Dagens rett

Inviter til festmiddag med steinbit

Denne retten ser kanskje vanskelig ut, men er ikke det, bare sabla god.

Hjerteskjell er en mer eksklusiv råvare enn blåskjell. Men siden smaken er så intens, behøver vi ikke bruke like mye av dem i en oppskrift som denne.

Og får du ikke tak i hjerteskjell, kan du fint bruke små blåskjell.

Til en så lekker helgemiddag må vi ha noe godt i glasset

Her registrerer du deg forå få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Steinbit med linser, hjerteskjell og glaserte grønnsaker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Steinbit:
600 g steinbitfilet, delt i 4 stykker
olje til steking
½ ts tørket sitronskall
½ ts tørket appelsinskall
1 ts finhakket ingefær
2 ts sjalottløk, finhakket
2 ss olivenolje
Salt og pepper
Linser:
200 g friske hjerteskjell
1 hakket sjalottløk
1 fedd hvitløk
2 dl vann
100 g linser
Grønnsaker til å koke med linsene (sjalottløk, hvitløk, stangselleri og gulrot). NB Ikke for findelte.
1 dl hjerteskjellkraft (målt etter damping)
1 dl kalve/okseglace
2 dl rødvin, redusert til 4 ss
2 ss sjalottløk, finhakket
½ fedd hvitløk, finhakket
Glaserte grønnsaker:
4 stjerneløk
4 aspargesbønner
4 små gulrøtter
2 ss sitronjuice
2 ts sukker
½ ts ingefær, revet
1 ss olivenolje
1 ts mynte, snittet

30 g rensete hjerteskjell

Fremgangsmåte

Steinbit:
Krydre og stek steinbiten i litt olje ved sterk varme til den er godt brunet. Etterstek eventuelt i ovn i ca. 5 minutter. Mot slutten øses fisken med sitronskall, appelsinskall, ingefær, sjalottløk og olivenolje.
Linser:
Surr hvitløk og sjalottløk i litt smør i ca. 2 minutter. Hell på vann og skjell. Damp skjellene under lokk i 3 minutter eller til de er åpnet. Sil og mål opp kraften. Kok linsene med vann og grønnsaker i ca. 30 minutter. Er det for lite kraft, fyll på med vann. Linsene skal hele tiden være dekt med væske.

Når linsene er møre siles væsken og grønnsakene fra linsene. Bland linsene med redusert rødvin, hjerteskjellkraft, glace, sjalottløk og hvitløk. Kokes i 5 minutter. Pisk inn 2 ss usaltet smør og smak til salt og pepper. Eventuelt også litt sukker.

Glaserte grønnsaker:
Forvell grønnsakene hver for seg i lettsaltet vann til de er al dente.

Kok grønnsakene ferdig i sitron, sukker og ingefær til de er blanke. Tilsett hjerteskjell mynte og olje. Smak til med salt og pepper.

Servering:
Anrett linsene med de glaserte grønnsakene sammen med skjellene på toppen og anrett fisken ved siden av. Øs sitrusblandingen over fisken.

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen