Ukens vin
Usedvanlig vellykket i både flaske og boks

Usedvanlig vellykket i både flaske og boks

Denne barberaen kjenner nok mange fra basishyllene. Siste versjon ut er tilbake der den en gang var, og boksutgaven er blant de beste i dette segmentet.
Aase E. Jacobsen
16 Oktober 2018 - 13:45

Giacosa Fratelli Barbera d'Alba Bussie 2017 er i nytappet utgave ekstra konsentrert og med virkelig flott syrlighet for dette prissjiktet. Den er altså tilbake der den var da jeg smakte den første gang for mer enn for åtte år siden. Med en prisvekst på bare 25 kroner siden den gang, holder den seg fortsatt som en vin av typen røverkjøp.

Her kan du lese mer om da denne vinen ble lansert i Norge

 

Den barberaen som nå finnes i hele 257 polutsalg, har i ettertid fått følge av en boksversjon, Giacosa Fratelli Piemonte Barbera, som i 2017-utgave er riktig så god.

Forskjellen på de to er at flaskevinen har fått et kortere opphold på brukte fat som har gitt den litt ekstra struktur, mens boksvinen er et rent tankprodukt.

Når det gjelder råvarene, kommer druene til flasken fra barolo-cru-et Bussia, derav omskrivingen til Bussie, siden vi tross alt snakker om barbera og ikke nebbiolo. Etter at Barolo fikk sine 181 grand cru-er i 2009, ble praksisen omgjort slik at vinmarksnavnet kun brukes for barolo og ikke de andre druene - selv om de dyrkes i samme vinmark. 

Til boksen er det brukt barbera fra Asti-traktene hvor produsenten Fratelli Giacosa også har vinmarker. Familien har lange røtter i området og flyttet ved slutten av 1800-tallet fra Costigliole d’Asti til Neive i Barbaresco. Men det var først på 1990-tallet at den store ekspansjonen skjedde. Da skaffet familien parsellene i Bussia (Monforte d’Alba) og i Mandorlo (Castiglione Falletto). Og på 2000-tallet utvidet de med Basarin og andre parseller i Neive. Nå har de et femtitalls hektar å hente druer fra. 

Se alle vinene fra denne produsenten

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner
Dagens rett

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner

Den er så tradisjonsrik at ingen vet når den første gang ble laget, men at den har vært et viktig element i Middelhavskosten i hundrevis av år er hevet over enhver tvil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

To gull til Bringebærlandet og Aga - og Soli ble Norges beste eplemost for tredje gang

I konkurransen Norges beste drikke, ble fruktvinprodusenten i Ås og sidermakeren fra Hardanger de som fikk flest toppskår.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her