Hjemmelaget sodd

Ingredienser
- ca 500 g fårekjøtt m/ bein (mørbrad, bog eller annet)
- 1 1/2 liter vann
- 2 ts salt
- 1/2 ts hel pepper
- 1 bit hel ingefær
- 1 purre
- 2 gulrøtter
- 1 persillerot
- hakket persille

Soddboller:
- 250 g renskåret lammekjøtt
- 1/2 ss salt
- litt reven muskatnøtt
- 1 ss potetmel
- 2 1/2 dl fløtemelk
- litt reven muskattnøtt, evt. litt ingefær, pepper

Tilbehør: kokte poteter, flatbrød eller skjenning

Fremgangsmåte

- Legg kjøttet i kokende vann. Gi det et oppkok uten lokk, og la koke et par minutter. Fjern skum fra overflaten. Tilsett salt, pepper, ingefær og det grønne på purren. Senk varmen og la syde like under kokepunktet (under lokk)til kjøttet er mørt.
Ta kjøttet ut av gryten. Sil kraften og hell den tilbake i ren kjele.
- Farse til soddboller: Skjær kjøttet i grove biter som legges i en matprosessor eller hurtigmikser. Tilsett salt og finhakk kjøttet. Bland inn mel og krydder. La maskinen gå mens du sper litt etter litt med kald fløtemelk, til en jevn og fin farse.
- Bruk teskje, håndflate dyppet i kaldt vann, og form farsen til små boller som legges i sydende kraft. Dersom kraften boblekoker, vil bollene sprekke og bli ujevne. Skjær kjøttet i sukkerbitstore terninger som legges i kraften.
- Rens grønnsakene. Skjær gulrot, persillerot og kjøtt i sukkerbitstore terniger som legges i suppen sammen med purre skåret i skiver. La den syde under lokk til alt er mørt. Dryss persille over før servering.

Sendt inn av Kjersti Elisabeth Larsen

Forsiden akkurat nå
Mini-Barca Velha til en brøkdel av prisen
+
Godbiter i pollisten

Mini-Barca Velha til en brøkdel av prisen

Druene som er brukt til denne vinen kunne like godt endt opp som Barca Velha. Det er godt at de ikke gjorde, for slik kan alle få en smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

De lager en herlig dolcetto som kan bli din nye favoritt fra Piemonte
+
Ukens vin

De lager en herlig dolcetto som kan bli din nye favoritt fra Piemonte

Fersk dolcetto er som skapt for sesongens meny, og denne er et supert kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bli kjent med Sigurd Wongraven og hans viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 12. desember

Bli kjent med Sigurd Wongraven og hans viner

I 2010 lagde Satyricon-frontmann Sigurd Wongraven sin første vin. Hør ham fortelle hele historien om Wongraven Wines.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ta et spansk avbrekk med herlig hvitløkssuppe
Dagens rett
Hvitløkssuppe - Sopa de ajo

Ta et spansk avbrekk med herlig hvitløkssuppe

Varm og smaksintens suppe er perfekt i mørketiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mye spennende førjulslesning i siste utgave av magasinet
+
Klubb
Desemberutgaven av Apéritif magasin 2022

Mye spennende førjulslesning i siste utgave av magasinet

Nyåpnede Haidan i København, Bollingers pinot noir-champagner, Bolgheri, calvados, Posthallen Drinkhub og mye mer på desembermenyen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her