Ole Martin Alfsens ølkokte oksekjaker med potetpuré
Foto: Sigurd Fandango

Ole Martin Alfsens ølkokte oksekjaker med potetpuré

Du kommer ikke nærmere et herremåltid enn dette: mye kjøtt kokt mørt i øl. Husk å planlegge. Kjaker er ofte bestillingsvare hos slakteren.

Fremgangsmåte

Skjær av overflødige sener og fett fra kjakene, eller be slakteren om å preparere dem helt ferdig. Da trenger du omtrent 1 kilo rensete kjaker.

Krydre kjakene med salt og pepper før du vender dem i melet og bruner dem i smør og olje. Når de er brune på begge sider, skal de over i en jerngryte. Hell over ølet så det nesten dekker. Kok opp, legg på lokk, og skru ned varmen så kjakene småkoker videre. Sett ovnen på 150 grader.

Skrell løkene, og del dem i to på tvers. Legg dem med snittsiden ned i stekepannen du har brukt. Stek på litt over middels varme til de er skikkelig brune i snittet. Legg dem så sammen med hvitløk, krydder og urter i gryta med kjøttet. Kok ut pannen, og hell sjyen i gryta. Legg lokk på, sett det hele i ovnen, og la det småkoke videre til kjakene er møre. Dette kan ta 4–5 timer. Det er seige saker!

Sjekk innimellom ved å løfte opp en kjake, og pirk i den med en gaffel for å se om den er mør.

Tilsett vann eller kraft i gryta underveis om det skulle fordampe mye væske.

Når kjakene er møre, løftes de over på et fat. Sil sausen over i en ny kjele, kok inn til ønsket konsistens, og legg kjakene tilbake i sausen.

Varm dem opp før servering. Smak til sausen med salt, pepper, sitronsaft og eventuelt litt brunt sukker om du vil runde av smaken.

Server med potetpuré, grønn salat eller bakte røtter med ingefær. Noen pickles eller syltete løk smaker også godt til, og noen vil kanskje ha dijonsennep.

Tips1:
Kjakene kan med fordel kokes en dag eller to i forveien.

Tips2:
Litt sherry- eller rødvinseddik som tilsettes sammen med ølet fra starten, sørger også for en fint integrert syre i retten.

Tips3:
Tilsett ristet sopp i gryta rett før siste oppkok. Du kan også koke denne sausen med noen røtter, det gir en fin sødme og ekstra smak. 

Drikketips:
Her er det veldig lurt å servere det samme ølet i glasset som du har brukt til å koke kjakene. Da får du et fint ekko, og strukturen vil ofte harmonere godt. Det er litt rart å servere vin, til en gryterett kokt med øl, men om du ønsker vin, vil en rik, saftig, fruktig og sødmefull rødvin med lite kanter fungere.

Oppskriften er hentet fra Ole Martin Alfsens kokebok Vennemiddag - en av fem finalister i Beste norske kokebok 2016.

Flere oppskrifter laget av Ole Martin Alfsen

Ole Martin Alfsens ølkokte oksekjaker med potetpuré

Ole Martin Alfsens brokkolisalat

Ole Martin Alfsens uer i italiensk drakt

Ole Martin Alfsens braiserte breiflabb med safranrisotto

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Ole Martin Alfsen

4
4/5 etter 122 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen