Dagens rett

Fiskesuppe med torsk og rouille

Vi må med en gang innrømme at dagens middagsforslag ikke er blant verdens enkelste retter å tilberede. Imidlertid får du godt betalt ved at resultatet blir både suverent smakfullt og samtidig kanskje en kilde til gjentagende suksess i dine egne middagsselskap. Ta deg nå litt ekstra tid og gyv løs på oppgaven. Oppskriften er det tidligere stuntkokk Ole Martin Alfsen som står bak.

Ole Martin Alfsen fra Gastronomisk Institutt gir deg dagens middagsforslag, og forklarer retten:

Rouille er en fransk paprikapuré som ofte serveres med brødkrutonger ved siden av Bouillabaisse. Trolig inspirert av en kraftigere nordafrikansk chilipure kalt Harissa. Det finnes utallige varianter av oppskrifter, noen med kokt potet (for å tykne den) og noen basert på eggeplommer, så den blir som en majones. Det er en veldig anvendelig purésaus som smaker godt med pasta, kylling og grillet fisk.
 

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post. 

Fiskesuppe med torsk og rouille

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

360 g torskefilet - delt i 4 porsj.stykker
40 g salt pr. liter vann
vann så det dekker fisken
150 g fennikel - delt i 2, kuttet i tynne strimler med stilkfestet fjernet
1 l fiskekraft
2 dl hvitvin
4 dl fløte
250 g tomat
3-4 stk stjerneanis
½ stk rød chili, middels stor
1-2 fedd hvitløk
1 ts salt
1 ts pepper
Rouille:
3 stk røde paprika - ca 500 gr
¼-½ stk rød chili, middels stor
1-2 fedd hvitløk
2 ss extra virgin olivenolje
1 ss finhakket fersk koriander
1 ss finhakket fersk timian

Fremgangsmåte

Ha fiskekraft, vin og fløte i en kjele og varm det opp mot kokepunktet. I mellomtiden vaskes tomater og stilkfestet fjernes. Tomatene grovhakkes, chili og hvitløk finhakkes, anisen knuses lett og det hele has i kjelen med fiskekraft osv.

Kok opp, og la suppen trekke/småkoke mens du rører av og til. Når du sitter igjen med 1 liter væske kjøres det hele med en stavmixer, eller i foodprocessor. Sil av gjennom en finmasket sil.

Ved servering:
Sett over posjeringsvann til fisken. Når vannet nesten koker legges fisken i. La den trekke ca 4-7 minutter, alt avhengig av tykkelsen på stykkene. Kok opp suppen, ha i fennikel og la den trekke i 3-5 minutter, igjen avhengig av tykkelse.

Smak til suppen med salt, pepper og rouille.

Serveres med godt lyst brød, gjerne med smør og evt. rester av rouille.

Rouille:
Forvarm ovnen til 220 grader.

Del paprikaen i 4 båter, skjær bort stilk og frøbærere. Legg båtene på stekebrett med skinnsiden opp, bruk gjerne.

Bak paprikaen i 20 minutter til den er godt brun, ikke bli redd om den får noen svarte områder. Når paprikaen er ferdig kjøles den ned i en ren plastpose (frysepose). Paprikaen vil da fortsette å dampe ferdig, og skinnet vil bli lettere å fjerne. Når paprikaen er kald nok til å behandles  med fingrene, fjerner du skinnet.

Ha paprika, hvitløk og chili i en liten foodprosessor (du kan også bruke stavmixer) og kjør det sammen til en grov masse, spe så på med olivenoljen.

Når massen er jevn og fin tilsettes de finhakkede urtene. Massen bør ikke kjøres sammen etter at urtene er tilsatt fordi pureen kan bli brun, og at bitterstoffer i urtene kan gjøre massen, ja, bitter.
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
Visste du at du nå kan legge alle dine gode oppskrifter ut på nettet? I Apéritifs nye tjeneste; Min Kokebok kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok .

Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her .

Forsiden akkurat nå

Til toppen