Bransje
Sørger for at restaurantmat ikke går i søpla

Sørger for at restaurantmat ikke går i søpla

Jan Vardøen har tatt initiativ til en tjeneste – Foodbud – som gjør at de som har mat til overs finner de som trenger mat.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2016 - 14:00

-Vi holder på å utvikle en app som skal koble folk som trenger mat til folk med overskuddsmat, det kan være fra den daglige restaursantdriften eller etter en catering, forteller Jan Vardøen. App-en skal hete Foodbud og firmaet NXT/A2N har påtatt seg å utvikle den til kostpris.

- Men noen utgifter blir det likevel, sier han. Resten av midlene skal skaffes gjennom innsamling blant Facebook-venner og restaurantbransjen.   

Her kan du lese mer om Foodbud

Selve den praktiske løsningen er ikke helt i boks ennå. -Om den som har noe til overs skal levere eller om den som trenger må hente, er ikke avgjort. Kanskje skal vi la det være åpent for begge deler, mener Vardøen.

Han tror det er flere som har overskudd enn som trenger, ikke alle trenger daglige matleveranser, men at denne løsningen vil hjelpe til at ressursene utnyttes bedre, er han ikke i tvil om.

Her er det forbudt å kaste mat

I første omgang ser Vardøen for seg at Foodbud gjelder Oslo, men han er sikker på at det lar seg gjennomføre også i andre byer. Han vet ikke om noen andre som har en identisk løsning. -I San Fransisco har man Foodforward som sørger for å omfordele flere hundretusener tonn med mat årlig, det er litt av den samme tanken, men ikke helt det samme, påpeker han.

Det er de gode erfaringene fra fjorårets mataksjon under den store asylsøkertilstrømmingen til Politiets Utlendingsenhet på Tøyen, som er bakgrunnen for initiativet.

Les om hvordan denne aksjonen ble løst

-Det fikk utrolig knirkefritt, alle restauranter fikk en dag hver, forteller han. Etter at behovet ikke var så prekært lenger, ble aksjonen avsluttet, men fortsatt mottok Vardøen forespørsler fra bransjekolleger som hadde mat til overs. Dermed var frøet sådd for det som skal bli Foodbud.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her