UKENS VIN: Topp rødvin til grillmaten på et pol nær deg
Ukens vin

Topp rødvin til grillmaten på et pol nær deg

Denne supre rødvinen er som skapt for grillfesten og på plass i 69 polutsalg.

Dom. Lafage Cayrol Vieilles Vignes 2017 har akkurat det du trenger fra en vin for å møte de mange smakene fra grillmaten, stekeskorpens brente smak, krydderets skarphet, sødmen og syren i tilbehøret og ikke minst fettet i kjøttet – eller i sausen. Hvis du griller grønnsaker, gjør den jobben like godt siden tanninene ikke er aggressive og støttes opp av god bærsødme. En deilig vin rett og slett – og til en veldig gunstig pris om du har mange glass å fylle.

Og er den ikke på ditt nærmeste pol, kan den bestilles, for den har akkurat skiftet årgang til 2017 (selv om det på polet fortsatt står 2015 – derfor er det årgangen hos oss også – vi får skylde på julisløvhet).

Druene til denne vinen kommer fra utvalgte parseller med 60 år gamle carignanvinplanter i nærheten av Maury (og Rivesaltes) som er mer kjent for sine søte røde og svært holdbare viner. Men disse lages av grenachedruer siden denne druen har en bedre oksidativ evne. Carignan på sin side er svært mørk takket svært høyt innhold av polyfenoler, og oksiderer derfor ikke så lett.   

Vinmarker ved Maury med den berømte Queribus-festningen i bakgrunnen. den ligger ved 728 m.o.h. og har en dramatisk historie. Foto: ODrachenko

Carignanvinstokkene vokser i forskjellige typer jordsmonn, skiferholdig kalk- og leirjord og jernholdig jord over kalkstein. Utbyttet for disse plantene er ifølge produsenten kun 20 hl/ha. Det forklarer vinens gode konsentrasjon, som står i stor kontrast til den lave prisen. Her er det bare å takke og bukke for gavepakken.

Bak denne vinen står Jean-Marc Lafage som etter noen år i utlendighet, i 1996 returnerte til sin barndoms dal, nærmere bestemt Vallée de l'Agly, nordvest for Perpignan.

Det er ikke bare Jean-Marc Lafage som lager god vin fra Agly

Denne delen av Roussillon har i denne perioden hatt en sterk tiltrekning på vinbønder som ønsker å demonstrere områdets potensial, men som gjennom etterkrigstiden druknet i jakten på volum.

Tom Lubbe er aller mest kjent for sin innsats for områdets nyvunne renommeløft

Sannsynligheten for at vinene herfra vil øke i pris i årene framover, er stor gitt den høye kvaliteten de nytenkende vinbøndene byr på. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Dom. Lafage Cayrol Vieilles Vignes 2018

Produsent:
Familie Lafage
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon
Pris:
185,00 kr
Varenummer:
8041901
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen