Fersk skrei, rogn, lever eller smørsaus
Foto: Alf Börjesson

Fersk skrei, rogn, lever eller smørsaus

Med vinterens største mirakel, skrei, kan vi leke oss med både tilberedning og drikketilbehør. Her får du oppskriften med lever og rogn.

Fremgangsmåte

Koking av rogn:
Tørk av rogna, dryss over litt salt og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under koking. Legg den i ½ liter kokende vann tilsatt ½ spiseskje salt. La den trekke ved middels varme i 20-40 minutter (avhengig av størrelse) til rogna er ferdig kokt.
Koking av lever:
Før leveren kokes må den renses for hinner. Hinnene kan lett dras av. Ikke få panikk hvis du finner små makker i hinnene på leveren. De er helt ufarlige! Leveren skjæres i små biter som legges i en kasserolle med løken sammen med 1-½  ts salt, 1-½ ts eddik og 1 ts grovkvernet svart pepper.

La leveren ligge og trekke ved svak varme i minst 10 minutter avhengig av hvor store bitene er. Den må ikke koke, da blir den tørr og seig.

Koking av skrei:
Kok opp en liter vann tilsatt salt, 2 ss dl pr liter vann og 1 ss eddik. Trekk kjelen av plata og legg i fiskeskivene. Sett kjelen over varmen igjen og kok opp. Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i ca 4 minutter til fisken er kokt. Før servering legger du fisken med en fiskespade på et serveringsfat. Hell kokekraften i en bolle og tilsett 1 dl salt. Pisk med en visp til saltet er oppløst. Hell saltlaken over fisken 3-4 ganger avhengig av hvor glad du er i salt. Slik blir fisken perfekt saltet. Fersk fisk trenger mye salt.
Smørsaus:
Kok opp fløten. Del smøret opp i klumper. Pisk det inn i den varme fløten. Tilsett sitron og urter og smak til med salt og pepper.

Server skreien på varme tallerkener med kokt torskerogn skjært i skiver, kokte poteter, dampet broccoli, lever med leverfettet eller smørsaus.

Sendt inn av Apéritif

4
4/5 etter 157 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen