Gresskar er mer enn bare pynt

Er du usikker på historien bak halloween eller lurer på hva du skal bruke gresskarene til? Apéritif gir deg svarene og oppskriftene.

Den norske gresskarsesongen er kort og hektisk og hadde det ikke vært for det amerikanske fenomenet halloween hadde det vel knapt blitt dyrket gresskar her i landet.

Den gjerrige smeden Jack

Det hele startet i Europa, nærmere bestemt i Irland. De gamle keltere markerte slutten på innhøstingen og vinterens komme 31. oktober og 1. november.

Det var også dagen for å takke avdøde slektninger for deres hjelp fra det hinsidige. Tradisjonen overlevde århundrene og ble etter hvert de kristnes dag for å minnes helgener og martyrer.

Flere fristende gresskaroppskrifter

Selve skikken med å sette lys i hule grønnsaker har vi fra den gjerrige smeden Jack, som etter myten solgte sin sjel til djevelen og som straff måtte vandre omkring på jorden til dommedag med en brennende kullbit i en uthult kålrot som lykt. I Europa var det neper, turnips og kålrot som ble omformet til lykter, Jack O' -lanterne.

Over Atlanteren og tilbake

Skotter og irer tok med seg tradisjonen til sitt nye hjem i Amerika, og skikken utviklet seg etter hvert til en nasjonal og kommersiell amerikansk festdag. Lyktene har vokst kraftig i løpet av disse årene, og i dag er det vel "jo større jo bedre" som gjelder.

Når vi nå har begynt å feire Halloween i Norge, er det trolig et utslag av det faktum at vi mennesker er sosiale og har behov for felles feststunder, noe det ikke er altfor mange av på høsten.

Vi ser også at skikken er i ferd med å få innpass både i barnehager og skoler. Kanskje er grunnen så enkel som at det å skjære til gresskar i ulike ansiktsformer utfordrer kreativiteten, og at gresskar er et billig råmateriale?

Lag din egen halloweenlykt

Lag gresskarlykt til halloween - video

Salgseksplosjon

I 2001 var det ingen kommersiell gresskardyrking her i landet og Coop-butikkene solgte knappe 900 gresskar til sammen. Noen gikk til Oslos vindusdekoratører, mens de aller fleste endte endte i stavangerområdet, hos amerikanere ansatt i oljeindustrien.

Så skjedde det noe. I 2002 var salget på 33 tonn, i 2003 75 tonn og i 2004 ble 100-tonngrensen sprengt. Den formidable veksten synes ingen ende ta og etter hvert hev også de norske bøndene seg på trenden.

I 2005 ble det solgt nesten 125 tonn gresskar i Coop-butikkene. Det tilsvarer om lag 25.000 gresskar, av disse var hele 10.000 norskprodusert.

Broket forsamling

Det finnes hele 700 forskjellige gresskarsorter. Noen er bittesmå, andre enorme. Noen er helt glatte, mens andre har svært knudrete skall. De kan være trill runde, lange og smale eller litt av begge deler, klubbeformede om du vil.

Fargene spiller over den reneste regnbueskala. Mange av gresskarene smaker aldeles fortreffelig mens andre, som pyntegresskar, ikke er særlig egnet til mat.

Størrelsen varierer stort, og gresskar opp mot 15 kg er helt normalt. Men det produseres også kjempegresskar som kan veie hele 500 kg, det er hundre kilo mer enn en fjording og litt mindre enn en voksen ku av rasen norsk rødt fe. De fleste norske gresskar er har en vekt på mellom fem og åtte kilo.

Anvendelige frø

Gresskarkjerner gjør seg godt i salater, frokostblandinger, gjærbakst og som snacks. Ta frøene ut av gresskaret, skyll dem og tørk dem i kjøkkenhåndkle.

Bland så olje og salt i en bolle og ha i frøene. Legg deretter frøene på en stekeplate og stek dem ved 180 grader til de er sprø og smaker godt.

Gresskarfrø kan også brukes som smykke. Skyll i så fall godt og tørk dem godt i et kjøkkenhåndkle før du trer dem på en tykk tråd med spiss nål.

I Østerrike er gresskarkjerneolje svært vanlig. Den vakre mørkegrønne oljen brukes på det meste.

Spiselige blomster

Gresskarblomsten er gul, stor og svært dekorativ på matbordet. Den kan også spises.

Du kan for eksempel fylle den med kokt ris og en kjøttblanding og servere den som en forrett.

Syltede gresskar og gresskar-chutney er vanlig brukt mange steder i verden. Her i Norge har vi tradisjon for å servere syltede gresskar til fiskesuppen.

Men gresskar kan brukes til mye mer: supper, stuinger, salater, gryteretter, paier og sist men ikke minst kaker.

Gresskaret kan også brukes som serveringsfat. En dampende, velduftende suppe servert i skallet er rett og slett et imponerende skue.

Flere oppskrifter med gresskar

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt, Bengt Wilson, Jon Marius Nilsson og Electrolux

Noen oppskrifter med gresskar

Grønn salat med gresskar

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

salat, et par ulike varianter
150 g aspargesbønner
500 g gresskar
Lake:
250 g sukker
5 dl vann
eddik

150 g kokte rødbeter

Dressing:
1 ss eddik
5 ss olivenolje
pepper

Fremgangsmåte

Rens bønnene og del dem i mindre biter.

Forvell bønnene (kokes i et par minutter før de has over i iskaldt vann).

Strimle salaten (helst et par ulike typer) og bland salat og bønner i en bolle eller fat.

Skjær gresskaret i biter og lag en lake sukker, vann og eddik.

Kok gresskarbitene i laken i ca. 15 minutter og avkjøl dem i laken. Slå av laken.

Del rødbetene i strimler.

Lag dressing ved å blande én del god eddik og 5 deler god olivenolje, smak til med pepper.

Hell dressingen over salaten og server med fersk gjærbakst.

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bakt butternut-gresskar

Antall porsjoner

4-8

Ingredienser

1 stort butternutgresskar eller 2 små
olivenolje
2 ss mykt smør
salt og nykvernet pepper
2 ss hakket frisk timian

Tips: Butternutgresskar er de lyse, pæreformede, men du kan også bruke andre matgresskar. Husk at pyntegresskar ikke egner seg som mat.

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 180 grader.

Del gresskar i båter på langs og drypp over olivenolje. Vend litt på båtene slik at alle snittflatene får olje på seg.

Gni deretter gresskarbåtene med litt smør.

Dryss over hakket frisk timian, salt (gjerne flaksalt) og nykvernet pepper.

Bak gresskarbåtene i ovnen i 45-50 minutter eller til de er møre og har fått en lekker farge.

Serveres umiddelbart som tilbehør til annen middag eller som en selvstendig rett.

Gresskar er mer enn bare pynt

Fristende gresskaroppskrifter

Sendt inn av

Foto: Jon Marius Nilsson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ristet gresskar med salvie

Ingredienser

gresskar
olivenolje
frisk salvie
salt og pepper

Fremgangsmåte

Skjær innholdet av et gresskar i små terninger som blandes godt med olivenolje. Ta det over i en ildfast form.
 
Dryss over 2 ss finhakket frisk salvie samt salt og pepper. Sett inn i ovn ved 220 grader. Gresskarterningene skal bli lyst gylne.
 
Serves nystekte med et dryss av finhakket frisk salvie på toppen.
 
Denne retten passer utmerket som tilbehør til stekt kjøtt, som en smårett eller hvorfor ikke servere den til cocktailselskapet.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Søt terte med gresskar

Antall porsjoner

8-12

Ingredienser

ferdig terteskall, evt. frossen butterdeig som stekes på forhånd eller en ferdig paideig.
1 lite gresskar eller del av et større

Sukkerlake:
500 g sukker
5 dl vann

Marengs:
3 eggehviter
2 dl sukker

Fremgangsmåte

Bruk ferdige terteskall, frossen butterdeig som stekes på forhånd eller en ferdig paideig.

Skjær gresskaret i terninger.

Lag en sukkerlake og kok gresskarterningene i den til de er møre.

Fordel terningene over tertebunnene, de kan evt. moses litt først.

Pisk eggehviter og sukker til en stiv marengs og fordel over gresskarmassen.

Stekes i ovn ved 125 grader til marengsen lys gylden. Serveres lunken eller kald.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gresskarkake

Antall porsjoner

12

Ingredienser

5 dl hvetemel
3 dl brunt sukker
1 ½ ss bakepulver
1 ts malt kanel
1 ts malt ingefær
½ ts malt muskat
½ ts malt nellik
1 dl grovhakkede gresskarkjerner
3 dl soyaolje
4 egg
2 ss lake fra syltet ingefær
1 ss hakket syltet ingefær
5 dl revet gresskar
    
Glasur:
250 g kremost naturell til baking
1 dl melis
2 ss lake fra syltet ingefær

Fremgangsmåte

Smør en rund form på ca 24 cm eller en liten langpanne og sett ovnen på 180 grader.

Bland alt det tørre. Visp sammen olje, egg og ingefærlake og rør i det tørre.

Rør inn hakket ingefær og gresskar.

Fyll røren i den smurte formen og stek kaken nederst i ovnen ved 180 grader til den er gjennomstekt - ca. 45 minutter.

Avkjøl kaken.

Glasur :
Rør sammen kremost, melis og ingefærlake og smør det jevnt over kaken.

Pynt eventuelt med geléfrukter, marshmallows og/eller farget kakekrymmel.

Gresskar er mer enn pynt

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen