Godbiter i pollisten
Om du ikke får nok av Jura-vin, er dette ditt neste prosjekt

Om du ikke får nok av Jura-vin, er dette ditt neste prosjekt

Nystartete Carlines viser imponerende takter i sin aller første årgang.
Aase E. Jacobsen
17 Oktober 2018 - 14:45

Det er sjelden man får mulighet til å kjøpe en produsents aller første årgang på polet. Derfor er vinene til Carlines en aldri så liten sensasjon. Også fordi de kommer fra en av Frankrikes aller hotteste vinregioner for tiden, nemlig Jura.

Samt ikke minst fordi du får smake tre forskjellige uttrykk av én og samme drue, nemlig chardonnay.

 

Carlines Trémoulette Côtes du Jura 2016 er en svært rik og bred, men også elegant vin, mens Carlines Le Calvaire Côtes du Jura 2016 er nærmest reduktiv, men med svært intens og lovende mineralkarakter og stor konsentrasjon. De kan derfor ses på som motsatser, som er et resultat av jordsmonn og eksponering. Le Calvaire er sørøstvendt og med skrinnere jord, Trémoulette er vestvendt, svært solutsatt og beskyttet for vind, men med gråmergeljordsmonn som bidrar med kraft. Carlines En Lya Côtes du Jura 2016 er også vestvendt men kommer fra et mergeljordsmonn med mer kalk og høyere beliggenhet hvilket sikrer bedre syrefriskhet all soleksponeringen til tross.

En trepack velegnet for detaljstudier enten du er Jura- eller bare generell vinnerd.

Bak vingården Carlines som ligger delvis innenfor grensene av Juras mest berømte underområde, Château-Chalon, står Patrick Ligeron som har lagt en internasjonal vinkarriere bak seg, men som nå har vendt tilbake til sine røtter. At dette er de første han slipper, skyldes at vingården ble etablert så sent som i 2015.

Patick Ligeron og hans svenske kone Sophie.

Og Côtes-du-Jura er nærmest for ”entry-level” for hvitvin fra dette området å regne. For Juras store vin er Vin Jaune laget av druen savagnin og som må modnes i seks år, under et lag av flor, før den er klar for markedet. I mellomtiden vil det komme andre viner fra Carlines, som blandinger av chardonnay og savagnin, kanskje også i oksidativ stil, samt rødvin av poulsard og pinot noir.

Alle viner spontangjæres i brukte burgunderfat og modnes samme sted i 12-15 måneder, før 2-3 måneder i tank. De tappes uten klaring eller filtrering.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler
+
Tester
56 viner i alu-boks vurdert

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler

Utvalget av vin i alu-bokser øker stadig. Og kvaliteten med det, selv om det fortsatt er store forskjeller på de beste og de svakeste.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dobbel ærespris og 30 års jubileum for Bent Stiansen

I tillegg til jubileum har Statholdergaarden gjort seg fortjent til en Michelin-stjerne for 27. gang. Som i hvert fall er solid norgesrekord.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en lekker salat med stekt laks på toppen
Dagens rett

By på en lekker salat med stekt laks på toppen

Laks og grapefrukt er en veldig god kombinasjon og da er det vanskelig å komme unna sauvignon blanc i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her