Ukens vin
Røverkjøp i hvitvinshylla

Røverkjøp i hvitvinshylla

Denne lekre rieslingen er utrolig gunstig priset. 132 kroner gjør den til et av de aller beste hvitvinskjøpene på polet.
Aase E. Jacobsen
11 Juli 2017 - 13:45

Urban Riesling 2016 er som skapt for sommer med sin besnærende gode frukt, dempete sødme, flotte friskhet og «fattige» 9,5 prosent alkohol. Dette siste forholdet forklarer mye av den lave prisen, for produsenten av denne lekkerbiskenen er en av Tysklands og Mosels topprodusenter, nemlig Nik Weis på St. Urbans-hof.

Druene kommer riktignok fra vinmarker i Mehring tilhørende venner og naboer av svigerfaren til Nik Weis, som er geniet bak Urbans-hofs suksess, men vinen er laget med samme presisjon som de andre.

At den er lavere priset enn øvrige St. Urbans-hof-viner, har mest med druenes opprinnelse å gjøre siden alle viner signert Nik Weis har den lave alkoholen til felles. I denne vinstilen er det høye syren som danner ryggraden, mens restsødmen gjør den mulig å drikke.

For her i det sørlige Mosel hvor både Nik og svigerfaren med venner har sine vinmarker, oppstår aldri tabloide påstander om at vin med restsødme er mindreverdig vin eller at restsødme i vin må unngås for å spare kalorier. Restsødme er det samme som druesukker som ikke er omdannet til alkohol. Så enkelt er det.

Men så er det heller ikke kommersielle pappviner vi snakker om. Derimot håndhøstete druer fra bratthengene som vender ned mot Mosel-elven. Vi snakker om viner med svært høy syre, godt over 8 gram som skjuler de 32 gram med restsukker utrolig godt. De færreste vil merke at de drikker en vin som er så søt, enn si syrlig, men det hele er et spørsmål om balanse. Og i dette tilfellet er den perfekt.

Nik og Daniela Weis.

Med St. Urbans-hofs øvrige to viner som er i salg i Norge for tiden, er det snakk om enda mer av nesten alt

St. Urbans-Hof Ockfener Bockstein Riesling Kabinett er rett og slett et fantastisk godt eksempel på dette forholdet mellom restsukker, syre og alkohol med verdier på henholdsvis, 49 gram, 8,6 gram og 8 prosent.

Ockfen og landsbyens berømte vinmark Bockstein, ligger et godt stykke unna vinkjelleren til St. Urbans-hof i Leiwen, nærmere bestemt ved elven Saar som ligger i en sidedal til Mosel. Herfra kommer de lekreste rieslinger som er mulig å lage.

Kabinett vs feinherb

Etter min mening er kabinett det aller beste uttrykket for den delikate frukten i Saar, men den litt tørrere vinstilen feinherb vinner grunn. Det er en vinstil som ikke er regulert i den tyske vinloven, og mange (tyskere) vet ikke at også den har en del restsukker. Ordet betyr «lett bitter» eller «tørr». St. Urbans-Hof Wiltinger Alte Reben Feinherb Riesling er en nydelig vin med super syre og flott konsentrasjon, takket være at den får sine druer fra vinstokker plantet i 1905 i Wiltingen som også ligger i Saar. Formelen for denne vinen er 9 prosent alkohol, utrolige 9,4 gram syre og 34 gram restsukker. Som du altså knapt merker.

Fra Wiltingen. Foto: Christopher Arnoldi

Alle disse vinene er i ferd med å skifte årgang fra den rike og syrefriske 2015 til den bittelitt slankere, men hakket enda mer raffinerte 2016. Uansett hvilken av disse årgangene du lander på, kan du glede deg i mange år over disse vinenes unike lagringsdyktighet. Når det er sagt, så er den rimeligste laget for å nytes innen et par-tre år.

Beviset på at St. Urbans-Hofs viner er lagringsdyktige.

 

Som spesialbestilling er St. Urbans-hof Goldtröpfchen Spätlese 2008 (94p) tilgjengelig. Her snakker vi om en virkelig lekker spätlese som tåler 20 år til - minst. Allerede har den utviklet et petroleumspreg som balanseres av modne grønne epler, veldig god syrlighet og stor fylde. En drøm til ost i dag og med tiden vil sødmen dempes ytterligere slik at den også kan brukes i sammenhenger hvor en «tørr» vin er ønsket.

Innhøstning i Goldtröpfchen-vinmarken. Foto: Jon Wyand

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle
Dagens rett

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle

Kylling Marengo er faktisk så gammel oppskrift som fortsatt fungerer utmerket. Den var altså en keiser verdig. Og et klassisk eksempel på "man tager, det man haver".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 strålende viner fra Montalcino
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 21. januar

Smak 7 strålende viner fra Montalcino

Den 21. januar har du en gyllen mulighet til å lære mer om en anerkjent vinprodusent fra Montalcino og nyte 7 deilige viner. Sjekk ut vinene som serveres og meld deg på fort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her