Smaksbombe fra taxfree'n

Denne argentinske rødvinen er 35 kroner billigere på flyplassen.
Aase E. Jacobsen
14 August 2008 - 18:02

Terrazas Reserva Malbec 2011 (44450) koster 125 kroner i taxfreebutikken. Det er 35 kroner mindre enn på polet. Men det er ikke først og fremst på grunn av besparelsen at den er verd å plukke med seg. Den er nemlig en riktig så deilig rødvin med masse skogsbærpreg, god fylde, fin bløthet, men nok tanniner til å kunne følge enhver biff. Og gjerne fra grillen.

Begynte med bobler
Denne vinen er et resultat av et halvt århundres eksperimentering med ulike jordsmonn og klimaer i Mendoza, som er Argentinas viktigste vinområde. Allerede på slutten av 1950-tallet etablerte det ikke ukjente champagnehuset Moët & Chandon seg i Argentina. Dets toppsjef Robert Jean de Vogue hadde besøkt landet noen år tidligere og så et betydelig potensial for musserende vin. På det tidspunktet bøttet nemlig argentinerne nedpå 90 liter vin per capita, en stor del av det var hvitvin tilsatt soda.

Bodegas Chandon Argentina ble en realitet og den musserende vinen Valmont en suksess over hele Sør-Amerika.

Strålende frukt
Først i 1999 var Bodegas Chandon Argentina klar for vin uten bobler. Terrazas de los Andes oppstod gjennom overtakelsen av en hundre år gammel vingård i Luján de Cuyo som ligger på rundt 1000 m.o.h.

Nettopp høyden over havet er viktig for kvaliteten på druene. Avstanden til Atlanterhavet er så stor at det har ingen innflytelse på klimaet. Området er i prinsippet en ørken, men takket være et stort nettverk av mer enn hundre år gamle kanaler som leder vannet fra Andesfjellene, får vinmarkene nok fuktighet i tillegg til ekstremt mye sol. Ved mer enn 1000 meter er imidlertid forskjellen mellom dag- og nattemperatur størst mulig hvilket hindrer at druene blir kokte, men derimot byr på en strålende ren og intens frukt.

Flere kraftpakker
Vår vin er dessuten laget av druer fra 45 år gamle vinstokker, som bidrar ytterligere på intensitetsskalaen for smak.

Den høye kvaliteten som oppnås for malbec her, lokket Pierre Lurton på Ch. Cheval Blanc, et av de aller mest ettertraktete Bordeaux-slottene, til å gå inn i en joint venture med Terrazas de los Andes. Cheval des Andes heter vinen og henter sine druer fra en 76 år gammel vinmark i Vistalba. Denne kraftpakken er imidlertid ikke tilgjengelig verken på flyplassen eller i Norge.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du en roastbiffsalat med en syrlig og pikant dressing
Dagens rett

Slik lager du en roastbiffsalat med en syrlig og pikant dressing

Roastbiff fra butikken - eller rester av helgens kjøttmiddag er et veldig godt utgangspunkt for en middagssalat som denne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du en roastbiffsalat med en syrlig og pikant dressing
Dagens rett

Slik lager du en roastbiffsalat med en syrlig og pikant dressing

Roastbiff fra butikken - eller rester av helgens kjøttmiddag er et veldig godt utgangspunkt for en middagssalat som denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dobbel ærespris og 30 års jubileum for Bent Stiansen

I tillegg til jubileum har Statholdergaarden gjort seg fortjent til en Michelin-stjerne for 27. gang. Som i hvert fall er solid norgesrekord.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en lekker salat med stekt laks på toppen
Dagens rett

By på en lekker salat med stekt laks på toppen

Laks og grapefrukt er en veldig god kombinasjon og da er det vanskelig å komme unna sauvignon blanc i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her