(Bilde: Opplysningskontoret for kjøtt)

17. mai-kaker i siste liten

Her finner du oppskrifter på kaker som de fleste rekker å lage til tirsdag morgen. Også med for stengte butikker.

Kanskje kommer det flere til 17. mai-kaffen enn du hadde planlagt opprinnelig. Eller at du mangler ingredienser til akkurat det du hadde tenkt. Ja, da kan en av disse hurtigløsningene være til nytte. Her er det ingredienser du har i skapet eller som er å få tak i på nærmeste søndagsåpne butikk eller bensinstasjon. Eller kanskje hos naboen?

Du kan selvsagt også bla i vår rikholdige kokebok på jakt etter fristende kakeoppskrifter

Vafler og pannekaker kan også bli også festkake 

Vafler i rødt, hvitt og blått

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

4 dl hvetemel
5 ss sukker
1 ts bakepulver
1 ts malt kardemomme
4 dl melk
5 egg
100 g smeltet smør
Rød og blå konditorfarge

 

Fremgangsmåte

Ha alt det tørre i en bolle og spe med litt av melken om gangen. Rør godt mellom hver gang for å unngå klumper.

Rør inn eggene og tilsett smeltet smør. La røren stå og svelle 1/2 time.

Del røren i to deler, der du bruker rød konditorfarge i den hele bollen og blå i den andre. For å få vafler i begge fargene kan du putte de forskjellige rørene i to poser og stikke hull på tuppen av posen. Dekk så halve vaffeljernet med blå røre og halve med rød røre. 

Stek vaflene og server dem gjerne varme med is, så får du alle de norske fargene.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Havrevafler med krem og friske bær

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

100 g smør
4 egg
2 dl hvetemel
1,5 dl havremel
1 ts bakepulver
3 dl melk
1 klype salt 
1/2 ts ekte vaniljesukker

Kesamkrem:
1 boks kesam
1/2 ts ekte vaniljesukker
1 ts sukker eller 1/2 ts stevia

Frukt:
friske blåbær, bringebær og banan
eller
fryst acai og frisk mango i biter
eller
 

 

Fremgangsmåte

Smelt smøret og avkjøl lett. Pisk eggene lett. Rør inn egg og smør i de tørre ingrediensene i en bolle. Visp til en jevn røre. La den stå i minst 15 minutter før du steker 8 vafler i et godt oppvarmet jern (høyeste temperatur). Avkjøl på rist. Vaflene er sprøest mens de fortsatt er lune, men kan varmes opp på rist i ovnen.

Kesamkrem:
Bland kesam med vaniljesukker og smak til med sukker/stevia.

Frukt:
Del bær/frukt i passe biter. Siden acai-frukt kommer i fryst form, må du ta dne ut litt før. Form kuler med iskremskjeen.

Servering:
Legg en vaffel på hver skål/tallerken. Legg en god skje med kesamkrem på hver vaffel. Fordel frukten oppå. Legg en vaffel på toppen.

Tips1: 
Hvis du synes det er for mye smør, kan du godt redusere mengden, men da blir ikke vaflene sprø.

Tips2:
Har du ikke havremel i huset, lager du det selv ved å kjøre det i blenderen.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Pannekaker som bløtkake

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

50 minutter

Ingredienser

4 dl melk
2 dl hvetemel
2 egg
1/2 krm. salt
1/2 ts bakepulver
smør til steking

Karamellsaus:
1/2 dl sukker
2 ss vann
1 appelsin
1 krm. kanel

Fyll:
ca. 3 dl bringebær og blåbær, mosede
sukker

Garnering:
3 dl kremfløte
bringebær og blåbær

Fremgangsmåte

Rør alt sammen til en klumpefri røre og stek 5 - 7 pannekaker. Avkjøl dem.
Kok opp vann og sukker, la det koke i 1 min. Vask appelsinen og riv skallet. Ha litt skall i laken. Press appelsinen og rør i saften, smak til med kanel. Kok laken inn til sirup.
Smak de mosede bærene til med litt sukker og legg pannekakene sammen med bærmosen mellom lagene.
Visk fløten og legg den på i topper. Dekorer med friske bær og ringle karamellsausen over.
 
Tips:
En enkel og populær kake for store og små. Kan med fordel forberedes i god tid. Fyll med de bærene du har lett tilgjengelige.

Foto: S FRENCH

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Har du gjær, har du kringle

Festkringle

Antall porsjoner

15 - 20

Ingredienser

125 g  meierismør
1 pk (50 g) gjær
4 dl melk
1 egg
1 dl sukker
⅛ ts salt
½ ts kardemomme
Ca 11 dl hvetemel

Fyll:
½ l vaniljekrem
2 dl eplemos
1 dl tørkede epleskiver

Pynt:
Egg til pensling
Perlesukker
Mandelspon
Melisglasur

Fremgangsmåte

Stekes nederst i ovnen på 200 ° C i ca 20 minutter

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken, la det bli fingervarmt - ca 37 °C (ofte er varmen fra det smeltede smøret nok).

Rør ut gjæren i den lunkne væsken. Rør inn egget.

Ha i salt, sukker, kardemomme og så mye mel at deigen blir passe fast og ikke klisser.

Dekk til bollen og sett deigen til heving på lunt sted i ca 30 minutter.

Klipp eller skjær eplene til fyllet i små biter og bland med eplemosen. La det stå og svelle.

Ha deigen på bakebordet og trill til en lang pølse. Trykk deigen ut til et rektangel og kjevle videre til deigen blir ca 80 cm X 20 cm, eller til den er passende til en fin kringle.

Smør vaniljekremen over deigen og fordel eplemosen oppå.

Rull sammen deigen, ha den på et stekebrett dekket med bakepapir. Skjøten skal vende ned. Form til kringle.

Skjær noen snitt i deigen på utsiden av kringlen og sett til heving i ca 20 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og strø over perlesukker og mandelspon.

Stek i nedre del av ovnen i ca 20 minutter.

Hvis du ønsker kan du gjerne pynte med melisglasur (rør ut melis med litt vann) ved servering.

TIPS:
Hvis du synes det er vanskelig å håndtere så lang deig kan du dele deigen i to, legge delene på platen for så å legge dem inntil hverandre slik at de går sammen.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer, TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Så raskt lager du bløtkake

 

Sommerens jordbærkake

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Bunn:

200 g havrekjeks
1 dl malte valnøttkjerner
100 g smeltet smør

Fyll:

500 g friske jordbær
3 dl kremfløte
3 dl lettrømme
1 pk gelépulver med sitronsmak (med halvparten av vannet)
1 kurv jordbær til pynt

 

Fremgangsmåte

Knus havrekjeksene og bland med malte valnøtter og smeltet smør. Trykk deigen i en rund kakeform, ca. 22 cm i diameter, med avtakbar kant.

Rens jordbærene og sett dem i bunnen. Pisk kremfløten stiv og bland med lettrømmen. Lag sitrongelé etter anvisningen på pakken, men med halvparten av vannet. Avkjøl gelévæsken og hell den i kremblandingen i en tynn stråle under omrøring. Hell massen over bærene og la det stå kaldt til det stivner.

Ta kaken ut av formen og pynt med jordbær.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Strawberry Amaretto Shortcake

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

75 g hvetemel
75 g mandler
3 ss hakkete mandler
75 g smør
50 g strøsukker
1 eggehvite
200 g jordbær, delte
200 ml kremfløte
Smak til med amaretto
Fem hele jordbær og melis til pynt

Fremgangsmåte

Varm ovnen til 180 grader og dekk en stekeplate med bakepapir.

Rør sammen sukker og smør til blandingen er myk og luftig. Tilsett mandlene og melet og kna til blandingen blir en fast deig. Del deigen i to og kjevle ut hver del til en leiv på 16 cm som settes på stekeplaten. Pensle eggehviten over en av leivene og dryss de hakkete mandlene over.

Stek ringene i ovnen i 20 minutter til de er gyllenbrune. Del ringen med de hakkete mandlene i fire snipper, la så begge ringene kjøles ned.

Pisk krem. Spar litt av kremen til pynt. Bland amarettoen inn i resten av den piskete kremen, rør så jordbærene forsiktig inn. Dekk den hele kakebunnen med kremblandingen, legg så de fire delene av kakebunnen på toppen. Pynt med krem og hele jordbær, og med melis til slutt.

NB: Kaken på bildet er helt eksakt som i oppskriften, men shortcake lages på veldig mange måter. De fleste er imidlertid med «bunn» og «lokk» og krem og jordbær mellom.

 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rask bløtkake

Antall porsjoner

16

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 sukkerbrødbunn delt i 3
1 pakke ferdig vaniljekrem eller pulver
2 hus kremfløte
2 dl jordbærsyltetøy
1 dl melk til dynking av bunn
1 boks valnøttkjerner
1 pose usaltede rensede pistasjnøtter
1 kurv jordbær
1 carambola (stjernefrukt)

Fremgangsmåte

Lag vaniljekrem etter anvisning på pakken. Pisk krem av all fløten. Når vaniljekremen har stivnet, rører du inn halvparten av den piskede kremen. Hakk opp valnøtter og pistasjenøtter hver for seg.

Sukkerbrødet er delt opp i tre lag. Legg først ett av lagene på et fat. Dynk det med litt melk. Smør på 1 dl jordbærsyltetøy. Bre over et tykt lag med vaniljekrem. Dryss over halvparten av valnøttene. Legg på et nytt sukkerbrødlag og gjenta prosessen en gang til.

Smør pisket krem utover på toppen av kaken og på sidene. Ta en del av de hakkede pistasjenøttene i hånden og klem de forsiktig på, på sidene av kaken. Legg på et lag rundt hele kanten.

Ta resten av kremen i en sprøytepose og klem roser rundt på toppen rund kanten på kaken. Legg på hele vaskede jordbær et hakk innenfor kremkanten og sprøyt ennå en kant med roser innenfor jorbærene. Lag en litt større rose i midten. Kutt opp stjernefrukten i tynne skiver og del de i to. Sett de halve skivene oppover rundt den ledige kanten mellom den innerste ringen med krem og kremrosen i midten.

Tips:
Ikke la deg begrense av innholdet og pynten i oppskriften. Eksperimenter gjerne med frukter og smaker du er glad i.

Sendt inn av

Foto: Matprat.no

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Foto: Matprat.no

Forsiden akkurat nå

Til toppen