Fylt rødkål

Ingredienser

4-6 porsjoner
1 rødkål (1 kg)
4 ss olivenolje
50 g smør/margarin
100 g tørkede brødsmuler
175 g hakkete nøtter (peanøtter, hasselnøtter, cashew og valnøtter)
1 finhakket løk
100 g champignon i skiver
3 finhakkete hvitløkbåter
3 ss finhakkete urter etter smak
revet skall av ½ sitron
½ ts salt
pepper
3 dl grønnsakskraft

Yoghurtsaus:
4 dl yoghurt
3 ss Snøfrisk
1 ss finhakket sitronskall
1 ss finhakket sitrongress
3 ss finhakket frisk dill
salt og grovkvernet pepper

Søtpotet- og løkgrateng
4 ss olivenolje
3 store finhakkete løk
3 store finhakkete hvitløkbåter
250 g søtpoteter
2 store kvaster finhakket rosmarin
10 friske finhakkete salvieblader
salt og pepper
finhakket bladpersille til pynt

Fremgangsmåte

Skjær av den nederste delen av kålen. Løsne forsiktig av de 6-8 ytterste bladene. Forvell dem i kokende vann i 2-3 minutter. Avkjøl under rennende vann og tørk med kjøkkenpapir. Skjær bort de tykkeste bladårene. Resten av kålhodet deles i to langs midtstilken. Del den ene halvdelen i 4 skiver på langs og fjern midtstilken. Strimle kålskivene på tvers. Den andre delen kan du bruke senere.

Yoghurtsaus
Hell yoghurten i et kaffefilter og la stå i 2 timer. Bland yoghurtosten med Snøfrisk og urtene. Smak til med salt og pepper.

Varm 1 ss av oljen og halvparten av smøret i en stekepanne. Fres brødsmulene og nøttene i 3-4 minutter, til brødsmulene er sprø. Ha nøtteblandingen over i en bolle og tørk godt av pannen. Varm resten av oljen og 1 ss av smøret og fres løken i noen minutter til den er blank. Tilsett soppen og den strimlede kålen og fres blandingen i 5 minutter. Rør inn hvitløken og urtene og fres videre i 2 minutter. Bland dette med nøtteblandingen. Tilsett sitronskall, salt og pepper og 1,5 dl av kraften.

Søtpotet- og løkgrateng

Ha oljen i en stor stekepanne og sett den på middels varm plate. Ha i løken og fres den gylden og myk. Tilsett hvitløken og fres videre i 2-3 minutter. Ta pannen av platen og ha løken over i en bolle. Skrell søtpotetene og riv dem grovt på et råkostjern eller i foodprocessor. Overfør til løkbollen sammen med rosmarinen og salvien. Bland godt og smak til med salt og pepper. Ha over i en ildfast form. Drypp over olivenolje. Stek ved 180 grader i en time. Dryss over persillen.

Legg kålbladene i bunnen og oppover kanten i en ildsfast form slik at de henger godt over kanten av formen. Det må ikke være glipper mellom bladene. Legg fyllet i midten og legg resten av smøret på i klatter. Pakk kålbladene som henger over kanten rundt fyllet og hell resten av kraften langs kanten av formen. Dekk godt med alu.folie. Stek i 45 minutter ved 180 grader. La hvile 10 minutter før du skjærer den i "kakestykker".

Sendt inn av

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her