I dag er det selveste vaffeldagen. Server dem til frokost, lunsj, middag og dessert. Her har du oppskriftene

De beste vaffeloppskriftene

(Bilde: Julia_Sudnitskaya)

Vafler er en eldgammel oppfinnelse. De eldste vaffeljernene skal være fra 1300-tallet, mens dagens form - altså det rutete mønsteret - stammer fra 1869 da en viss Cornelius Swarthout tok patent på det. Navnet vaffel stammer fra tysk for bivokskake (wabe) som nettopp beskriver dette mønsteret. 

Mens de fleste forbinder vafler med en søt smaksopplevelse, servert med syltetøy, brunost, honning, sukker eller sirup, erstatter vafler brødskiver i mange deler av landet. Aller mest kjent er nok vaffel med pølse fra Moss, en tradisjon som skal ha oppstått på grunn av pølseboden gikk tom for lomper. Men nord i landet serveres vafler like gjerne med lammerull, hvitost og kaviar som brunost eller gomme. 

Selv om mange synes det høres rart ut, er det bare å tenke på hvordan russerne nyter sin kaviar, nemlig på blinis, små lapper av bokhvete med rømme og løk. Eller pannekaker som kan ha både søtt og salt fyll

Vaffeljernet kan også brukes til andre ting enn vaffelrøre.

På de neste sidene finner du ni velsmakende og lettlagete vaffeloppskrifter

 

Luftige vafler

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

120 g
3.5 dl
3.5 dl
25 g

Fremgangsmåte

Rør sammen eggeplommer, salt, sukker, vaniljesukker og mel i en bolle.

Smelt smøret og ha i melk og vann.

Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Ha dette så i bollen med røren.

Rør dette godt sammen.

Her er det veldig lurt å bruke en stavmikser.

Pisk eggehviten og bland inn dette til slutt.

La røren hvile en time.

Stek så vaflene og server med krem og bær.

TIPS: Har du en favorittoppskrift på pannekaker? Prøv å gjør det samme med eggene der. Slik får du virkelig luftige pannekaker.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Grove vafler

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1.5 dl
0.5 ts
4 dl
2 stk
2 ss

Fremgangsmåte

Ha alle tørrvarene i en bakebolle. Tilsett melk, egg og smeltet smør og rør alle ingrediensene sammen til en glatt røre med en visp. La den svelle i 15-20 minutter.

Stek vaflene og legg dem oppå hverandre etter hvert som de er stekt.

Vafler egner seg godt til frysing og tiner raskt.

Bruk dem som et alternativ til brød i matboksen.

Forslag til pålegg:

Ost og skinke
Smøreost og paprika
Kaviar og cottage cheese
Kaviar og egg
Smør, ost og agurkskiver
Brunost
 

Sendt inn av

Foto: GMVozd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Potetvafler

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 ss
1 stk
5 dl

Fremgangsmåte

Mos potetene fint og bland inn melet.  Pisk egg og melk, og rør inn i deigen til en passe vaffelrøre. Rør så inn bakepulver, salt og sukker. Ha  i smeltet smør. Stek vafler i godt smurt vaffeljern.

Spises med søtt eller salt pålegg. 

Flere deilige oppskrifter med vafler

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Lises potetvafler med topping

Antall porsjoner

5

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

 

 

 

Vafler:
1 ss
1.5 dl
rømme/crème fraîche
2 stk
100 g
1.5 dl
Røkelaks og avokadokrem:
1 stk
Rakfisk, eple og rødløk:
3 ss
Sylte, sennep, sviske og pepperrot:
1 pakke(r)
sylte i tynne skiver, evt. ribbe- eller lammerull
Fiken, chèvre og spekeskinke:
1 ts
balsamicosirup
Rogn, løk og rømme:
Spekesild med rødbetsalat:
2 ss
finhakket sylteagurk
Tyttebærkrem og revet brunost:
1 dl
rørte tyttebær/tyttebærsyltetøy
4 stk
brunostskiver

Fremgangsmåte

Vafler:
Kok potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet, damp potetene tørre og mos dem. Ha potetmosen over i en bolle. Rør inn smør, rømme, egg, mel og bakepulver. Spe røren med litt melk til du får en tykk «vaffelrøre». Smak røren til med salt og pepper, eventuelt også litt revet muskat. Stek tykke og gylne potetvafler i et godt smurt vaffeljern.

Røkelaks og avokadokrem:
Rens avokadoen og mos den fint sammen med rømme og limesaft. Smak avokadokremen til med salt og pepper. Topp vaffelhjertet med en skje avokadokrem og en skive røkelaks. Pynt med frisk basilikum og kvern over litt sort pepper.

Rakfisk, eple og rødløk:
Skyll eplene godt og skjær dem i små terninger. Ha de i en liten kasserolle og tilsett vann, sitronsaft og sukker. Kok på svak varme til eplebitene er helt møre og væsken har fordampet (rør jevnlig slik at det ikke svir seg i bunnen). Avkjøl kompotten og topp vaffelhjertene med en teskje eplekompott, rømme, litt finhakket rødløk, hakket gressløk og en pen skive rakfisk.

Sylte, sennep, sviske og pepperrot:

Pisk rømme til myk krem og bland inn sennepen. Legg en teskje sennepskrem på vaffelhjertet, topp med en tynn skive sylte og noen sviskebiter. Riv til slutt over litt pepperrot og pynt med timian eller karse.


Fiken, chèvre og spekeskinke:
Del fiken i pene båter. Skjær osten i tynne skiver eller små stykker. Legg en osteskive på vaffelhjertet. Topp med en fikenbåt og en skive spekeskinke. Dryss over litt valnøtter og drypp til slutt over litt honning og balsamico. Pynt med friske urter.

Rogn, løk og rømme:
Topp vaffelhjertet med en liten skje rømme, en liten skje rogn, finhakket løk og hakket gressløk.

Spekesild med rødbetsalat:
Vann ut silden til den er passe salt. La filetene renne godt av seg på kjøkkenpapir og skjær fisken i smale og jevne biter. Finhakk løken og hakk egget. Bland sammen rødbeter, sylteagurk, rømme, majones, halvparten av løken og halvparten av egget. Smak til med litt salt og pepper (husk at fisken er salt). Legg en skje rødbetsalat på vaffelhjertet. Topp rødbetsalaten med en sildebit, dryss over litt ekstra løk og egg og pynt med gressløk eller dill.

Tyttebærkrem og revet brunost:
Bland sammen tyttebær og rømme. Topp vaffelhjertet med en skje tyttebærkrem og riv over brunost.

Her er alle sildeoppskriftene du trenger

Se hvordan du lager kryddersilde her

Se hvordan du lager din egen tomatsild her

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: Johannessen, Sara

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Vafler i rødt, hvitt og blått

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

a

4 dl
5 stk

Fremgangsmåte

Ha alt det tørre i en bolle og spe med litt av melken om gangen. Rør godt mellom hver gang for å unngå klumper.

Rør inn eggene og tilsett smeltet smør. La røren stå og svelle 1/2 time.

Del røren i to deler, der du bruker rød konditorfarge i den hele bollen og blå i den andre. For å få vafler i begge fargene kan du putte de forskjellige rørene i to poser og stikke hull på tuppen av posen. Dekk så halve vaffeljernet med blå røre og halve med rød røre. 

Stek vaflene og server dem gjerne varme med is, så får du alle de norske fargene.

Flere deilige oppskrifter med vafler

Deilige retter med pannekaker er her

Her finner du mange deilige oppskrifter på kaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Havrevafler med krem og friske bær

Fremgangsmåte

Smelt smøret og avkjøl lett. Pisk eggene lett. Rør inn egg og smør i de tørre ingrediensene i en bolle. Visp til en jevn røre. La den stå i minst 15 minutter før du steker 8 vafler i et godt oppvarmet jern (høyeste temperatur). Avkjøl på rist. Vaflene er sprøest mens de fortsatt er lune, men kan varmes opp på rist i ovnen.

Kesamkrem:
Bland kesam med vaniljesukker og smak til med sukker/stevia.

Frukt:
Del bær/frukt i passe biter. Siden acai-frukt kommer i fryst form, må du ta dne ut litt før. Form kuler med iskremskjeen.

Servering:
Legg en vaffel på hver skål/tallerken. Legg en god skje med kesamkrem på hver vaffel. Fordel frukten oppå. Legg en vaffel på toppen.

Tips1: 
Hvis du synes det er for mye smør, kan du godt redusere mengden, men da blir ikke vaflene sprø.

Tips2:
Har du ikke havremel i huset, lager du det selv ved å kjøre det i blenderen.

Flere deilige oppskrifter med vafler

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Ekte belgiske vafler

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

4 stk
75 g
1.5 dl
1.5 dl
1 ss

Fremgangsmåte

Bland mel og salt i bollen som tilhører kjøkkenmaskinen din. Eller Lag en grop i midten og ha eggene oppi. Tilsett smeltet smør, vann og melk. Kjør ved middels hastighet til røren er jevn. Tilsett sukker, vaniljesukker, olje, gjær og eventuelt rom. Kjør videre til alt er godt blandet.

Sett til side i minst 30 minutter, gjerne en time.

Stek i vanlig vaffeljern eller aller helst spesialjern som gir rektangulære vafler. Dryss melis over og spis nystekte. Da er de sprøest.

Tips 1: For ekstra luftig vafler, kan du skille eggene og stivpiske eggehvitene. I så fall vendes de stivpiskete eggehvitene helt til slutt.

Tips 2: Når vaflene ikke lenger er glovarme, kan de serveres med pisket krem og friske bær eller fruktsalat. Vaflene kan også legges lagvis med frukt og krem, omtrent som en «bløtkake».

Flere deilige oppskrifter med vafler

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Saupvafler

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

5 stk
4 dl
saup

Fremgangsmåte

Pisk eggene lett med sukker og bakepulver. Tilsett mel og saup vekselvis til en passe tykk røre. Ha i smeltet smør og rømme til slutt. La gjerne stå og svelle i 15 minutter. 

Stek som vanlige vafler og server med søtt eller salt pålegg/tilbehør.

Tips:
Siden saup ikke er så lett å få tak i, kan du erstatte med skummet kulturmelk. 

Flere deilige oppskrifter med vafler

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Julia_Sudnitskaya

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Vafler glutenfri

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1 stk
1 dl

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen