Rosastekt rypebryst

Fremgangsmåte

Flå rypene, skjær ut brystene og lårene, legg til side. Skrell rotgrønnsakene og legg i vann for å holde de friske. Klipp opp skroget, her skal det lages kraft.

Brun skroget i usaltet smør, ha i en kasserolle. Tilsett skrell fra gulrøttene og selleriroten, ½ gul løk, 3 hele hvite pepperkorn og 2 ts timian (eller en liten neve fersk timian). Tilsett ca.1 l kaldt vann, kok opp og skum av det som legger seg på overflaten. La småkoke i ca. 2 timer og sil så kraften.

Brun brystene i usaltet smør, ha i lårene etterpå. Brystene skal stekes i ca. 7-8 min ved 200 grader. La hvile like lenge.

Lag saus:
Smelt sukkeret til det begynner å bli karamell, tilsett så eddiken. Reduser dette inn til du har ca en ss igjen før du tilsetter den varme kraften, 3/4 av Vikingmelken og blåbærsaften. Reduser sausen over middels varme i ca. 15 min.

a av de fire største potetene til presentasjonen. Kok resten av potetene uten salt til de fremdeles er faste å ta på - mandelpoteter trenger svært kort tid og kan egentlig bare trekke seg ferdige. Damp potetene godt slik at mest mulig fuktighet kommer ut, det gir best mandelpotetstappe. Mos mandelpotetene med skall sammen med 2 ss usaltet smør, resten av Vikingmelken og godt med finhakket frisk timian. Smak til med salt og kvernet hvit pepper.

Skjær de fire store mandelpotetene i skiver, stek de i 1 ss usaltet smør, krydre med salt/ pepper. Legg lagvis potetskive og mandelpotetstappe i en ildfast form eller på et stekebrett, avslutt med stappe. Stekes ved 200 grader i 5 min.

Stek sopp i skiver og grønnsaker i strimler hver for seg i usaltet smør, krydre med salt/ pepper.

Monter sausen ved å røre inn klatter med temperert usaltet smør - smak til med salt/pepper og tilsett til slutt skogsbærene.

Anrett en sopp- og grønnsaksseng midt på tallerkenen. Dandér brystene og lårene fint oppå. Ha sausen rundt. Pynt med frisk timian.

Server etagepotetene ved siden av eller dandér en på hver tallerken.

Ha en fin høstkveld med levende lys, fyr på peisen, og en moden rødvin fra Côte-Rôtie.

Flere lekre retter med rype

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Kurt-Inge Davidsen

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her