Urtemassert and med saus av sure kirsebær og salvie

Fremgangsmåte

Kjøttet fra brystet og lårene fjernes fra skrotten og marineres. Av skrogene lager vi en kraft som siles og kokes ned til en rik saus. Når det er tid for å steke kjøttet, så steker vi lårene i stekeovnen til de er ferdige. Bryststykkene sauterer vi på plata til skinnet er sprøtt og kjøttet er fortsatt rosa. Hvis du ikke tør å kutte opp anda selv, så kjøp den fersk fra slakteren eller kjøttdisken og be dem om å kutte den opp for deg. Ikke la de mange stegene skremme deg. Sluttresultatet er vel verdt det, og du kan gjøre mye av arbeidet dagen i forvegen.

Dagen før, eller morgenen på serveringsdagen:
Kutt opp anda og mariner den; lag kraft av anda (3 timer), sil krafta og reduser den for å lage sausen (1 time).
45 minutter før servering:
Begynn stekingen av lårene. Varm opp sausen.

20 minutter før servering:
Begynn å sautere bryststykkene.

5 minutter før servering:
La kjøttet få hvile, skjær så opp og server.

Urteblandingen:
Hvis du bruker ferske laurbærblad, så fjern venene i midten. Bland alle ingrediensene i en urte kvern eller en mikser og kjør til en grov masse.

Marineringen av anda:
Parter anda ved å fjerne de to lårene og de to bryststykkene (med skinn) fra hver fugl. Ta vare på nakken og skroget. Snitt opp skinnet på bryststykkene med en skarp kniv i et kryssmønster, 4 eller 5 kutt i hver retning. Vær forsiktig så du ikke kutter inn kjøttet, men bare i skinnet. Dette hjelper til med å smelte fettet raskt under stekingen. Gni jevnt inn bryststykkene og lårene med urteblandingen, sørg for å få litt inn i kuttene du laget i skinnet. Legg dem i en bolle, dekk til og la dem marinere i kjøleskapet i minst 3 timer og opp til 24 timer.

Kraft:
Kutt vingene av skrogene, fjern så mye skinn og fett som mulig som av det som løsner lett. Kutt skrogene i 2. Du skulle nå ha 4 vinger, 4 skrog deler og 2 nakker. Varm oljen i en stor gryte over sterk varme. Ha i disse 10 bitene og brun dem i 10 til 12 minutter, snu dem av og til. Dette steget er viktig for å få fram smaken i kraften, men alle overflater trenger ikke å være jevnt brunet. Hell av fettet som har samlet seg i gryta, fyll så opp med kaldt vann til delene er akkurat dekket. Kok opp, skru ned til lav varme. Skum av fett og skum som har lagt seg på overflaten. Tilsett løk, gulrot, selleri, timian og laurbærbladene. La småkoke i 2 til 3 timer. Skum av etter behov.

Saus:
Sil krafta, kast beina, og hell krafta tilbake i gryta. Tilsett vinen, sjalottløken og kirsebærene. Kok sausen til den er redusert til ca. 4 dl, ca 45-60 minutter. Denne sausen kan lages dagen i forvegen, og oppbevares i kjøleskap i opp til 2 dager.

Steking av lårene:
Forvarm stekeovnen til 220°C. Ca. 45 minutter før servering, varm opp en stor stekeovns sikker stekepanne (støpejern er perfekt) over middels varme. Ha i litt olje så pannen er dekket av en film av olje og varm opp. Legg i lårene med skinnsiden ned og stek i 4-5 minutter til skinnet er brunt. Uten å snu lårene, ha stekepanna inn i stekeovnen og stek i 10 minutter. Snu lårene og fortsett å steke i ca. 20 minutter til skinnet er mørkebrunt og sprøtt og kjøttet er mørt. Ta dem ut av stekeovnen og la dem hvile på et fat eller tallerken på et varm sted.

Sautering av bryststykkene:
Når lårene har vært i stekeovnen i 20 minutter er det på tide å gjøre ferdig bryststykkene. Ha en tynn film av olje i en annen stor stekepanne og varm opp over middels varme. Legg så bryststykkene med skinnsiden ned, reduser varmen til middels, og la steke sakte og uforstyrret. Etter 5 minutter så vil du ha ca 1 cm med smeltet fett i stekepannen som vil hjelpe til med å smelte resten av fettet som er igjen under skinnet. Fortsett å steke i 5-10 minutter til skinnet er mørkebrunt og sprøtt. Hvis fettnivået stiger over skinnet og kjøttet begynner å komme under, så hell av litt i en bolle. Dette vil forhindre at kjøttet blir overstekt før skinnet er sprøtt. Når skinnet er sprøtt og mørkebrunt, men ikke begynt å forkulles, snu stykkene og stek i 1 minutt for rått eller 2 til 5 minutter for middels-rått til middels. Kjøttet skal kjennes fast men fortsatt spenstig, og hvis du har et hurtig steketermometer så stikk det inn horisontalt i bryststykket. For "rått" skulle det være 48 til 52°C, 55 til 58°C for middels-rått til middels. Temperaturen vi fortsette å stige ca 5 til 10 grader mens kjøttet hviler. Legg dem over på fatet med lårene, og la dem hvile lunt i 4-5 minutter før servering.

Avslutning:
Kok opp sausen, og rør inn salvien, timianen og balsamico eddiken. Smak til med salt og pepper. Anrett anda på et forvarmet fat eller tallerkener. Skjær opp bryststykkene på skrått med en tynn skarp kniv i ca 1 cm tykke skiver og anrett dem i vifteform som støtter seg på låret. Hell sausen over og rundt anda.

Sendt inn av Sven-Erik Andersen

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her