Røkt kolje med escalivada
Foto: Alf Börjesson

Røkt kolje med escalivada

Lekkert servert røkt kolje med mye fin smak. Retten passer til lunsj eller som en lett middagsrett. Escalivada er opprinnelig en katalansk rett som passer til både kjøtt og fisk.

Fremgangsmåte

Lekkert servert røkt kolje med mye fin smak. Retten passer til lunsj eller som en lett middagsrett.

Start med paprikaen. Bak den i ovnen på høy varme, ca. 250 grader til overflaten blir brunflekket, ikke la deg skremme av den ser svidd ut.

Ta paprikaen ut og dekk den til. Når den er så avkjølt at du kan ta i den, flå av skinnet og skrap ut frøene.

Skjær paprikaen i tynne strimler.

Skru ovnsvarmen ned til 160 grader. Drypp 1 ss olivenolje over koljen og bak den midt i ovnen i 6-7 min.

Skrell og skjær auberginen i store terninger, drypp dem med 1 ss olivenolje og sitronsaft og bak den i ovnen ved siden av fisken (hvor lang tid auberginen trenger i ovnen avhenger av størrelsen på bitene).

Smak til auberginen med salt og pepper og flak opp fisken.

Hakk sjalottløken og fres den i resten av oljen. Skyll og kutt opp vårløken og bland den med sjalottløk, aubergine, paprika og spinat. Smak til med salt og pepper.

Rør sammen majones og sennep.

Anrett den lune salaten på porsjonstallerkener med flaket kolje over.

Legg på et par flak av parmesan, dryss gressløk eller kjørvel over og server sennepsmajonesen til sammen med godt brød.

Tips: Det er de grillede grønnsakene som kalles escalivada. Dette er en katalansk rett som også kan inneholde tomater. Den passer til både kjøtt og fisk.

Fristelser fra havet

Her finner du flere oppskrifter på røkt kolje

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

 

Sendt inn av Norges sjømatråd

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Chablis i 2020-årgang blir ikke bedre enn dette
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU juli 2022

Chablis i 2020-årgang blir ikke bedre enn dette

Når chablis endelig kommer i den forfriskende men også superseriøse 2020-årgangen, blir det fest. Det er noen av i alt 920 viner testet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Couscous med reker og grønnsaker fra grillen er lettvint og godt
Dagens rett
Couscous med grillede reker og grønnsaker

Couscous med reker og grønnsaker fra grillen er lettvint og godt

Grønnsaker og couscous er to ingredienser som svært lett lar seg kombinere. Og når du legger til reker, lime, sitron og urter - ja da er det i tillegg duket for en fruktig hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Irish Coffee kan også serveres iskald - og blir bare enda bedre
Ukens drink
Iced Coffee og Chilled Irish Coffee

Irish Coffee kan også serveres iskald - og blir bare enda bedre

Her serveres Irish Coffee i i to spennende nedkjølte versjoner. Grip derfor sjansen til å lage noe nytt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Står pølser på grillmenyen, husk hjemmelaget potetmos til
Dagens rett
Grillede grove pølser med hjemmelaget potetmos

Står pølser på grillmenyen, husk hjemmelaget potetmos til

Pølser blir nesten ikke bedre enn når de serveres med hjemmelaget potetmos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 heftige viner fra Ribera del Duero på fantastiske Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner i Oslo 20. september

Forsiden akkurat nå - 6

Biff av entrecôte smaker fortreffelig med soppstuing og frityrstekt potet
Dagens rett
Entrecôte eller ytrefilet med soppstuing av fritert potetrede

Biff av entrecôte smaker fortreffelig med soppstuing og frityrstekt potet

De frityrstekte potet-sticksene danner et dekorativt rede, men kan selvsagt serveres på vanlig måte.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her