Kommentarer
Derfor er økologisk landbruk redningen

Derfor er økologisk landbruk redningen

Amerikansk professor har funnet svaret og feier økomotstanderne av banen.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2016 - 14:49

Lenge har det hersket et inntrykk av at økologi ikke er veien å gå for å brødfø verden. De lavere avlingene som ligger implisitt i premissene for et grønnere landbruk, gjør at målene om økt matproduksjon ikke kan nås.

Men ifølge en omfattende analyse av 40 år med forskning innen både konvensjonelt og økologisk landbruk omtalt på dr.dk, stilles det spørsmål ved denne «etablerte sannheten». Det er professor John Reganold ved Washington State University som står bak analysen som forhåpentligvis også legges merke til hos norske politikere.

For argumentene mot økologi har også norske politikere kjøpt, selv om de på papiret har en målsetning om at 15 prosent av landbruket skal være økologisk innen 2020. Det er all grunn til å tro at landbruksmyndighetene nok en gang må utsette deadline – eller redusere målsetningen – for dagens fem prosent er så langt unna at det virker urealistisk å triple dette på fem år.

Samtidig øker etterspørselen etter økologiske matvarer. Ifølge Oikos som organiserer norske økologiske produsenter, økte den med 30 prosent i 2015. Men stadig mer av dette må importeres siden utviklingen i landbruket går for sakte. Den nye landbruksministeren Jon Georg Dale er åpenbart av en annen mening enn sin forgjenger som kvernet på den samme leksa om stadig større og mindre grønne bruk. Han tar moteordene «grønt skifte» i sin munn, men mener åpenbart noe med det. Til abcnyheter.no uttalte han at «aktive forbrukervalg som går i grønn retning, gir grunnlag for ny produksjon».

Selv om Norge ligger bak både Sverige og Danmark, er vi ikke verstingen i klassen, for på verdensbasis er det bare en knapp prosent av den landbruksbaserte matvareproduksjonen som er økologisk, ifølge dr.dk.

Økologisk satsing motarbeides på mange fronter, også fra forskerhold, som mener de lavere avlingene gjør slikt landbruk ineffektivt.

Men dette tilbakeviser altså den amerikanske professoren. Klimaendringene som truer store deler av verdens jordbruk er en av utfordringene som møtes best med økologi. Blant annet i områder hvor fravær av nedbør skaper problemer, er økologisk dyrket mark bedre rustet siden den holder bedre på fuktigheten enn konvensjonelt dyrket jord.

Andre fordeler i et miljøperspektiv er at økologisk dyrket jord absorberer mer CO2, gir bedre jordkvalitet og mindre erosjon, som er et stort problem i mange deler av verden. Karbonavtrykket er også mindre siden økologisk jordbruk produserer mindre CO2 og forurenser mindre.

Men professor Reganold advarer mot å tro at økologi er en form for quick fix. Siden det produseres nok mat til å brødfø verdens befolkning målt i kalorier per capita, men at 30-40 prosent av denne maten kastes, mener han løsningen ligger vel så mye i å redusere svinnet som å produsere nok.

Her er det forbudt å kaste maten

Også i velfødde Norge er det økende forståelse og interesse for å redusere matsvinnet. Sist ut er landbruksfinansierte Matprat som lanserer «gjenoppskrifter» - altså oppskrifter som skal hjelpe forbrukeren til å bruke opp maten. Dagligvarekjeden Bunnpris’ satsing på snål frukt og grønt, er en annen innfallsvinkel for å få folk til å skjønne at det ikke er utseendet som avgjør kvaliteten.

Han sørger for at ikke restaurantmat havner i søpla

Det er et par av mange bidrag som trekker i samme retning, men den store stygge ulven er datomerkingen. Matavfall fra butikker og folks kjøleskap blir ikke merkbart redusert før det gjøres noe med dette. Så kjære Jon Georg, som også er matminister, hvis du vil gjøre en virkelig forskjell ser du både grønt skifte og redusert matsvinn under ett. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler
+
Tester
56 viner i alu-boks vurdert

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler

Utvalget av vin i alu-bokser øker stadig. Og kvaliteten med det, selv om det fortsatt er store forskjeller på de beste og de svakeste.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dobbel ærespris og 30 års jubileum for Bent Stiansen

I tillegg til jubileum har Statholdergaarden gjort seg fortjent til en Michelin-stjerne for 27. gang. Som i hvert fall er solid norgesrekord.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en lekker salat med stekt laks på toppen
Dagens rett

By på en lekker salat med stekt laks på toppen

Laks og grapefrukt er en veldig god kombinasjon og da er det vanskelig å komme unna sauvignon blanc i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her