Matkurs og vinkurs

Vinsmaking Mini Bottle Gallery i Oslo

Benytt denne sjeldne anledningen: Opplev 22 år gammel spansk cabernet sauvignon og få en spennende historie med på kjøpet

Benytt denne sjeldne anledningen: Opplev 22 år gammel spansk cabernet sauvignon og få en spennende historie med på kjøpet

Jean Leons historie og viner er som skapt for å smakes. I dag er det Torres som sørger for at dette vineventyret lever videre.
01 September 2021 - 15:20

At spanske viner basert på franske druer, kan lagres, finnes det mange bevis på. Legendariske Torres Mas La Plana er kanskje det mest kjente eksempelet. Men at også vinene fra Jean Leon har denne egenskapen, er noe mindre kjent. 

Akkurat det kan du gjøre noe med, for det er temaet for vår vinsmaking på Mini Bottle Gallery.

JL_vineyards_2.jpg [1.58 MB]Mannen som ble Jean Leon

Vinene som skal smakes denne kvelden har vært gjennom en virkelig eventyrhistorie for å bli til. Ángel Ceferino Carrión Madrazo, som er Jean Leons fødenavn, var en ekte opportunist som grep tak i sine muligheter. Fra fattige kår i Santander under Franco-regimet «rømte» han til Frankrike som 20-åring. Han tok de strøjobbene han fant i ulike byer, samtidig som drømmen om USA spiret i hans sinn. Han ville til landet der drømmene gikk i oppfyllelse, og på åttende forsøk klarte han endelig å snike seg om bord på en båt fra havnen Le Havre.

Husk at du som abonnent på Apéritifs Mat og vinklubb får rabatt på dette arrangementet.

Se rabatten lenger ned på siden.

I dag er Le Havre navnet på en av toppvinene vinmakeren vi nå kjenner som Jean Leon. I 1962 flyttet han tilbake til Spania og regionen Penedes der han kjøpte opp 150 hektar land, hvorav 60 ble dedikert til vinmaking. Det var ikke få som mente han var gal som tok med seg sin amerikanske innflytelse og beplantet markene med internasjonale druer som Cabernet Savignon og Chardonnay. Men i dag er det nettopp dette som resulterer i hans kraftfulle viner fulle av spansk identitet.

Her kan du lese hele historien om Jean Leons glamorøse liv

I 1994 ble dessverre Jean Leon diagnostisert med kreft og besluttet å gi vineriet sitt til Torres-familien mot at de lovet å beholde både navnet, stilen og sjelen til vinene. Jean Leon gikk bort i 1996, og Torres har brakt oppgaven ære. Vinene er like sjelfulle og høyt kvalitative i dag som de var da Jean Leon levde.

JL_Mireia Torres_1.jpg [8.84 MB]
Mireya Torres.

Noen historier er mer eventyrlige enn andre og Jean Leons er så tett knyttet opp til vinene sine at den beste måten er å fortelle den på, er gjennom vinene hans. Denne kommer Mireya Torres, som i dag forvalter og driver eiendommen, for å fortelle deg historien og lede dere gjennom smakingen av Leons viner. Blant disse befinner det seg en helt eksklusiv rekke årganger av nettopp Le Havre.

Dette er viner som har imponert over tid, til og med Ronald Reagan ønsket La Scala som vin til hans innsettingsmiddag i Det Hvite Hus i 1981. Denne vinen vil vi selvsagt også få smake denne tirsdagen.

Smakingen finner sted på sjarmerende Mini Bottle Gallery, og da det kun er få flasker av Le Havre tilgjengelig, har vi et begrenset antall plasser for akkurat denne smakingen. Her gjelder det altså å kjenne sin besøkelsestid og være rask med bestillingen.
Vinliste Jean Leon.jpg [48.37 KB]                               Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror
Ukens kake

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror

Denne er fylt med en deilig jordbærmousse og med ekstra aroma fra lavendel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge
+

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge

Crémant de bourgogne er den de fleste drikker når de får et glass crémant i Norge. Bak navnet skjuler det seg mange ulike stiler og opprinnelser fra det som er noen av verdens dyreste steder å dyrke druer. Likevel er prisene moderate.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten
+
Godbiter i pollisten

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten

Disse to produsentene er ikke bare eksperter på bobler, men også denne fargen. Og vi snakker ikke om Champagne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart
+
Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart

Den er dessuten ekstra gunstig priset (satt ned en 50-lapp fra 8. mai), og byr derfor på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror
Ukens kake

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror

Denne er fylt med en deilig jordbærmousse og med ekstra aroma fra lavendel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge
+

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge

Crémant de bourgogne er den de fleste drikker når de får et glass crémant i Norge. Bak navnet skjuler det seg mange ulike stiler og opprinnelser fra det som er noen av verdens dyreste steder å dyrke druer. Likevel er prisene moderate.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer vi pitabrød med en smak du garantert vil ha mer av
Dagens rett

I dag serverer vi pitabrød med en smak du garantert vil ha mer av

I dag fyller vi pitabrødet med godt krydret kjøtt på kreolsk vis. Krydderblandingen lager du selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten
+
Godbiter i pollisten

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten

Disse to produsentene er ikke bare eksperter på bobler, men også denne fargen. Og vi snakker ikke om Champagne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her