Nyfisket gjørs og bålkaffe
Foto: Mats Widén

Nyfisket gjørs og bålkaffe

Fremgangsmåte

Tenn bål på egnet bålplass.

Få tak i gjørs. Den er en ferskvannsfisk som lever stort sett sørøst i Norge. Sørover i Europa er den å regne som delikatesse, og den serveres på restauranter under det engelske navnet "Zander" eller kallenavnet "Pikeperch". Gjørs har hvitt og fast kjøtt, få bein og er etter min mening en av våre beste matfisker. I tillegg er den suverent morsom som sportsfisk og har kjempekule huggtenner!

Skal du fiske gjørs, så gjelder det å være ute når det er mørkt. Et tilleggstips er at du gjerne bør bunnmeite, det vil si at du setter agn på en krok som ligger på bunnen ved hjelp av et søkke. Du kan bruke småfisk som agn. Gjørsen på mitt bilde ble fisket og renset på natten for å så å få æren av å være frokost morgenen etter.

Sløy og rens gjørsen og ha salt, pepper og smør i buken. Salte og pepre også skinnet og legg en smørklatt sammen med fisken i aluminiumsfolie. Nå burde kanskje bålet ha blitt så gammelt at det har fine glør i bunnen. Dit skal fisken i alt fra noen minutter til en halvtime, avhengig av størrelsen selvsagt. Det er ingen krise om den blir liggende noen minutter for lenge mens du venter på at kaffevannet koker.

De lærde strides om hvordan kokekaffe skal lages. Jeg koker vannet i min gode venn bålkjelen, trekker den til side, har oppi en passe slump med kaffe og venter tålmodig til kaffen har sunket til bunns. Noen ganger gir jeg den litt hjelp ved å løfte den opp og sette den raskt ned.

Gjørs og kaffe er ferdig omtrent samtidig hvis du er heldig.

Nyt maten og utsikten - du sitter vel fortsatt ved bålet?

Tips:
Gjørs er vanskelig å få kjøpt, og det gjør den faktisk ekstra attraktiv. Den krever en fisketur og en naturopplevelse. Jeg jobber med å ta med barn og unge ut i naturen og på fisketur, og gjørsen på bildet mitt var frokost for en fin gjeng med 13-åringer på sin første overnattingstur.

Sendt inn av Anniken Bøckmann

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her