7 oppskrifter med nypotet du bare må prøve

Norske nypoteter er ventet i butikken denne uken. De beste oppskriftene og tipsene finner du her.

Ferskpoteter, eller nypoteter som nok flere kjenner de som, er en utsøkt delikatessse. I år er de norske potetene ekstra tidlig ute.

Nedenfor har vi samlet et godt utvalgt av fristende oppskrifter med delikatessen.

Flere spenstige potetretter finner du har

Mulighetene for variasjoner er utallige når det gjelder retter med nypotet, men vi skal ikke glemme de enkle måtene å servere delikatessen på.

Ferskpotet eller fortsat nypotet?

Nykokte nypoteter med godt smør eller rømme får virkelig frem den gode egensmaken.

Har du forsøkt å legge grønnsakene på grillen?

Markedsførerne av norske grønnsaker sørget for et  navneskifte hvor ferskpotet skulle erstatte det godt innarbeidete ordet nypotet. Målet var å gi nypoteten den oppmerksomheten og kvalitetsstempelet den fortjener.

Ferskere enn import

Vi har lenge kunnet finne importerte nypoteter i butikken, men disse kan ha blitt høstet så sent som for tre måneder siden - så de norske potetene stiller virkelig i en helt annen klasse.

Den norske nypoteten følger navnemessig således etter land som Sverige (färskpotatis), Danmark (ferskkartoffel) og Frankrike (premature).

Nedenfor finner du et utvalg av deilige retter med nyplukket potet, men du kan selvfølgelig finne langt flere i vår store kokebok.

Fristende oppskrifter med nypoteter

Les mer om hvordan potetkvalitet vurderes

Sprøstekt laks med nypotet, nykål og rømmesaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 15 minutter

Ingredienser

600 g norsk laksefilet med skinn som er skrapet fri for skjell
10 g salt
4 dl rømme
noen dråper sitron
Grønnsakene:
450 g nykål eller spisskål i 4 båter
3 ss smør
400 g nypoteter/ ferskpotet
olivenolje
1 sitron i båter
2 dl vann

Fremgangsmåte

Nykålen:
Rens kålen og del den opp i fire store båter - pass på at stilken er intakt slik at båtene ikke deler seg opp.

Kok opp godt saltet vann (1 ss salt pr liter vann) og ha i kålen. Gi den et raskt oppkok (blansjere) til den såvidt er mør, ca 1-2 minutter.

Avkjøl kålen i isvann etter at den er ferdig blansjert. La den renne av på et kjøkkenhåndkle etter at den er avkjølt.

Kok opp 2 dl vann tilsatt 3 ss smør og varm kålen i dette rett før servering. Smak til med salt og pepper.

Nypotetene:
Ha nypotetene (ferskpoteter) i en ildfast form og bland godt med sitron og olivenolje.

Stek potetene i ovn på 180 gr i ca 30 min. Del nypotetene i to dersom de er store.

Laksen:
Skjær laksen i biter på 150 gram. Stek den i litt olje med skinnsiden ned over middels høy varme slik at skinnet blir sprøtt.

Dryss salt på filetsiden. Ikke snu fisken, skinnet skal bli sprøtt og filetsiden skal fortsatt ha en rå kjerne når laksen er ferdig. Ta ut laksen og hold den varm.

Tilsett rømmen i stekepannen og la den koke litt. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og eventuelt litt revet sitronskall.

Legg opp poteter og kål på tallerkenen med laksen over og ha rømmesausen rundt.

De beste lakseoppskriftene finner du her

Tips: Nykålen kan godt byttes ut med spisskål.

Les mer om ferskpoteten her

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Smørbrød med nypotet og kremost

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 skiver landbrød
1 beger kremost med urter
10 kokte nypoteter (ferskpotet)
salt og grovkvernet pepper
2 ss karse

Fremgangsmåte

Smør et godt lag kremost på brødskivene.

Skjær nypotetene i skiver og legg dem på kremosten.

Dryss på salt og pepper og topp med karse.

Flere deilige nypotetretter finner du her

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Nypotet på grillen

Antall porsjoner

4-6

Ingredienser

800 g store nypoteter (ferskpoteter)
smør
flaksalt
crème fraîche

urter

Fremgangsmåte

Vask og del potetene i to. Kok dem nesten myke i lettsaltet vann og la dem svalne.

Pensle snittflaten med smør og strø litt salt over. Grill poteten på grillen til den tar farge.

Finhakk friske urter som blandes med crème fraîche og server ved siden av.

Flere gode retter med nypoteter finner du her

Les mer om grønt på grillen her

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Spekekinke og dampet nykål med lun salat av nypoteter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

400 g norsk spekeskinke i skiver

1 hode nykål
Kviteseidsmør
Nypotetsalat:
800 g små nypoteter (ferskpoteter)
4 ss god olivenolje
1 ss sherryeddik
10 finhakkete strå gressløk eller 1 vårløk
salt og pepper

Fremgangsmåte

Beregn 100 g spekeskinke pr person i gjennomsnitt.

Dampet nykål:
Beregn ¼ nykål pr porsjon. Skjær i båter og kast stilken.

Kok opp lettsaltet vann i en vid kjele med en rist i bunnen.

Legg kålen oppå risten og la den koke i noen minutter til den er mør men ikke i hjelkokt. Legg opp kålen og server med noen gode klatter med godt smør oppå.

Lun salat av nypoteter:
Vask små nypoteter (gjerne de franske Ratte) godt og kok dem møre. Avkjøl litt og skjær dem i skiver.

Bland sammen alle ingredisensene til dressingen, smak til med salt og pepper.

Hell dressingen over potetene og bland godt. Skal serveres lun.

Flere deilige nypotetretter finner du her

Les mer om norsk spekeskinke i særklasse

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Nypotet- og aspargessalat

Antall porsjoner

4-6

Ingredienser

400 g nypoteter (ferskpotet) i skiver
200 g grønn asparges, kokt og i biter
½ agurk i terninger
1 liten hakket rødløk
ruccula
Dressing:
½ dl olivenolje
1 ss sitronsaft
salt og pepper

Fremgangsmåte

Skrubb potetene og kok dem i lettsaltet vann. Damp dem godt og skjær dem i skiver eller terninger og la dem bli kalde.

Rens aspargesen og kok den i lettsaltet vann i et par minutter. Ha dem rett over i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen, ta ut og la renne av seg på et kjøkkenhåndkle.

Del opp stor asparges i biter, eller la den være hel dersom den er tynn.

Bland poteter, asparges, agurk, løk og ruccola, og hell over olje og sitronsaft. Bland godt sammen og smak til med godt salt og nykvernet pepper.

Flere deilige nypotetretter finner du her

Tips: Denne salaten passer godt som tilbehør til grillmaten, eller som en deilig salat for seg

Deilige sprø salater finner du her

Les mer om hvordan du behandler asparges her

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillspyd med nypoteter og småløk

Antall porsjoner

6-8

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 kg små ferskpoteter (nypotet)
20 stjerneløk eller annen småløk
1 gul squash
2 ss olje
salt og pepper etter smak
4 grillspyd

Fremgangsmåte

Om du bruker grillspyd av tre, så må de legges i vann en halv times tid før bruk for å unngå at de tar fyr.

Kok ferkpoteter så vidt møre og træ dem på grillspyd sammen med skrelt småløk og biter av squash. Du kan gjerne bruke grønn squash også.

Pensle med litt olje og dryss på salt og pepper. Grill i 4-6 minutter.

Server grillspydene som tilbehør til annen grillmat.

Prøv noen av disse gode grønnsaksrettene på grillen

Flere oppskrifter med nypotet

Sendt inn av

Foto: Anders Martinsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sommerlig nypotetsalat med chilivinaigrette

Antall porsjoner

4 som tilbehør, 2 som hovedrett

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 kg nypotet (ferskpotet)
¼ blomkål
100 g sukkererter
8 røde cherrytomater
1 pakke ruccula
    
Chilivinaigrette:
1 rød chili
4 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
salt og pepper

Fremgangsmåte

Skrubb potetene og kok dem i lettsaltet vann. Damp dem godt og skjær dem i skiver eller terninger.

Del blomkålen i små buketter, skjær sukkerertene i strimler og tomatene i båter.

Bland poteter, blomkål, sukkererter, tomater og ruccula.

Snitt opp chilien, fjern frø og hinner og finhakk den.

Visp sammen chili, olje, eddik og smak dressingen til med salt og pepper.

Hell dressingen over salaten og la den trekke noen minutter før servering.

Flere deilige nypotetretter finner du her

Tips: Denne salaten passer godt som tilbehør til grillmaten, eller som en deilig salat for seg

Deilige sprø salater finner du her

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen