Ukens vin
Topp rødvin til grillmaten på et pol nær deg

Topp rødvin til grillmaten på et pol nær deg

Denne supre rødvinen er som skapt for grillfesten og på plass i 69 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
24 Juli 2018 - 14:45

Dom. Lafage Cayrol Vieilles Vignes 2017 har akkurat det du trenger fra en vin for å møte de mange smakene fra grillmaten, stekeskorpens brente smak, krydderets skarphet, sødmen og syren i tilbehøret og ikke minst fettet i kjøttet – eller i sausen. Hvis du griller grønnsaker, gjør den jobben like godt siden tanninene ikke er aggressive og støttes opp av god bærsødme. En deilig vin rett og slett – og til en veldig gunstig pris om du har mange glass å fylle.

Og er den ikke på ditt nærmeste pol, kan den bestilles, for den har akkurat skiftet årgang til 2017 (selv om det på polet fortsatt står 2015 – derfor er det årgangen hos oss også – vi får skylde på julisløvhet).

Druene til denne vinen kommer fra utvalgte parseller med 60 år gamle carignanvinplanter i nærheten av Maury (og Rivesaltes) som er mer kjent for sine søte røde og svært holdbare viner. Men disse lages av grenachedruer siden denne druen har en bedre oksidativ evne. Carignan på sin side er svært mørk takket svært høyt innhold av polyfenoler, og oksiderer derfor ikke så lett.   

Vinmarker ved Maury med den berømte Queribus-festningen i bakgrunnen. den ligger ved 728 m.o.h. og har en dramatisk historie. Foto: ODrachenko

Carignanvinstokkene vokser i forskjellige typer jordsmonn, skiferholdig kalk- og leirjord og jernholdig jord over kalkstein. Utbyttet for disse plantene er ifølge produsenten kun 20 hl/ha. Det forklarer vinens gode konsentrasjon, som står i stor kontrast til den lave prisen. Her er det bare å takke og bukke for gavepakken.

Bak denne vinen står Jean-Marc Lafage som etter noen år i utlendighet, i 1996 returnerte til sin barndoms dal, nærmere bestemt Vallée de l'Agly, nordvest for Perpignan.

Det er ikke bare Jean-Marc Lafage som lager god vin fra Agly

Denne delen av Roussillon har i denne perioden hatt en sterk tiltrekning på vinbønder som ønsker å demonstrere områdets potensial, men som gjennom etterkrigstiden druknet i jakten på volum.

Tom Lubbe er aller mest kjent for sin innsats for områdets nyvunne renommeløft

Sannsynligheten for at vinene herfra vil øke i pris i årene framover, er stor gitt den høye kvaliteten de nytenkende vinbøndene byr på. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her