Himmelsk bacon (Toucinho-do-céu) (Portugal)

Fremgangsmåte

Opphavsstedet til denne århundregamle desserten som i dag lages over hele Portugal blir intenst diskutert blant mathistorikere.

Historien bak navnet "Himmelsk bacon" er følgende historie: En nonne bestemte seg en dag for å lage en pudding. Hun glemte imidlertid melken og resultatet ble en ganske fast, brun dessert som liknet slående på et stykke bacon.

Smør en rund kakeform med løs bunn, 20 cm i diameter, helst teflonbelagt. Dryss med 1 ss sukker.

Kok opp sukker og vann i en kjele på sterk varme, og rør til sukkeret løser seg opp. La det koke til blandingen når det stadiet da den lar seg trekke ut i tynne tråder, det vil si at et kjøkkentermometer viser 110 C og at blandingen er svært tykk. Ta kjelen av varmen og la den avkjøle seg.

Pisk eggeplommene i en bolle med håndmikser på høy hastighet, til eggeplommene blir lyse og luftige. Hell den varme sukkerlaken opp i eggeplommene i en tynn stråle, mens du hele tiden pisker. Bland i malte mandler og kanel. Hell blandingen i en ren kjele på svak varme. Varm opp under omrøring i ca 5 minutter, til blandingen har tyknet litt, ikke la det koke. Fyll røren i bakeformen.

Stek kaken i ovnen ved 200 C i ca 10 minutter, til det ikke henger noe fast på prøvenålen du stikker ned i midten. Ta kaken ut av ovnen og la den stå i formen i ca 15 minutter. Løsne på kaken ved å føre en kniv langs kanten på formen. Legg kaken på et fat og dryss over resten av sukkeret og eventuelt de hakkede mandlene. Del kaken i spisser og server.

Sendt inn av Apéritif

Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her