Vellykket ny resept

Ukens vin har etter flere tiår på det norske markedet fått en sårt tiltrengt reseptfornyelse. Den er nå friskmeldt og betydelig sprekere.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Den franske rødvinen i den i den tykkmagete flasken er lett gjenkjennelig. Cellier des Dauphins 2010 (651) har vært en storselger i Norge i en mannsalder og finnes i samtlige polbutikker. De aller fleste har nok på et eller annet tidspunkt i sin leting etter gode viner vært innom Cellier des Dauphins. Men ikke alle har forblitt tro mot den. Cellier des Dauphins gir kanskje vibrasjoner hos foreldregenerasjonen men regnes ikke som spesielt sexy av de under 50. Helt grei men en tanke kjedelig har vært en dekkende beskrivelse. Men med den nye årgangen på plass i hyllene må langt mer positive vendinger hentes frem.

Den er ren og tiltalende med tydelig Côtes-du-Rhône-karakter hvilket betyr skogsbær, røde bær, jordsmonnspreg og snev av krydder samt mokka. I munnen er den sødmefylt med fin syre og god bitterhet. Sødmen balanseres godt av fine tanniner. Lett mokkapreg i finishen. En god drikkevin som dessuten er fin til litt krydrete retter med lyst kjøtt eller pasta. Selv om dette ikke er noen vin for kjelleren, tåler den fint et par års lagring.

2004 er nemlig en svært god årgang i Rhône. Og bedre enn det rekordvarme og -tørre 2003 siden klimaet var noe snillere med vinstokkene i fjor. Et godt år som 2004 hjelper for en vin som produseres i det svimlende antall av 60 millioner flasker og dermed står for en sjettedel av den totale produksjon av Côtes-du-Rhône. I tillegg er den Frankrikes mest solgte rødvin som er å finne absolutt overalt.

Det er imidlertid ikke alene den gode årgangen som forklarer kvalitetsløftet. For produsenten L'Union des Vignerons des Côtes-du-Rhône (for øvrig en gruppering av 11 kooperativer) valgte fra og med 2004-årgangen å tilgodese eksport-utgaven av Cellier des Dauphins med ekstra gode druer. Sjefsønolog Alain Bayonne valgte ut noen vinmarker som fikk ekstra tett oppfølgning gjennom hele vekstfasen. Under innhøstningen ble det gjennomført ytterligere kvalitetskontroll. I vinkjelleren ble ekstraksjonstiden forlenget. Målet er en mer konsentrert vin med god frukt, og så langt har produsenten lykkes.

Unionens dominerende posisjon skyldes François Boschi som har ledet bedriften de siste 40 år. Han er nå klar for pensjonstilværelsen og etterfølgerne får litt av jobb med å følge opp Boschis innsats. Vinen basert på Côtes-du-Rhône-resepten grenache, syrah, carignan, cinsault og mourvedre lages lokalt hos de 11 kooperativene som til sammen har 3158 vinbønder som medlemmer. De ligger i området mellom Rhône-elven og Nyons. Med Cellier des Dauphins får du bokstavelig talt hele Sør-Rhône i en flaske. Selve fatlagringen skjer fordelt på tre steder hvorav den mest kjente er 1100-talls klosteret Bouchet som ble anskaffet da Boschi dro i gang det som skulle bli tidenes vinsuksess.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen