Julemat fra havet

Velger du råvarer fra havet, ligger alt til rette for en vellykket julemeny. Om du vil lage noe selv til julebordet, så ta utgangspunkt i en ørretfilet eller en laksefilet og prøv en av disse rettene. Selvfølgelig servert med drikkefølge til.

Festmousse med ørret 4 - 6 porsjoner 1 pk lys aspik 2 ½ dl vann 500 g kokt, renset laks eller ørret 1 dl lettrømme 2 ss presset sitron 3-4 ss majones 1 ½ dl kremfløte ca 50 g røykt laks/ørret i små terninger litt frisk finhakket dill.

Slik gjør du: Løs opp aspiken i kokende vann og avkjøl. Ha fisk, rømme, sitron og majones i en foodprocessor og kjør til alt er godt blandet. Rør inn frisk dill og røykt laks. Tilsett aspiken. Pisk fløten og vend den forsiktig i fiskeblandingen. Fyll blandingen i en mønstret form som er skylt i kaldt vann. La formen stå kjølig i 2-3 timer. Hvelv moussen på et fat og pynt med røykt laks, majones og frisk dill. Til forrett kan moussen lages i små former, en vanlig kaffekopp er en fin form.

Tips: Moussen kan tilsettes reker, lakserogn eller kreps isteden for røykt laks.

Vinforslag: Her trengs en frisk og middels fyldig vin, gjerne av druen sauvignon blanc. Som den rimelige Vina La Rosa Sauvignon Blanc 1998 kr 77,80 (13130, basis) eller den mer elegante Sancerre Reverdy 1998 kr 134,90 (30050, basis).

Syltet laks 4 personer 500 g skinn- og benfri laksefilet 1 løk 1/2 dl salt 1 liten purre lake 5 dl vann 2 1/2 dl rød vineddik ( 7% ) eller vanlig eddik 4 dl sukker 1/2 ss hel hvit pepper 1/2 ss hel nellik 1 ss sennepsfrø 3 laurbærblad ½ ss allehånde

Slik gjør du: Bland alle ingrediensene til laken i en kjele, kok opp og avkjøl. Skjær laksefiléten fri for skinn, ben og grått kjøtt. Skjær det rød laksekjøttet i terninger på ca 1-2 cm. Strø salt over og bland forsiktig så all laksen blir godt saltet. La stå med salt på i ca. 2 timer. Skyll av saltet og tørk terningene på et kjøkkenpapir. Skjær løk og purre i skiver. Legg lakseterningene, purre og løk lagvis i et glass eller krukke. Hell laken forsiktig over laksebitene. La laksen marinere ett døgn på et kjølig sted, før servering. Oppbevar laksen i kjøleskap i laken. Serveres med rømme og grovt brød.

Alternativ: Erstatt litt av laksen med fast hvit fisk for eksempel kveite eller uer.

Vinforslag: Syltet fisk er både sur og søt med et fint krydderpreg. En vin som Tokay Pinot Gris Reserve Personnelle 1997 fra Alsace til kr 145 (32288, best.utv.) har alt dette, og den passer også til julebordets retter med lyst kjøtt, av sild, til rull/sylte av lam som svin. Frisk med lett restsødme og fint rieslingpreg er den tyske Julie Riesling Kabinett halbtrocken 1997 (kr 127,90, 34914, best.utv.), et elegant vinfølge. Den passer også til andre fiskeretter på julebordet, også silderettene. Billigalternativet: Remy Pannier Chenin Blanc kr 65,50 (13701, basis). Den passer til julebordets fisk og skalldyravdeling, sild inkludert.

Kilde: Eksportutvalget for fisk Vinforslag: Aase E. Jacobsen

Forsiden akkurat nå

Til toppen