UKENS VIN: Når får du kupp selv fra denne spanske regionen
Ukens vin

Når får du kupp selv fra denne spanske regionen

Ribera del Duero er hjem for noen av Spanias mest ettertraktede viner, og disse byr på klasse for en liten pris.

  Photographer: Marte Eyde Kjuus

Viña Curvada Tempranillo 2018 er en flott og syrefrisk rødvin med herlig leskende frukt og god mørk bærkarakter. En super vin til gode kjøttretter, særlig vilt, og grill når den tid kommer, men også smaksrike vegetarretter.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

At denne vinen er så god konsentrert karaktersterk og syrefrisk selv om prisen er såpass moderat, skyldes druematerialet i kombinasjon med mannen bak.

Den østlige delen av Ribera del Duero er kupert og høyden sørger for druer med god syre og intens farge.

Den får sine druer fra planter som er opp mot 100 år og som vokser i den kjøligere østligste delen av Ribera del Duero, nærmere bestemt ved Peñaranda de Duero, mellom 850 og 939 m.o.h.. Dett er en del av Ribera del Duero som i dag blir stadig mer ettertraktet i lys av jakten på kjøligere dyrkingsforhold. Disse forholdene sammen med plantenes alder, gir ekstremt lave utbytter, tilsvarende en flaske per plante, som i lys av vinens lave pris, gjør regnestykket enda mer uforståelig. 

Sand og kalk er jordsmonnet de gamle tempranilloplantene vokser i.

Tiden det har tatt fra druene plukkes til den er i glasset hos deg, hjelper også på prisen, for etter gjæring i sementtanker har bare en liten andel fått et kort opphold i brukte fat – for å forberede den på et liv i flaske.

Men det er bare å juble, og si ja takk. Den finnes sågar i en versjon med mer eik, Viña Curvada Crianza 2017, som er enda mer konsentrert, men som trenger litt mer tid for å svelge eiken. En spennende kandidat for vinkjelleren, for Ribera-viner lager utrolig godt.  

David (th) og broren Jonas har drevet Bodegss Trenza siden 2004. Først på si, men nå på fulltid.
  Photographer: Marte Eyde Kjuus

Mannen bak er danske David Tofterud som har vært med å skape en rekke spanske bestselgere gjennom jobben som sjefsvinmaker hos Hammeken Cellars.

Bodegas Trenza driver han sammen med broren Jonas, og fra starten i Yecla DO med monastrell som base, er det nå tempranillo som gjelder for ekspansjonen til Ribera del Duero hvor de har inngått langtidskontrakter med vinbønder og leieproduserer hos det lokale koop-et. Årlig produksjon er 30.000 flasker. Og ut fra hva disse to vinene viser, bærer satsingen bud om en stor framtid.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Viña Curvada Tempranillo

Produsent:
Bodegas Trenza
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Castilla y León
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
11512601
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Viña Curvada Crianza

Produsent:
Bodegas Trenza
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Castilla y León
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
11512701
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen