UKENS VIN: Sørafrikanske burgundkopier til supre priser
Ukens vin

Sørafrikanske burgundkopier til supre priser

Burgund kan ikke konkurrere med Sør-Afrika når det kommer valuta for pengene og spesielt ikke i det rimeligste prissjiktet hvor du finner disse to vinene.

Haute Cabrière Unwooded Pinot Noir 2016 byr på det navnet forteller – ren ung og god pinot noirfrukt og det for en forholdsvis liten penge. Visst finnes det billigere pinot noirer på polet, men ikke som byr på det samme som denne, når det gjelder god frukt, syrlighet og ikke minst balansert alkohol.

12,5 prosent er en sjeldenhet fra såpass varme forhold som den sørafrikanske regionen Franschhoek, og dette gjør vinen utmerket for vårlige og sommerlige anledninger. Samtidig som den gode saftige og bløte frukten gjør den velegnet når det er mange smaker som skal matches, som for eksempel når det er snakk om koldtbord.

Inspirert av Champagne

Den finnes også som en hvitvin, Haute Cabrière Chardonnay Pinot Noir 2016, en fruktig og bløt vin med god kjøttfull frukt som passer veldig godt til lett krydret eller røykt mat. Den er også en perfekt koldtbordvin.

Som navnet røper har den chardonnay som hoveddrue. Å blande de to druene i en stille hvitvin, er ikke uvanlig i Sør-Afrika. Særlig er Boschendal kjent for dette, og det er nettopp derfra produsenten har hentet ideen.

Her kan du lese mer om Boschendal

Achim von Arnim var nemlig kjellermester på Boschendal da han i 1982 kom over en gammel eiendom i Franschhoek. Her så han mulighetene for så vel musserende viner etter champagnemodell og stille viner a la Burgund.

Minnet om Burgund

Den steinete kalkholdige leirjorden i skråningene opp mot Franschhoek-fjellene hadde gitt ham assosiasjoner til den nordlige delen av «gullkysten» i Burgund hvor pinot noir gjør det så godt.

Utsikt mot Franschhoek-fjellene.

 

Takuan og Achim i vinmarken.

På eiendommen var det også et jordsmonn med oppsmuldret sandstein som fungerer godt for chardonnay.

Her lager de fantastisk chardonnay i samme type jordsmonn men på et annet kontinent

I 1994 var vinkjelleren et faktum, og i dag er det sønnen Takuan von Arnim som lager vinene, men fortsatt er faren Achim og moren Hildegard aktive.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Haute Cabrière Unwooded Pinot Noir 2016

Produsent:
Haute Cabrière
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Sør-Afrika
Område:
Western Cape
Pris:
189,90 kr
Varenummer:
5456901
85 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Haute Cabrière Chardonnay Pinot Noir 2016

Produsent:
Haute Cabrière
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Sør-Afrika
Område:
Western Cape
Pris:
179,90 kr
Varenummer:
5457001
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen