Olas Bacalao

Fremgangsmåte

Legg fisken i et kar med rikelig vann. Det er en fordel å skylle av det øverste saltlaget først. Skift vann på kvelden og neste morgen. Har du klippfisk med skinn og ben så er det lettere å renske fisken for skinn og ben etter bløtleggingen. Hvis du kjøper fisk med skinn og bein så må du regne med noe svinn ved fjerning av skinnet og bena.

Skrell poteter og skjær den i skiver på ca 3mm-5mm. Skivene kan godt være tykkere nederst i gryten. Skrell løk og skjær den i tynne skiver.

Fisken renses og skjæres i biter. Størrelsen på fiskebitene er smak og behag, men en halv til hel fyrstikkeskes størrelse kan være ett tips.
Sett gryten på platen  på nest varmeste innstilling. Smelt smøret og la det bli gyllent. Hakk hvitløken og ha det i smøret, ha litt olje oppi og deretter noen spiseskjeer tomatpurè. La dette surre litt og rør det rundt så det blander seg. Ta kasserollen av platen. Denne mixen skal fungere som underlag for bacalaoen.

Start så med ett lag poteter i bunnen av gryten, potetlaget skal dekke bunnen. Deretter ett lag med fisk, så løk. På toppen av dette laget har du ca en halv boks tomatpurè og ca en halv boks hermetiske tomater og en par-tre spanskpepper. Dette gjentar du videre oppover i gryten (til sammen 3-4 lag) . På toppen av det siste laget fordeler du pimientosen skåret i tynne strimler eller biter. Saften fra pimientosen skal oppi gryten.

Hell deretter resten av oljen oppi gryten, og vask ut av tomatpureglassene med litt vann og tisett gryten. Veskenivået er passende når du ser vesken når du heller/bikker litt på gryten. Veskenivået skal før oppkok dekke ca 75-80 % av innholdet i gryten.

Sett gryten (med lokk) på moderat til høy varme (ca. 1500w). La innholdet få ett oppkok. Når det koker skrur du ned til laveste styrke. Ikke rør i gryten, men rist den av og til så det ikke koker fast i bunnen. Når poteten på toppen er møre er gryten ferdig. Dette tar ca. 1-1½ time avhengig av potetsort og tykkelse.

Serveres med flatbrød og/eller loff. God appetitt.

Se våre andre oppskrifter med klippfisk  

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter  

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.  

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig  

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Ola

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Bli med til Stavangers nye «hjemme hos»-stolthet: - Den beste festen er på kjøkkenet
+

Bli med til Stavangers nye «hjemme hos»-stolthet: - Den beste festen er på kjøkkenet

Sammen med kjøkkensjef Stuart Barber har vinkelnerparet Knut-Espen Misje og Silje Hanasand på rekordtid skapt en av Stavangers mest innbydende møtesteder for god mat og drikke. Som nylig ble belønnet med sin første Michelinstjerne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Falstaff gir Michelin konkurranse
+

Falstaff gir Michelin konkurranse

Endelig er hele landet representert i en restaurantguide med 130 restauranter fra Lindesnes i sør til Tromsø i nord er vurdert – noe som har gitt den mest omfattende norske restaurantguiden på lenge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er folkefavoritten blant oslorestaurantene

Brasserie France er restauranten som flest gjester har brukt DinnerBooking for å sikre seg restaurantbord i Oslo.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du elsker pasta carbonara, vil du også like denne
Dagens rett

Om du elsker pasta carbonara, vil du også like denne

Fløte, bacon og pasta får her følge av noe grønt, enten grønnkål eller asparges. Det smaker fortreffelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på denne New York-inspirerte biff-klassikeren fra grillen
Dagens rett
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her