Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Ukens vin
Skal du teste ut grillmaten snart, skal du gjøre det med disse vinene til

Skal du teste ut grillmaten snart, skal du gjøre det med disse vinene til

De byr nemlig på mye smak, super valuta for pengene og så er de laget av økologisk og biodynamisk dyrkete druer.
Aase E. Jacobsen
12 Mars 2019 - 14:45
 
  Foto: FELIPE MARTINEZ

Pablo Claro Tempranillo 2017 koster bare 129,90, men skiller seg ut i dette rimelige prissjiktet ved å ha en fyldig og god fruktkarakter. Med 14 prosent alkohol og god tørrhet, trenger den robust mat som kjøtt (eller grønnsaker) fra grillen eller ovnen. Utstyrt med skrukork som den er, er den dessuten super å ha med på hytta siden du ikke trenger å bekymre deg for eventuelle urenheter fra korken.

Fra samme produsent, Dominio de Punctum, men av litt mer påkostet druemateriale, kommer Pablo Claro Cabernet Sauvignon Graciano Special Selection 2014 som er laget av biodynamisk dyrkete druer som har fått ett års opphold i franske fat.

Jesús Fernández driver Dominio de Punctum sammen med søstrene Ruth og Christina. Foto: 
Ruth og Christina Fernández viser fram kuhorn fylt med kumøkk som har vært gravd ned i jorda. Preparat 500 stimulerer den mikrobiologiske aktiviteten i jordsmonnet samtidig som plantenes røtter styrkes, de blir lengre, tykkere og fordeler seg jevnere i jorden. Alt dette bidrar til maksimal næringstilførsel.

Siden sist jeg smakte denne vinen har den svelget eiken bedre og framstår som mer harmonisk nå med god sødmefylt mørk bærfrukt som backes av fin fasthet og syrlighet. Den har så mye smak at den tar de kraftigste rettene fra grillen, også viltretter.

Den har en litt uvanlig druekombinasjon, gitt at den er spansk. Men så kommer den fra det enorme området La Mancha som i de siste to tiårene har markert seg med mye god vin i en «uspansk» stil og til rimelige priser.

Les mer om La Mancha her

Til tross for økende kvalitet og etterspørsel, er prisene fortsatt konkurransedyktige.

Fransk eik bidrar til mindre "spansk" karakter på vinene som får denne behandlingen.

Selv om familien bak Dominio de Punctum har dyrket druer i åtte generasjoner, er satsingen på økologisk dyrking i stor skala av forholdsvis ny dato (siden 2005).

Her kan du lese om økologisk druedyrking i dette området

I dag har de et stort sortiment, og alt av druer fra de 200 hektarene dyrkes økologisk eller biodynamisk.

Med biodynamisk dyrking er ulike husdyr velkomne til å gjøre sitt fornødne i vinmarkene.

Les hva vi har skrevet om biodynamisk vin 

De prøver seg også på «ny-gamle» vinstiler som oransjevin.

 

Her kan du lese mer om oransjevin

20.000 Leguas Amber Wine 2017 er laget av chardonnaydruer som er gjæret med skallene, altså slik rødvin lages, derfor er fargen gyllen-ravgul. Derav navnet amber wine, og 20.000 leguas er lengden på en jordomseiling under havet, uten at sammenhengen er helt klar.

Vi snakker om en svært rimelig oransjevin med moderat oransjekarakter, og er derfor en fin introduksjon til denne for mange litt uvante vinstilen. Den kommer aller best til sin rett sammen med mat, som kylling, pasta, pizza, osteretter og gjerne vegetar.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra denne supre champagneprodusenten er det nå kommet veldig kult og helt unikt påfyll
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Fra denne supre champagneprodusenten er det nå kommet veldig kult og helt unikt påfyll

Charles Dufour har gledet mange siden introduksjonen i Norge i 2015, og med morens druer slår han nå til med helt nye takter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå er aspargesen her. Med ferdiglaget butterdeig lager du disse luksuriøse tertene på null komma niks
+
Klubbkokken serverer
Aspargesterter med blåmuggost og honning

Nå er aspargesen her. Med ferdiglaget butterdeig lager du disse luksuriøse tertene på null komma niks

Perfekt nå som festsesongen står for dør og vi alle har behov for litt uanstrengt luksus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mai byr på en håndfull lyspunkter i basishylla som er vel verd å plukke med seg
+
Tester
Nyheter basis mai 2021

Mai byr på en håndfull lyspunkter i basishylla som er vel verd å plukke med seg

Det er bare et par produkter som står i fare for å bli utsolgt, mens andre kjenninger har fått fast plass.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En flytende forsmak på sommeren som gir umiddelbar lyst på en slurk til
Ukens drink

En flytende forsmak på sommeren som gir umiddelbar lyst på en slurk til

Denne friske drinken med sine dype undertoner av amerikansk whiskey stimulerer drømmene om den kommende sommeren.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her