Bankebiff eller bankekjøtt
Foto: Astrid Hals

Bankebiff eller bankekjøtt

Bankekjøtt eller bankebiff er selvforklarende. Siden det ikke er det aller møreste lårstykket, trengs det en skikkelig omgang med kjøtthammeren. Her er oppskriften.

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i skiver à 1,5-2 cm som bankes godt med en biffbanker. Bland mel med salt og pepper. Vend kjøttskivene i melet. Rist av overflødig mel.

Smelt margarin i en stekepanne og brun kjøttskivene lett på begge sider. Legg dem i en gryte eller dyp panne. Brun løken i samme fettet som kjøttet. Legg oppå kjøttet.

Hell på vann i steikepanna og kok ut kraften. Hell dette over kjøtt og løk. Legg oppi laurbærblad og pepperkorn. Kok opp mens du rører lett og legg på lokk. La trekke ved svak varme i minst 40 minutter. Smak til med salt og pepper.

Dette er en forenklet utgave av bankekjøtt som trolig har oppstått på 70-tallet da alt skulle gjøres så lettvint. Du kan selvsagt lage retten på klassisk måte. Da steker du kjøttet uten å dyppe det i mel men bare drysser det med salt og pepper. Ikke glem å koke ut pannen med litt vann og ta vare på disse dyrebare dråpene. Så lager du en brun saus.

Brun saus:
Smelt smør eller margarin i en steikepanne. Rør inn melet til en passe tykk masse. Brun blandingen ved ganske sterk varme men det må ikke bli brent. Derfor må du røre jevnt og trutt.

Når den har fått en dyp bruntone, begynner du å spe med den kokende væsken mens du rører iherdig. Tilsett løk, laurbær og pepperkorn og la koke fem minutter før du heller sausen over kjøttet som du har lagt i en gryte.

Legg på lokk og la småkoke i minst 40 minutter. Smak til med salt og pepper.

Servering:
Kok poteter med skallet på. Avkjøl litt og skrell dem (hvis det er nypoteter, er det ikke nødvendig). Like før servering smelter du 1 ss smør i en panne og vender potetene i smøret. Ha i en bolle og dryss finhakket kruspersille og litt havsalt over.

Server bankekjøttet med potetene og grønne erter (selskapserter) eller kokt rosenkål som varmes opp med en liten klatt smør og et drypp av sitron og selvsagt tyttebær!

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her