Hjemmelaget eplesoda
Foto: Ana Lopez Fernandez

Hjemmelaget eplesoda

Lag din egen friske og leskende eplesoda som blir helt lys og klar takket være (naturlig) syretilsetning og filtrering.

Fremgangsmåte

  1. Kutt opp grønne epler i båter og juice den med en fruktjuicer.
  2. Tilsett askorbinsyre i forholdet en toppet barskje for hver liter eplejuice.
  3. Sil juicen gjennom en rengjort sileduk og for hver 400 ml eplejuice, legg til 100 ml sukkerlake (1,5:1,0 sukkerlake, se nedenfor) og 50 ml syreløsning (oppskrift under).
  4. Sil så juicen gjennom ett kaffefilter. For hver 5 deler juice, legg til 1 del vann. Karboniser juicen.

Sukkerlake: mål opp 150 g sukker og miks den i 100 g kokende vann

Syreløsning:

5000 g vann

150 g sitronsyre

100g eplesyre

3 g druesyre

3 g askorbin syre

2 g salt

Kok opp vannet, rør inn alle syrene og salt og bland ut.

Tips:
Om noen av syrene er vanskelige å få tak i, så kan man også lage en syreløsning av bare sitronsyre som er lettere tilgjengelig gjennom apoteket.

Syreløsningen blir dog mye skarpere og mangler mineralkarakter, så ikke helt det samme, men slik lager du denne alternative varianten:

2500 g vann

120 g sitronsyre

1 g salt

Denne oppskriften bruker du blant annet i denne drinken 

Sendt inn av Johannes Sæterbø

Forsiden akkurat nå
28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 27. februar

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund

Den 27. februar har du en unik mulighet til å smake på 8 utsøkte viner fra en historisk vinprodusent fra Burgund. Den første kvinnelige visepresidenten tar selv turen til Norge for å dele sin kunnskap og historier om vinene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken