Juleøl
Disse juleølene kan ikke bestilles på vanlig måte

Disse juleølene kan ikke bestilles på vanlig måte

Varer fra tilleggsutvalget kjøpes inn av det enkelte butikk. Men mange utsalg fører også disse juleølene nå i sesongen.
Redaksjonen
15 November 2015 - 09:03

Haandbryggeriet Bestefar

5343702 kr 79,30             

Mørk, uklar. Røyk, tobakk, lær, knekk, sjokolade, bjørnebær og svisker i aromaen.      

Røde bær, røyk, brente toner, lakris, mokka, svisker og sjokolade i smaksbildet.           

Avec, kosen for nissemor og nissefar eller til sjokoladekaker. 

Et juleøl rikt på smak og aroma.               88         

 

Bådin Tussvatnet Juleøl              

3558902 kr 68,90

Rødbrun, uklar. Kardemomme, honning, pepperkake, muskat, nellik og karamell.        

Sjokolade, kardemomme, anis, nellik og ingefær. Et øl med gode røstede toner, fin sødme og godt krydret preg.        

And og krydderkake.    

Et kraftig og godt juleøl med fin balanse og lang ettersmak.       86          

 

Ringnes Julebokk           

3265002 k 41

Rød brun, klar. Toner av røde bær, plommer, dadler, svisker, smørbukk og marsipan. 

Smak av plommer, svisker, karamell og einer. Ølet er vinøst, avrundet og balansert og har god munnfølelse, Noe syrlig finish.       

Pinnekjøtt, marsipan, sjokolade og riskrem.     

Et meget godt juleøl som nytes alene eller til dessertbordet.    86          

 

Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg

896402  kr 39,90

Rødbrun, klar. Mandelessens, røde bær, coctailbær, knekk. Fruktig.    

Fersken, røde bær, nøtter, svisker, og julekrydder med røstede toner. Sødmefylt og balansert.

Julepølser og medisterkaker.   

Et utmerket juleøl til krydret mat. Fint balansert.            80

 

Lervig's Jul         

9549902 kr 43,90             

Kobberfarget, klar. Koriander, kardemomme, overmoden banan, karamell og pepper i duften, sammen med et belgisk gjærpreg.           

Sødme, frukt, gjær, karamell og julekrydderpreg i smaken.      

Juletorsk, spekemat, lutefisk og and.   

Et lettdrikkelig og frisk juleøl til mat.      80

 

Hansa JuleAle

1832802 kr 40,20             

Mørk brun, klar. Kardemomme, røde druer, mokka, nellik, stall, papp og vinøse toner.              

Svisker, dadler, kardemomme, kanel og pepper. Ølet har god karamellsødme.              

Pølser og salt mat.         

Fin fylde, noe trekk for manglende balanse.      78

               

Lofotpils Julebrygg

1832202 kr 59,90                             

Rødbrun, klar. Kjeks, kranskekake, marispan og vørter i duften.            

Pepper, marsipan, røstet preg, fruktig og syrlig med god karbonering.              

Fugl og waldorfsalat.    

Et forfriskende og fruktig juleøl.              78         

 

Ringnes Juleøl

263602  kr 34,90

Lysbrun, klar. Julekrydder, karamell, mokkabønner, appelsin og frukt i aromaen.          

Røde bær, svisker, julekrydder. Røstede toner. Fruktig og lettdrikkelig med god munnfølelse.              

Ribbe og surkål.              

Et klassisk juleøl med god munnfølelse.               78          

 

Haandbryggeriet Nissefar

4478502 kr 76,8                

Brun, uklar. Fjøs, røyk, lær, vanilje, havre, tobakk, bark med noe grønt preg.  

Sødmefylt, med smak av plommer, dadler, røstet korn og kaffe.           

Avec til sigaren.              

Et øl for nytelse og som drikkes alene.  76          

 

Dahls Juleøl       

264302  kr 35,90

Rødbrun, klar. Toner av røde bær, knekk, plommer, nøtter, svisker og rosiner.              

Karamell, røstet malt, nøtter, røde bær og dadler i smaken.     

Kalkun og ribbe.             

Et balansert øl med god munnfølelse. Ølet kunne hatt noe mer krydderpreg.  74          

 

Hansa Juleøl                     

3535402 kr 38,40

Lys brun, klar. Røde bær, rosiner, sukat, anis, kirsebær og smørbukk i aromabildet.     

Syrlig og fruktig med røde bær og solbær. Røstet- og noe grønt preg.  

Grillet fet fisk og kalkun.             

Jula varer helt til påske, krever noe mer lagring.              73         

 

Borg Juleøl        

896302  kr 38,40

Rødbrun, klar. Karamellsødme, solbær, svisker, pepperkaker, nøtter og kanel.              

Vinøs med høy maltkarakter og mange røstede toner. Tørr.     

Pinnekjøtt.        

Et midt på treet juleøl.  72          

 

Fredrikstad Juleøl

896702  kr 38,40

Rødbrun, klar med fint skum. Kjeks, brunt sukker og gjær. Vinøs.         

Røstet mørkt malt, toast, fruktig kaffe, karamell og grønt preg.              

Spekemat.        

Et midt på treet juleøl.  70

 

CB Juleøl

3535502 kr 38,40             

Rød brun, klar. Knekk, modne røde bær, vått korn og hasselnøtter i aromaen.

Toast, sjokolade og nøtter med røstet og grønt preg.  

Aperitiff.            

Et juleøl med noe for besk avslutning.  67                          

               

Slogen Sunnmørsjul

1832302 kr 64,60                             

Brunt, klart. Stall, jordbær, sjokolade, blåmuggelost og bacon i aromabildet.   

Ølet smaker røyk, kaffe, alkohol og karamell. Noe stallpreg.     

Ribbe.  

Smakene henger ikke helt sammen.     60

 

Slik ble testen gjennomført:

Ølakademiets store juleøltest omfatter i alt 90 øl fra 34 norske bryggerier. På denne siden finner du juleølene som er i salg gjennom Vinmonopolets tilleggsutvalg. Dette er produkter som ikke kan bestilles på vanlig måte men som butikken kjøper inn til sin lokale liste. Hvilke butikker som fører disse produktene finnes det ikke noen oversikt over. Du må oppsøke den enkelte butikk for å finne det ut. 

For å være med i juleøltesten må ølet være et sesongøl, være produsert i Norge og finnes i salg enten som flaske eller boks. Testen ble utført blindt, og ølene er bedømt etter kriteriene farge og duft, smak, samt en helhetsvurdering på en skala fra 50-100. Det er også gjort en vurdering på hvilken mat det enkelte øl passer til. 

Ølakademiets smakspanel består Kim Daniel Bergersen, Ronja Velten, Inga Greve og Jørn Tore Persen.  

Hele juleøltesten finner du på Ølakademiets sider. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her