Drikke
Årets mest innovative øl skal kåres

Årets mest innovative øl skal kåres

I alt 26 norske øl konkurrerer om tittelen Årets Øl-Innovasjon 2013.
Aase E. Jacobsen
06 November 2013 - 17:50

Kreativiteten og innovasjonsgleden blomstrer som aldri før i norsk bryggeribransje. I kategorien Innovasjon i kåringen Årets Øl er det påmeldt hele 26 ølmerker som alle er lansert eller relansert etter 15. oktober i fjor.

I alt 11 bryggerier står bak nyvinningene som kommer fra alle kanter av landet, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør.

Ikke bare smak

Det er en meget faglig sterk jury som skal velge ut det mest innovative av disse. I juryen sitter Trond Blindheim, rektor Markedshøyskolen, Steinar Killi, førsteamanuensis i industridesign, Arkitektur- og Designhøyskolen og Stein Øvre, grafisk designer i Creuna. Dessuten representanter for de fire aktørene som står bak prisen, Aase E. Jacobsen, Apéritif, Jørn Tore Persen, Ølakademiet, Per Ø. Arnesen, Ølportalen og Gustav Foseid, Norbrygg.

Det er altså ikke bare smaken som betyr noe, men også design, både emballasje og etikett, strategi, vekstpotensial, nytteverdi og selvsagt originalitet og nytenkning.

Stor spennvidde

Klassen Årets Øl-Innovasjon har stor spennvidde i smak, øltyper og produksjonsmetode. Her er alt fra øl laget av klassiske- og mikrobryggerier, til gårdsbrygg og øl laget i samarbeid med utenlandske aktører. Spennvidden er stor og det er påmeldt alkoholfritt øl, lager, øl lagret på eikefat, rødt surøl, juleøl, til mørke øltyper som porter og stout.

Hovedprisen i 2014

Det er tredje år på rad at Årets Øl kåres. I 2012 vant Sur Megge fra Haandbryggeriet i Drammen innovasjonsprisen. Kun norske bryggerier deltar. Klassen Årets Øl-Innovasjon er først ut og deles ut på en middag i Stavanger 15. november.

Hovedkåringen foregår som en kombinasjon av nettbasert publikumsnominering på aperitif.no og en endelig vurdering av et ekspertpanel. Resultatet av disse rundene offentliggjøres i februar 2014.

Følgende ølmerker og bryggerier er påmeldt i konkurransen Årets Øl-innovasjon 2013:

Hansa IPA Spesial, Hansa Borg Bryggerier, Bergen
Hansa Hvete Spesial, Hansa Borg Bryggerier, Bergen
CB Sørlands Spesial (mørk pilsner), Hansa Borg Bryggerier, Kristiansand
Surpomp (surøl), Haandbryggeriet, Drammen
Halvors Jul (akevittfatlagret ale), Haandbryggeriet, Drammen
VPA - Vossa Pale Ale, Voss Bryggeri, Voss
Saisonissima (saison), Sundbytunet Mat & Drikke, Jessheim
Kinn Gamleguten (lys staut), Kinn Bryggeri, Florø
Ivar Asen-øl (byggvin), Kinn Bryggeri, Florø
Hopp i høyet (belgisk saison), KSM Korvald Søndre Mikrobryggeri, Mjøndalen
Fru Humle (IPA-light), KSM, Korvald Søndre Mikrobryggeri, Mjøndalen
Mr. Porter porter, KSM, Korvald Søndre Mikrobryggeri, Mjøndalen
Slogen India Pale ale, Trollbryggeriet Liabygda, Sunnmøre
Nøgne Ø, Kriek of Telemark , Nøgne Ø, Grimstad
Nøgne Ø #1000, Nøgne Ø, Grimstad
Nøgne Ø # 1001 (spiced ale), Nøgne Ø, Grimstad
Dark Horizon Tokyo Black (imperial stout), Nøgne Ø, Grimstad
Munkholm Original (alkoholfri), Ringnes, Oslo
Munkholm Fatøl (alkoholfri), Ringnes, Oslo
Munkholm Bayer (alkoholfri), Ringnes, Oslo
Ringnes Julespecial, Ringnes, Oslo
Ringnes Superior Polaris (dobbel bokk), Ringnes, Oslo
Lervig Johnny Low (IPA lettøl), Lervig Aktiebryggeri, Stavanger
Mack Brown Ale, Mack Bryggeri, Tromsø
Mack Porter, Mack Bryggeri, Tromsø
Nordlys, Mack Bryggeri, Tromsø

Foto: Jan Khür

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på
Dagens rett

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på

Spagettiretter er som regel enkle å tilberede, og det samtidig som smaken selvsagt er ivaretatt. Det gjelder bare å benytte gode råvarer her som i all annen mattilberedning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her