Olas Bacalao

Fremgangsmåte

Legg fisken i et kar med rikelig vann. Det er en fordel å skylle av det øverste saltlaget først. Skift vann på kvelden og neste morgen. Har du klippfisk med skinn og ben så er det lettere å renske fisken for skinn og ben etter bløtleggingen. Hvis du kjøper fisk med skinn og bein så må du regne med noe svinn ved fjerning av skinnet og bena.

Skrell poteter og skjær den i skiver på ca 3mm-5mm. Skivene kan godt være tykkere nederst i gryten. Skrell løk og skjær den i tynne skiver.

Fisken renses og skjæres i biter. Størrelsen på fiskebitene er smak og behag, men en halv til hel fyrstikkeskes størrelse kan være ett tips.
Sett gryten på platen  på nest varmeste innstilling. Smelt smøret og la det bli gyllent. Hakk hvitløken og ha det i smøret, ha litt olje oppi og deretter noen spiseskjeer tomatpurè. La dette surre litt og rør det rundt så det blander seg. Ta kasserollen av platen. Denne mixen skal fungere som underlag for bacalaoen.

Start så med ett lag poteter i bunnen av gryten, potetlaget skal dekke bunnen. Deretter ett lag med fisk, så løk. På toppen av dette laget har du ca en halv boks tomatpurè og ca en halv boks hermetiske tomater og en par-tre spanskpepper. Dette gjentar du videre oppover i gryten (til sammen 3-4 lag) . På toppen av det siste laget fordeler du pimientosen skåret i tynne strimler eller biter. Saften fra pimientosen skal oppi gryten.

Hell deretter resten av oljen oppi gryten, og vask ut av tomatpureglassene med litt vann og tisett gryten. Veskenivået er passende når du ser vesken når du heller/bikker litt på gryten. Veskenivået skal før oppkok dekke ca 75-80 % av innholdet i gryten.

Sett gryten (med lokk) på moderat til høy varme (ca. 1500w). La innholdet få ett oppkok. Når det koker skrur du ned til laveste styrke. Ikke rør i gryten, men rist den av og til så det ikke koker fast i bunnen. Når poteten på toppen er møre er gryten ferdig. Dette tar ca. 1-1½ time avhengig av potetsort og tykkelse.

Serveres med flatbrød og/eller loff. God appetitt.

Se våre andre oppskrifter med klippfisk  

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter  

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.  

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig  

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Ola

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne
Godbiter i pollisten

Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne

Den er både fyldig og konsentrert og åpner seg mer og mer for hver slurk. Men aller best blir den om den får lov å hvile i en kjeller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag kan du nyte resten av kvelden i sofaen
Dagens rett
Fransk løksuppe

Med dette til middag kan du nyte resten av kvelden i sofaen

Løksuppe er som skapt for kalde og mørke desemberkvelder. Etter å h inntatt en solid og varmende porsjon er sofaen neste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten
Annonse

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten

Høsten er lik god mat og drikke og stemningsfull musikk. Les hva som er mat- og drikkefavorittene til artistene Gundelach og James Arthur, mens du lytter til spillelisten vi har laget til deg. «Høststemning» for nettopp perfekt høststemning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Julemat
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En varmende vinterkveld med uimotståelige viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking: 25. januar i Oslo

En varmende vinterkveld med uimotståelige viner fra Piemonte

Denne kvelden får du muligheten til å smake 9 fantastiske viner fra Piemonte - deriblant også de flotteste Baroloer laget på tradisjonelt vis

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene
+
Ukens vin

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene

At disse vinene har noe med jul å gjøre, er selvsagt bare min fantasi, og at jeg ikke liker julepyntede viner. Det er innholdet som betyr noe, og dette er i en egen liga.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her