UKENS VIN: Når du kjøper denne hvitvinen i boks, tilsvarer det 105 kroner flasken og det er virkelig billig
Ukens vin

Når du kjøper denne hvitvinen i boks, tilsvarer det 105 kroner flasken og det er virkelig billig

Det er sjelden vin til hundrelappen er god nok til å få anbefaling i denne spalten, men denne er et solid unntak.

 

Lavradores de Feitoria Douro Branco 2018 er en fyldig fruktig og ganske karaktersterk hvitvin som fungerer veldig godt til ulike typer fiskeretter, smaksrike salater og vegetarretter (som vi jo bør spise mer av), samt til retter med kylling samtidig som den smaker fortreffelig om du bare vil ha et glass hvitvin og en ostebit.  

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Den er også en veldig god hvit boksvin, i et segment som i Norge er dominert av tørr riesling, ikke et vondt ord om den vinstilen, men alle trenger variasjon, også den som foretrekker vin i boks.

Toliters-formatet er dessuten ideelt for hvitvin med høy omløpshastighet siden det betyr at vinen ikke forblir for lenge i denne, ikke helt optimale emballasjen lenger enn nødvendig, verken før den havner hos deg eller etter at den er åpnet.

Siden den ble lansert i basisutvalget er den kommet i ny og dermed ferskere tapping (tappet 19. november 2019), og det lengre oppholdet på bunnfallet i ståltankene har altså gjort den godt.

Viosinho i vinmarken. Foto: Photo © o Revelador 2015

På grunn av dette prisgunstige formatet, koster denne vinen faktisk mer i England.

At den har mye karakter kommer av druemiksen som i høyeste grad er lokal: Malvasia, viosinho, gouveio (godello) og síria er ikke dem vi oftest treffer på. Men så har Douro-dalen en skatt av hvitvinsdruer som ennå ikke er fullt ut utforsket.

Les mer om denne utviklingen her

Og se utvalget av hvit Douro-vin på polet her

Druene som er brukt kommer fra sju ulike høytliggende vingårder i Douro hvor alderen på plantene er 25-30 år. Vinen er laget i sin helhet i ståltanker og tappes på etterspørsel i året etter innhøstningen. Nå er det en ny årgang i gjære, men den vil nok ikke komme i boksform før til våren.

Vinmarkene i Douro er noen av de mest arbeidsintensive i vinverdenen.

Mens 2018 var et år med veldig høy kvalitet, men også svært lave avlinger i Douro, på grunn av kraftig regn under den viktige blomstringen, var naturen mer sjenerøs rent volummessig i 2019. Douro hadde ikke de samme hetebølgene som i resten av Europa, og det går derfor allerede gjetord om kvaliteten på de hvite vinene hvor druene altså kommer fra de kjøligere høyereliggende vinmarkene i dalen.

 

Fra samme produsent kommer en veldig spennende utgave av viosinho alene Lavradores de Feitoria Meruge Branco 2017 er elegant med fint integrert eik og mineralkarakter, flott frukt og godt med stoff og et veldig godt lagringspotensial. Et supert følge til gode sjømatretter.  

Druematerialet kommer fra én enkelt vingård, Quinta da Meruge, i São João da Pesqueira som ligger i Douro Superior, den østligste og varmeste delen av portvins-Douro.

Siden vinmarkene ligger ved 500 m.o.h. i den øvre delen av de bratte skråningene ned mot Douro-elven, kompenserer dette noe for solvarmen slik at druene likevel produserer gode syrenivåer. Viosinho er en veldig gammel Douro-tradisjon hvor den hylles for sine aromatiske kvaliteter. Den er naturlig lavtytende og i kombinasjon med eldre vinstokker, i dette tilfellet mer enn 45 år, oppnås et godt potensial for konsentrasjon i den endelige vinen – som er nettopp det vi kan smake.

Bak disse vinene står en gammel kjenning fra denne spalten, Lavradores de Feitoria, en gruppering av 15 mindre vinprodusenter og 19 vingårder som i 2000 gikk sammen i form av et kooperativ for å sikre en sterkere posisjon på markedet. Douro består av til sammen 16.890 vinbønder som i gjennomsnitt har mindre enn to hektar hver. Så behovet for å stå sammen er helt klart nyttig. Lavradores de Feitoria er i dag den sjuende største eksportøren av Douro-vin, og har flere storselgere på det norske markedet som ikke bare er rimelige, men som byr på veldig god valuta for pengene.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Lavradores de Feitoria Douro Branco 2019

Produsent:
Lavradores de Feitoria
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
2.000l
Land:
Portugal
Område:
Douro
Pris:
279,90 kr
Varenummer:
2890106
85 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Lavradores de Feitoria Meruge Branco 2017

Produsent:
Lavradores de Feitoria
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Douro
Pris:
289,90 kr
Varenummer:
1982401
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen