Til denne oppskriften er det en fordel å ha en kjøkkenmaskin til eltingen.
Smuldre gjæren i det kalde vannet i en bakebolle til en kjøkkenmaskin.
Bland sammen hvetemel, sukker og salt i en annen bolle. Elt det tørre gradvis inn i gjærblandingen. Elt i rundt 10 minutter ved middels hastighet.
Ha deigen ut på et lett melet bakebord. Deigen skal være ganske løs. Ta tak i den ene enden av deigen og dra i den slik at du får litt lengde på deigen, og fold over selve deigen. Gjør dette med alle fire «sider» av deigen. Gjenta prosessen.
Ha deigen i en bolle eller stor skål og dekk over med plastfolie. Sett den deretter i kjøleskapet. Det beste er om deigen står natten over, men den bør minst få tre timer.
Kjevle den kalde deigen ut til et rektangel på cirka 30 x 60 centimeter.
Skjær det kalde smøret i tynne skiver med en skarp kniv eller bruk en ostehøvel.
Legg smørskivene på to tredjedeler av deigen midt på rektangelet.
Legg over hver av kortdelene på delen med smør. Det er viktig å ha nok mel ved utbakingen. Om deigen setter seg fast, kan deigen bli ødelagt.
Kjevle ut firkanten på langsiden, slik at du får et rektangel på cirka 30 x 60 centimeter. Fold den sammen på samme måten: en tredjedel inn over midten, og den siste tredjedel inn over denne.
Gjenta dette to ganger til. Du kan med fordel legge deigen i kjøleskapet i 15-20 minutter mellom hver utkjevling, slik at deigen holdes kjølig.
Kjevle ut croissantdeigen til 30 x 60 centimeter. Bruk en skarp kniv og skjær deigen ut i fire like store deler. Skjær hver av delene igjen diagonalt, slik at du har åtte lange trekanter.
Rull dem forsiktig sammen fra den brede ende til spissen. Legg spissen inn under hver croissant.
Legg croissantene på et stekebrett med bakepapir. Legg et dypt stekebrett (langpanne) over stekebrettet med croissantene, slik at det blir tett. Bruker du plastfolie risikerer du at plasten klistrer seg til bakverket. La dem heve i to timer.
Pisk sammen egg, vann og salt. Pensle hver croissant med blandingen.
Stek croissantene midt i ovnen på 225 °C varmluft i cirka 15 minutter.
Ta dem ut av ovnen og la dem avkjøles i 15 minutter før de spises.
Tips:
Ikke bli fortvilet om du ikke får det til første gang du prøver. Wienerdeiger kan være vanskelig og krever øvelse.
Det er enklere å bake om ingrediensene og rommet du jobber i er kjølig. Så unngår du at deigen blir for klissete. Et tips er å gjøre klart en plass i kjøleskapet, slik at du kan legge deigen inn i kjøleskapet etter hver kjevling.
Lyst til å bake noe annet? Da skal du se her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig