Godbiter i pollisten
Denne spanske hvitvinen konkurrerer med chablis på toppnivå

Denne spanske hvitvinen konkurrerer med chablis på toppnivå

Sjelden har jeg smakt en så kompleks og mineralsk albarino som denne.
Aase E. Jacobsen
22 August 2018 - 14:45

Eulogio Pomares Carralcoba Albariño 2016 er svært smaksintens med strålende mineralitet, imponerende syrestruktur og utrolig lang ettersmak. Den tar nesten ikke slutt. En så kompleks hvitvin trenger mat som lever opp til vinen, så her kan du gå for det beste fra havet gjerne med innkokte skalldyrsauser.

Det som skiller denne vinen fra alle andre albarinoer er konsentrasjonen samt ikke minst at den er gjæret og modnet i åpne kastanjefat.

Slik smakte 2015-årgangen av denne vinen

Fra samme produsent kommer Zarate El Palomar 2016 som har tilsvarende god dybde, om enn ikke like intens. Likevel gir den også et veldig godt bilde av albarinodruens potensial utover å bare være en frisk og leskende vin for skalldyr- eller terrassekos.

Disse vinene er altså mer egnet for sensommerlige (og tidlig høst) skalldyr- og sjømatmåltider.

Eulogio Pomares i en typisk albarinovinmark.

Zarate Albarino 2017 på sin side er det de fleste forbinder med albarino og Rias Baixas. I den helt andre enden av stilskalaen befinner Eulogio Pomares Maceration Con Pieles 2016 seg. Den er nemlig laget med lang skallkontakt som er ytterst sjelden kost fra dette området.

Det er også den røde Carralcoba Caino 2016 som skiller seg ut fra det du vanligvis drikker av spansk rødvin ved at den er svært syrefrisk, alkoholsvak og sågar mineralsk. En artig sak som den leskende mineralske stilen til tross, nok passer best sammen med en kjøttrett.

Den får sin karakter fra 70 år gamle vinstokker og at den er modnet på bunnfallet i store gamle kastanjefat.

Fellesnevneren for disse vinene er Eulogio Pomares som er Zarates vinmaker, og barnebarn av grunnleggeren Ernesto Zarate. Men Eulogio er også kjent for sin eksperimentvilje og innsats for å promotere Galicia, Rias Baixas og Val do Salnes, med hovedvekt på albarino samt altså også caino som heter borracal i Portugal hvor den ofte blandes med vinhao. Til disse eksperimentelle vinene bruker han druer fra parseller som moren brakte inn i familien.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler
+
Tester
56 viner i alu-boks vurdert

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler

Utvalget av vin i alu-bokser øker stadig. Og kvaliteten med det, selv om det fortsatt er store forskjeller på de beste og de svakeste.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dobbel ærespris og 30 års jubileum for Bent Stiansen

I tillegg til jubileum har Statholdergaarden gjort seg fortjent til en Michelin-stjerne for 27. gang. Som i hvert fall er solid norgesrekord.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en lekker salat med stekt laks på toppen
Dagens rett

By på en lekker salat med stekt laks på toppen

Laks og grapefrukt er en veldig god kombinasjon og da er det vanskelig å komme unna sauvignon blanc i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her