Suksessformel: Speakeasy for venner - bli med til Hanky Panky Cocktail Bar i Mexico
Foto: (Martin Lopez Canez)

Suksessformel: Speakeasy for venner - bli med til Hanky Panky Cocktail Bar i Mexico

Hanky Panky Cocktail Bar i Mexico by var nykommeren som plasserte seg høyest på listen over Worlds50BestBars i 2021. Baren med beliggenhet «somewhereinmexicocity», er blitt et populært møtested for venner og et sted hvor nye vennskap dannes.
24 August 2022 - 08:14

– Det var helt tilfeldig at vi ble en speakeasy-bar, forteller barsjef ved Hanky Panky, Gina Barbachano.

I utgangspunktet var Hanky Panky en bar som Walter Meyenberg laget for seg selv og sine egne venner, men i 2016 åpnet de dørene for andre. Walter Meyenberg står bak flere barer i Mexico by.

Gina Barbachano er en av to barsjefer. Foto: Martin Lopez Canez

– Og vi utviklet oss gradvis til å bli hva vi er i dag, en speakeasy-bar inspirert i 1920-årenes New York og Ada Coleman, en av de første kvinnelige bartenderne som vi kjenner til, fortsetter Gina.

Hanky Panky var den første speakeasy-baren i Mexico by, og den nøyaktige adressen gis kun til dem som gjør reservasjoner på Internett. At de nå har klatret til 12. plass på 50 Best Bar-listen og ble tildelt Disaronno Highest New Entry Award, synes hun er gøy.

– Det føles godt når noen sier at vi gjør en bra jobb, men det har aldri vært noe mål i seg selv å være på denne listen, påpeker hun. – Samtidig setter det et ekstra press på oss for å hele tiden bli bedre.

Coleman viktigste inspirasjon
Hanky Panky befinner seg i Juarez-bydelen i Mexico by, men beliggenheten er ikke synlig fra gata. Vel inne i baren er det dempet belysning, stoler og benker i rødt skinn samt bord og bardisk av marmor.

Ideen er å ta de besøkende tilbake til de mange hemmelige barene som fantes i New York på 1920-tallet hvor alkoholforbudet gjorde at barer forkledd som andre geskjefter, ga folk en mulighet til å drikke alkohol på et diskret vis.

Hanky Panky-baren føyer seg følgelig inn i rekken av de moderne versjonene av disse tradisjonelle speakeasy-barene.

Ada Coleman og Hanky Panky-cocktailen er inspirasjonen til barens navn. Foto: Martin Lopez Canez

– Men den viktigste inspirasjonen vår er Ada Coleman og Hanky Panky-cocktailen hennes, påpeker Gina.

Coleman, som var bartender på Hotel Savoy i London i over tjue år på begynnelsen av 1900-tallet, står bak Hanky Panky-cocktailen som baren har tatt navnet sitt fra.

– Hanky Panky var et uttrykk Coleman brukte mye, og det første hun sa da hun hadde laget cocktailen var; «It’s like a hanky panky», forteller Gina. – Det var som om hun sa; jeg klarte det, jeg klarte å forføre en person med drinken min.

Hanky Panky-cocktailen som baren har hentet navnet sitt fra, er en av de mest populære drinkene blant bargjestene. Foto: Martin Lopez Canez

Og dette sammen med kreativiteten som karakteriserte Coleman bak bardisken, har inspirert og inspirerer bartenderne ved den meksikanske baren som er kalt opp etter hennes kjente drink.

– Essensen i cocktailen hennes gjenskapes også via den intime atmosfæren vi har i baren, sier barsjefen videre. – Blant annet står stolene ganske tett, og vi oppfordrer ofte kunder til å dele bord. 

Spesielt når det er fullt, forteller hun at kundene overtales til å dele bord med noen andre slik at de slipper å vente på å komme inn.

Hanky Panky ønsker å gjenskape atmosfæren i de hemmelige speakeasy-barene i 1920-tallets New York. Foto: Martin Lopez Canez

– Og mer enn en gang ser vi at de som sitter ved samme bord, velger å fortsette festen videre sammen etterpå, påpeker hun. – Det har derfor vokst fram mange nye vennskap i barens lokaler.

Magien ved å arbeide i en bar
Gina trekker videre frem kameratskapet mellom alle som arbeider i baren.

– For meg er vi som en familie, sier hun. – Og i tillegg til at det er motiverende for meg som kvinne å arbeide i en bar som er inspirert av en kvinne som Ada Coleman, så er det en ekstra bonus å kunne arbeide med kamerater som jeg betrakter som brødrene mine. Jeg tror også at kundene merker de sterke båndene mellom oss som arbeider her.

Cocktailen Go man go fra Hanky Panky. Foto: Martin Lopez Canez

Hun vektlegger riktignok at fokuset er på at kundene skal ha det fint når det er i baren.

– Det er selvfølgelig viktig at drinkene er gode, men folk kan i dag sjekke oppskrifter på internett og lage cocktailer hjemme hos seg, sier Gina. – Derfor er det viktig at vi gir dem noe ekstra når de kommer til baren, for når folk drar på bar, er det for å bli litt bortskjemt eller for å feire noe.

Nettopp det å kunne bidra til at kundene skal ha det hyggelig og å kunne gi dem en spesiell opplevelse, er det hun liker aller best ved å jobbe i bar.

– For eksempel hadde vi en dag en gruppe som feiret bursdagen til en kamerat, og en av vennene hans kom bort til oss og spurte om vi kunne hjelpe til med å gi han gaven hans som var en reise, forteller hun.

Other people daiquiri ble laget for å støtte Hellas etter skogbrannene som herjet landet i 2021, og alle inntektene av denne ble donert. Foto: Martin Lopez Canez

– Vi serverte en cocktail og fant opp en historie som avsluttet med at en cocktail alltid har en skjult beskjed, og gleden i ansiktet hans da han oppdaget gaven, er blant de mange flotte øyeblikkene jeg har som bartender.

Rutiner til tross, ingen arbeidsdag er lik.

– Og det er dette som er magien ved å arbeide i en bar, understreker Gina. – Vi kan le med kundene, og vi er en del av morsomme og spesielle øyeblikk. Jeg tror det er viktig at vi ikke tar oss selv for høytidelige, for selv om vi er på jobb, så er vi ikke leger, vi er en bar hvor folk skal kunne slappe av og ha det hyggelig.

Miks av klassiske og nye cocktailer
Barens kunder er naturlig nok også opptatt av en god cocktail.

– Og det er stadig flere som er interessert i kunsten å lage cocktailer, og mange går for de enkle drinkene, sier bartenderen.

Drunken Wonka består av Chivas Regal 12, Frangelico, rød vermut og sjokoladebitter. Foto: Martin Lopez Canez

Drinkene som serveres i Hanky Panky-baren er i likhet med atmosfæren her, også inspirert av 1920-tallet.

– Vi liker de klassiske cocktailene, og holder oss til enkle drinker, ofte til en viss grad minimalistiske, poengterer Gina. – Men vi får iblant noen smågale ideer til nye cocktailer som vi inkluderer på menyen.

Det er klassikere som preger cocktail-menyen deres, og drinkene som er mest populære blant barkundene er Hanky Panky-cocktailen og In search of delicious. Dette til tross er det alltid et knippe drinker som er midlertidige og som skiftes ut hver fjerde måned.

– Ismael Martinez, som er vår andre barsjef, fikk for eksempel en ide om å lage en cocktail basert på chilaquiles, fortsetter hun. Chilaquiles er en typisk meksikansk frokostrett med nachos, salsa, crema og stekt egg.

– Vi satte oss ned og så på ingrediensene i chilaquiles, som tomat, chili, løk og maistortilla, og fant så et vis vi kunne representere disse ingrediensene i en cocktail.

Hun forteller videre at de forsøker å bruke lokale ingredienser og slik vise Mexico på et subtilt vis.

arsjefene Gina Barbachano og Ismael Martinez sammen med barens eier Walter Meyenberg (i midten). Foto: Martin Lopez Canez

– Mange tenker Frida Kahlo, sombreros og tequila når de hører Mexico, men vi ønsker å vise at det er flere måter å vise hva Mexico er, poengterer Gina. – Derfor bruker vi ofte lokale ingredienser som urter og essenser samt lokale likører, for eksempel likører laget av kokosmelk eller mais.

Vårt andre hjem
Kreativiteten og evnen til å tenke nytt kom også godt med for Hanky Panky da korona-pandemien banket på døren.

– Da alt ble stengt ned i starten av pandemien, begynte vi å lage vakuumpakkede cocktailer som folk kunne bestille over internett og som vi leverte på døra deres, forteller Gina.

Til vanlig rullerer alle bartenderne som jobber på Hanky Panky mellom å stå bak bardisken og å servere.

– Og når pandemien kom, så skiftet vi på å lage cocktailer og å levere dem, hvilket vi stort sett brukte sykkelen til, fortsetter hun.

Hun forklarer videre at alle som arbeider ved baren selv kunne bestemme om de ville arbeide i denne tiden.

– Vi fikk alle en begrenset lønn, hvilket vi senere har blitt kompensert for, sier hun. – Men det var på dette tidspunktet at vi solidariserte oss. Vi måtte gjøre noe fordi vi kunne ikke la hjemmet vårt gå til grunne, for det er det Hanky Panky er for oss som arbeider her; det er vårt andre hjem.

I juli 2020 begynte de å åpne pop-up barer på åpne terrasser, og i februar i 2021 var de endelig tilbake i sine 1920-talls inspirerte lokaler.

– Det var godt å komme hjem igjen, medgir barsjefen Gina Barbachano.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai
Ukens drink

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai

Amaretto sour er den mest populære drinken på våre nettsider og nærmest en nasjonaldrink. Når den kommer med prosecco, er den som skapt for nasjonaldagen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her