Torsk er i aller høyeste grad med i den gruppen vi kaller våre flotteste matfisker. Om enn til tider kjedelig tilberedt har den et potensial du hos mange andre fiskeslag skal lete lenge etter.
800 g torskefilet uten skinn og bein, helst tykk ryggfilet salt og pepper
1 dl god kalvekraft
persille
Urteskorpe:
6 skiver loff uten skorpe
1 finhakket hvitløkbåt
2 ss finhakket persille
2 ss finhakket basilikum
2 ss grovhakkede mandler
2 ss revet Parmesanost
Smørdampede gulrøtter:
3 gulrøtter i staver
1 ss smør
1 dl vann
3 ss sitronsaft
1 ts finhakket gressløk
salt og pepper
Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 130 grader. Skjær loffen i terninger og tørk den lett i stekeovn uten at de tar farge. Ha terningene i en foodprosessor sammen med hvitløk, persille, basilikum, mandler og Parmesanost. Kjør sammen til en grønn jevn mos. Øk varmen i stekeovnen til 225 grader.
Skjær torsken i serveringsstykker, dryss salt og pepper over og legg dem i en smurt ildfast form. Fordel urtemassen på torskestykkene. Sett formen i stekeovn og stek ca 10 minutter til urteskorpen er gylden og fisken ferdig.
Kok opp vann med smør og sitron. Tilsett gulrøttene og kok til de er møre. Smak til med salt og pepper og dryss over gressløk. Kok opp kalvesjy og pisk inn terninger med smør, ha i persille og server til fisken sammen med kokte poteter eller potetmos.