Veneti Valpolicella Classico 2017 er en helt ny vin fra dette kooperativet som har vært en av storleverandørene av valpolicella til polet. Nykommeren er fruktig og leskende med fint bitt og god ren kirsebærkarakter. Et supert følge til pasta, pizza og torsk.

Daniele Accordini som er direktør og ønolog for Cantina de Valpolicella Negrar, var nylig på besøk i Oslo for å presentere denne ny-gamle stilen og forteller at målet er å vise fram en friskere valpolicellastil med lavere alkohol, nemlig 12,5 prosent som var regelen om vi går 10-20 år tilbake i tid. Det har de fått til ved å bruke druer fra de kjøligere delene av Valpolicella.

Men for storselgeren Domìni Veneti Valpolicella Classico Superiore er det fortsatt den fyldigere mer sødmefylte stilen som gjelder, og 2016-årgangen som kommer senere i høst vil ha hele 14 prosent, ifølge Daniele. Siden Domìni Veneti er et varemerke, videreføres stilen fra år til år. Og siden det er et kooperativ har de tilgang til store mengder druer fra alle de fem underområdene selv om hovedvekten er på Negrar.

Her kan du lese om underområdene for Valpolicella

Negrar er kjent for å gi viner med større kropp enn eksempelvis nabodalen Marano som gir en mer elegant stil. I tillegg har de det store antallet druesorter å spille på, med corvina i førersetet som bidrar med frukt og eleganse. De to andre hoveddruene er corvinone for krydder og rondinella for mykhet. 

 

En produsent som øyensynlig aldri har falt for fristelsen til å kommersialisere sin valpolicellastil, men heller gått i motsatt retning, er Stefano Accordini.

Her kan du lese mer om denne familien

 

Og ja, de er i slekt, Stefano er faren til Daniele, og nå er det storebror Tiziano som driver familievingården. I siste årgang ut er Accordini Valpolicella Classico 2017 en stor nytelse, her kombineres god intensitet og fylde med flott friskhet og 12,5 prosent alkohol. En sjeldent vellykket representant for denne vinstilen som tåler mer smak fra maten. Her funker både lammefilet og retter fra grillen.

2017 var en varm og intens sommer, som gjorde at modningen skjedde raskt, likevel har vinmarkene fra de høyereliggende områdene gitt druer med godt syrepotensial. Det kjennes på smaken.

Stefano Accordini åpnet i 2011 sitt nye anlegg i Cavalo i Fumane ved 550 m.o.h., som de kaller den høyest beliggende vinkjelleren i Valpolicella. Her er jordsmonnet leir- og kalkholdig med innslag av fossiler hvilket bidrar til god syrefriskhet.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Accordini Valpolicella Classico 2018

Produsent:
Az. Agr. Stefano Accordini
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
180,00 kr
Varenummer:
3313901
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Domìni Veneti Valpolicella Classico 2017

Produsent:
Dom. Veneti
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
129,90 kr
Varenummer:
10306701
84 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen