UKENS VIN: Når du har lyst på champagne, men må snu på kronene, dukker denne opp som en fantastisk trøst
Ukens vin

Når du har lyst på champagne, men må snu på kronene, dukker denne opp som en fantastisk trøst

Denne cremant-en er dessuten å finne i 62 polutsalg og byr på mye godt skum for pengene.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

J. Laurens Les Graimenous Crémant de Limoux 2017 er et fullgodt alternativ med sin gode avrundete eplefruktighet samt innslag av så vel mineraler og ristet brød. Den er ikke knusktørr, men sødmen er godt integrert og ettersmaken er både frisk og fast. Super alene, til fingermat eller også vegetar, skalldyr- og fiskeretter. Siden den har godt fruktighet og lett sødme, tåler den også litt utfordringer i form av krydder.

 

Den har da også mye til felles med champagne – all den tid halve druemiksen er chardonnay og pinot noir. Men også det at den har vært gjennom tradisjonell metode som betyr modning i 24 måneder på bunnfallet etter annengangsgjæringen i flasken – altså prosessen som skaper boblene og bidrar til kompleksiteten. To år er da også lengre enn minstekravet for så vel champagne som crémant, på henholdsvis 15 og 12 måneder.

Dette sammen med de to andre druene, mauzac og chenin blanc som begge er knyttet opp mot appellasjonen Crémant de Limoux, gir vinen særpreg og en annen type stofflighet.

Mens chenin blanc nå bør være kjent for de fleste, fra både Loire og Sør-Afrika, er mauzac en lokal luring. Og en veldig gammel sort, som har mange hundre års tradisjon i det sørvestre Frankrike hvor denne vinen kommer fra. Det lette skallpreget i ettersmaken stammer fra denne druen, som i dag spiller en mindre rolle i Limoux all den tid crémant er viktigere hva volum angår enn vinstilene Limoux Methode Ancestrale og Blanquette de Limoux som må ha 100 eller 90 prosent mauzac.

Denne vinen er laget i sin helhet med mauzac

Mens den første vinstilen er laget som en petnat, altså at den tappes med restsukker og at gjennom den videre gjæringen av boblene produseres, er den siste laget etter tradisjonell (og mer moderne) metode. Det betyr at vinene gjæres helt ut, blandes og tappes med tilsetting av søt most for at boblene skal skapes i flaskene. Vinen omkorkes så etter ni måneder. Den første har dermed lavere alkohol, ofte restsødme alltid, lavere trykk i flasken og med bunnfall slik at den får et grumsete utseende.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

J. Laurens Les Graimenous Crémant de Limoux 2017

Produsent:
Domaine J. Laurens
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Limoux
Pris:
175,00 kr
Varenummer:
5219701
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen